Основатели

Директор на Международна Карате Организация Киокушинкайкан
Канчо Шокей Матцуи
8-ми дан

Основател на Българска Киокушин Асоциация
Шихан Емил Костов
5-ти дан

Онлайн магазин

Основатели

Основател на Киокушинкай Карате
Масутацу Ояма
10-ти дан
(1923 - 1994)

Основател на Киокушинкай Карате в България
Шихан Константин Божилов
5-ти дан

9-то СВЕТОВНО ОТВОРЕНО ПЪРВЕНСТВО – ТОКИО – ЯПОНИЯ

                                              Семпай Захари Дамянов:
   “ВСИЧКО, КОЕТО КАЗВА СЕНСЕЙ КОСТОВ, ВИНАГИ СЕ ОКАЗВА ВЯРНО!”

    Семпай Захари Дамянов, възпитаник на Световния Шампион по Киокушин- Сенсей Емил Костов, разказва за щастието от победата, разочарованието от загубата и за най-ценния урок, който ще помни винаги!


1.    Семпай Дамянов, това Световно Първенство бе първото голямо Състезание на което участвате. С какви емоции ще запомните “Турнира на турнирите”?
-     Да, това Световно Първенство наистина бе най-големият Турнир, на който съм участвал до сега. Ще го запомня както с положителни, така и с отрицателни емоции. Положителното бе победата, която постигнах срещу един от най-добрите японски Състезатели- Юшияки Учида. Много лош спомен за мен ще остане петата ми среща, с представителя на Русия, в която загубих с Ипон!

2.    Вие лично доволен ли сте от представянето си?
-    За мен, преди всичко, най-важна е оценката на моя Треньор- Сенсей Костов! Той е човекът, който ме подготвяше за Състезанието и единственият, който може да даде точна оценка за представянето ми. Аз лично, бях щастлив, че постигнах победи първия и втория ден. Бих казал, че това донякъде беше успех. След края на петата среща, обаче, нещата се обърнаха на 360 градуса. Най-щастливият момент изведнъж се превърна в най-лош. Аз лично, в никакъв случай не мога да бъда доволен, след като съм загубил с Ипон! Знам, че можех поне да изиграя цялата среща. Дори да бях загубил, поне щях да съм дал всичко от себе си, и  да съм паднал достойно.

3.    Какво е усещането секунди преди да се изправите срещу Юшияки Учида, който е Двукратен Шампион на Япония за 2005-2006г.? Това оказа ли психологическо натоварване върху Вас?
-   Напрежението беше много голямо! Знаех, че японеца е голям боец, но това ме мобилизира още повече. Повтарях си думите на Сенсей Костов, че мога да победя Учида! Исках да дам всичко от себе си и да се представя добре на тази среща. Сенсей Костов и Семпай Апостолова ми помогнаха много в този момент. Благодарение на тях, аз успях да повярвам в силите си и да преодолея психическата бариера.

4.    Какви напътствия Ви даде Вашият Треньор- Сенсей Емил Костов преди срещата? Каква беше тактиката, която Ви посъветва да следвате, за да победите?
-    Моят Треньор, Сенсей Костов, не спираше да ме зарежда с боен дух през цялото време! Повтаряше ми, че мога да победя Учида. Сенсей Костов бе неотлъчно до мен, обясняваше ми каква тактика да използвам, за да спечеля. След теста тамишивари, се оказа, че имам една счупена дъска повече от Учида. Тогава, Сенсей Костов ми каза да играя спокойно, да не се хвърлям в боя, за да мога да направя равна среща. Така ще мога да го победя на дъски. Както винаги напътствията на Сенсей Костов се оказаха верни!

5.    Смятате ли, че тамишивари теста е важен при едно Състезание?
-    Сенсей Костов ме научи, че тамишивари теста е много важен! Той най-добре знае как да ме подготви за него. На едно Състезание не трябва да подценяваш нищо и никой. Още повече на Световно Първенство, където всичко е от значение, за да победиш. Третият ден от Турнира започна именно с тамишивари. Сенсей Костов ми каза да дам най-доброто от себе си, за да счупя колкото мога повече дъски. И както споменах вече, той се оказа прав за всичко! Важно е колко дъски ще счупиш.Това, в много случаи, решава изхода от срещата.

6.    Срещата Ви с Учида беше тежка. Получихте два забранени удара с ръка в главата. За какво мислихте в секундите, в които Главния рефер отсъждаше равенство? Какво Ви даваше сили да продължите да се биете и да показвате истински киокушин дух?
-    На едно толкова голямо Първенство аз знам, че представям не само себе си,  но страната си, и най-вече моя Треньор- Сенсей Костов, който сам е извоювал уважението на японците ставайки Световен Шампион. В секундите, в които обявяваха равна среща си мислех точно за това. Усещах се по-силен, виждах че имам шанс да победя и това ме караше да    се концентрирам още повече в боя, да се раздам до последно на татамито!

7.    Как се чувствахте след като победихте Юшияки Учида?
-    След тази среща, разбира се, бях много щастлив! Даже бих казал прекалено щастлив и развълнуван...

8.    Според Вас защо не успяхте да победите руския състезател Андрей Степин, а загубихте от него с две вазарита?

-   След срещата с представителя на Япония имах малко време да си почина за двубоя ми с руския състезател. От друга страна, бях толкова доволен,че съм победил Учида, че не можах да се съсредоточа върху предстоящата ми среща. Мисълта ми беше изцяло насочена към предишната ми победата. Излязох на татамито прекалено спокоен и отпуснат. А преди всяка друга среща не можех да си намеря място в залата! Не трябва да се радвам толкова рано на победите си, трябва първо да изиграя всичките си срещи съсредоточен и мобилизиран- този урок ще помня винаги!

10. Как прие Сенсей Костов загубата Ви?
-    Много тежко! Знам, че с тази загуба много го разочаровах! По време на цялата ми подготовка, Сенсей Костов направи толкова много за мен! Аз се почувствах така, сякаш го предавам, сякаш не съм оправдал очакванията му. Яд ме е, че не успях да се бия както трябва, а паднах по такъв нелеп начин- без бой!

11.    Това, което Ви е казвал Сенсей Костов за Световното Първенство и за Япония оказа ли се вярно?
-  Разбира се! Всичко, което казва Сенсей Костов винаги се оказва вярно! Аз никога не съм се съмнявал в неговите думи и решения. Винаги съм се вслушвал в напътствията му и ще продължавам да го правя. Неслучайно Сенсей Костов е станал Световен Шампион! Той винаги ме е учил, че трябва да се уча не от победите си, а от загубите. Учил ме е, че не трябва да се възгордявам, а след победа да тренирам още по-сериозно и по-упорито!                                                 Сенсей Емил Костов:
                               “В ЯПОНИЯ НАПРАВИХМЕ КРАЧКА НАПРЕД!”


    Световният Шампион по Киокушин- Сенсей Емил Костов, броени дни след като кацна на родна земя, разказва за Деветото Световно Първенство по Карате Киокушинкай, за победите и загубите на своя възпитаник и за това, че спомените от успехите са погубни за волята на човек.


1.    Сенсей Костов, преди броени дни се завърнахте от Япония, където се проведе 9-то Отворено Световно Първенство по Kарате Kиокушинкай. Разкажете ни повече за самото състезание?
-    В Първенството участваха 192-ма бойци по Kиокушин от цял свят. Организацията беше на изключително добро ниво! Както винаги, първият и вторият ден от такива Световни Първенства не са толкова зрелищни. Третия ден, обаче, наблюдавах много добри срещи, много технични състезатели и истински киокушин дух. За третия, последен ден, останаха 32-ма състезатели и за мен тогава започна истинското Световно Първенство! По време на Турнира имаше изключително големи изненади. Първо с нокаута на представителя на Русия -Лечи Курбанов, с победата на Захари Дамянов над Двукратния Шампион на Япония- Юшияки Учида. Изненадващо бе и второто място на представителя на Чехия- Ян Соукуп, който неслучайно тренира в Япония. Не мога да не отбележа и доброто представяне на състезателя от Армения, който стана трети- Артур Ованисян и представителя на Испания Алехандро Наваро, който спечели купата за Най-техничен Състезател. Най-голямата изненада е, че за първи път на Световно Първенство в Топ-осмицата  има само един японец, класирал се на 8-мо място.

2.    Доволен ли сте от представянето на Вашия възпитаник Захари Дамянов? Оправда ли той Вашите очаквания?
-    И да, и не. Доволен съм от Захари, защото с победата си над японския състезател Учида, той направи една от най-големите изненади на Турнира. Една такава победа носи след себе си голяма отговорност. Сега Захари не трябва да се възгордява, трябва да е още по-упорит и да тренира още по-усърдно, с още по-голям хъс. Трябва да слуша моите напътствия, да вярва в това, което му казвам, както го е правил до сега. Не съм доволен от срещата му с представителя на Русия -Андрей Степин. Загуби много лесно и за мен унизително. Независимо от факта, че Захари е още млад състезател и това му беше първото голямо Първенство, за мен няма оправдание. Надявам се, той да е осъзнал грешките си и да си е взел поука от тази среща. Според мен, човек трябва да върви само напред и  да се усъвършенства, но не като живее с добрите спомени за своите успехи. Те само успокояват човек и отпускат неговата воля. Все пак, в Япония постигнахме голяма победа и направихме голяма крачка напред!

3.    Срещата на Захари с представителя на Япония- Юшияки Учида, който е Двукратен Шампион на Отворения Турнир в Япония за 2005-2006г. бе много тежка. Какво казахте Вие на Захари преди да излезе на татамито? Как протече според Вас срещата?
-    Третият ден от Състезанието започна с тамишивари. Първо казах на Захари да се опита да счупи колкото може повече дъски. И все пак, ако чувства, че не може, да пази ръцете си здрави. Второто нещо, което му казах бе, че му предстои една много трудна среща. Казах му, че сме дошли на Световно Първенство именно, за да се изправи срещу Учида и че колкото и да е трудна победата, не е невъзможна. Първата битка я спечелихме с дъските. След това му казах да играе за равна среща и той го направи. Последното продължение двама от съдиите дадоха равенство, а другите двама дадоха срещата за японеца, при сто процента равна среща. Главният рефер беше от Канада и отсъди наистина справедливо равенство, за което съм му много благодарен.

4.    Преди време Основателят на Карате Киокушинкай в България и Ваш личен треньор- Сенсей Константин Божилов каза, че за него най-ценното в Киокушин са били Вашите победи. Вие сега, като треньор, как мислите, личните Ви победи ли са по-скъпи или тези на Вашите възпитаници?
-    Личните ми победи са по-ценни. Благодарение на тях аз съм усетил и съм разбрал какво е Карате Киокушин. Само благодарение на това, какъв състезател съм бил аз и какво съм научил, сега мога да преподавам духа на Киокушин на моите възпитаници.

5.    Сенсей Костов, разкажете ни за лагера, на който участвахте заедно с Европейската ни Шампионка на ката семпай Гергана Апостолова?
-    Непосредствено след Световното Първенство, Международната Организация по Карате Киокушин организира лагер в планината Мицумини, на който участвахме заедно със Семпай Апостолова. Планината Мицумини се свързва с Основателя на Карате Киокушин- Сосай Масутацу Ояма, който е тренирал там, отдавайки се на физически и духовни упражнения. Сосай Ояма е избрал да се усамоти именно в планината Мицумини, защото там през 15-ти век е тренирал Великият Японски Самурай на Меча- Миямото Мусаши.
Характерното за Семинара бе, че се намирахме изцяло в японски условия – като започнем от спането на земята, храненето в „ханза”  и тренировките навън. Имахме възможността да посетим гроба на Основателя на Карате Киокушин- Сосай Масутацу Ояма, което за нас бе голяма чест.

 

ТРИКРАТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА СЕМИНАР ПО КИОКУШИН В БЪЛГАРИЯ

От 3-ти до 7-ми октомври в туристическия комплекс „Св. Константин и Елена” в спортната база на „Гранд Хотел Варна”, се проведе Семинар по Карате  Киокушинкай. Инструктор бе Трикратния Световен Шампион от Япония Шихан Хитоши Кияма- 5-ти дан. Той бе поканен лично от Председателя на Българска Федерация Карате Киокушин - Сенсей Емил Костов.
       
В семинара взеха участие 120 каратеки, представители на спортни клубове от Варна, Бургас, Разград, Силистра, София, Пловдив и Монтана. По време на двуразовите тренировки Шихан Кияма показа основни техники в кихон, ката и кумите. Като трикратен Световен Шампион той наблегна най-много на кумите и физическата подготовка.
В края на семинара бе проведен изпит за повишаване в степен.

Шихан Кияма благодари лично на Сенсей Костов за поканата да бъде инструктор на семинара. Трикратният Световен шампион, който за първи път е в България сподели, че с радост би посетил страната ни отново.

Попитахме инструкторите на спортните клубове от цялата страна какво е мнението им за провелия се семинар. Ето какво отговориха те:


Сенсей Константин Божилов , Шихан Хитоши Кияма и Сенсей Емил Костов

1. Сенсей Божилов, какво е вашето мнение относно провелия се Семинар с Шихан Кияма?
 - Участието на такива изявени състезатели и настоящи инструктори в Семинара    по Карате Киокушин, като Шихан Хитоши Кияма, по покана на Федерацията, ръководена от Емил Костов, говори само за едно – за авторитета и пресните спомени от победите на Сенсей Емил Костов в Япония. За разлика от други инструктори, той демонстрира и обясни освен техниките за „кихон” и такива от „кумите”, които са доказани от дългогодишната практика в развитието на Киокушин през годините.
2. Като човек с най-дългогодишен опит в Карате Киокушин за България, имате ли някакви препоръки или критики във връзка със Семинара?
 - Може би участието на много малки деца, които ще имат спомен от това, че изявен японец е бил техен инструктор, но едва ли са обърнали необходимото внимание на преподаваните от него техники. Но дори и само това да остане в тяхното съзнание, лагера с Шихан Кияма е „тухла” в изграждането на делото на Емил Костов и неговата Федерация.

Сенсей Емил Костов, 3-ти дан, Варна: - Шихан Хитоши Кияма е изключителен боец! До този момент аз го познавах единствено като състезател. Голяма чест за нас е, че той прие моята покана да бъде инструктор на провелия се семинар, тук в България. Времето, през което бяхме заедно, имах възможността да опозная Шихан Кияма не само като боец, но и като човек. Като всеки японец, Шихан Кияма е точен, отговорен, стриктен, дисциплиниран, уважаващ всичко около себе си, всеотдаен във всичко, което върши. Това са качествата, благодарение на които той има толкова защитени титли в Карате Киокушинкай. Радвам се, че всички участници в семинара останаха доволни. Аз също съм много доволен и съм сигурен, че срещата с Шихан Кияма е била поучителна и полезна за всички, които тренират Киокушин! Аз лично съм присъствал на много семинари, на които инструктори са били едни от най-големите имена в Карате Киокушин. Това, което мога да кажа е, че Шихан Кияма показа на трениращите много полезни техники, като ги обясни подробно. Останах изненадан, че той не скри нищо. Напротив, винаги показваше в детайли всяка техника, всяко упражнение, всеки ритник или удар. Сигурен съм, че и други инструктори знаят тези тънкости в Киокушин, но само Шихан Кияма ни ги показа и обясни, че трябва да се изпълняват прецизно, с много бързина, сила и най-вече боен дух. Тук искам да отбележа, че единственият човек, преди Шихан Кияма, който обясняваше така подробно и в детайли техниките бе Основателя на Карате Киокушинкай в България Сенсей Константин Божилов.
Изказвам благодарности на спонсора, осъществил това събитие! Искрено се надявам, че следващата година Шихан Кияма ще бъде отново сред нас, че ще имаме честта да тренираме с толкова голямо име в Карате Киокушин, а защо не и да поканим още японци.
 Искам да се обърна към всички, които тренират Карате Киокушин, за да кажа, че е от изключителна важност да се присъства на такива семинари с международно участие. Такова събитие се организира веднъж в годината и трябва да правят всичко възможно, за да участват, а не да си търсят оправдания. Именно тогава се разбира дали те живеят с духа на Карате Киокушин в сърцата си!


Благодаря на Сенсей Константин Божилов, Семпай Валентин Георгиев, Семпай Янчо Несторов и Семпай Любен Джубрилов, за това, че присъстваха на семинара, организиран от Българската Федерация Карате Киокушин и СК “Ичи- Геки”- Варна!

УС!

Семпай Гергана Апостолова, 2-ри дан, Бургас:


-   За мен това бе един от най-хубавите семинари, на който съм участвала! Много се радвам, че бе организиран точно тук, в България. Всеки друг семинар е свързан с пътуване и обстановката е съвсем различна. Все пак тук сме си у дома! За мен бе голяма чест, че Световен Шампион от такава класа бе инструктор на семинара. В комбинация със Сенсей Емил Костов всичко беше прекрасно, тъй като и двамата владеят перфектни бойни техники. По този начин, ние Семпаите, можем да разнообразим начините на тренировка, както и обучението на нашите ученици. Надявам се всички да оценят колко е струвало на Българска Федерация Карате Киокушин в лицето на Сенсей Костов да покани човек от такъв ранг. Искам да благодаря също така на Главния спонсор фирма„МЕЛА ИНВЕСТ” – в лицето на Семпай Любен Джубрилов, без чиято помощ реализирането на този лагер с международно участие нямаше да бъде възможен. Дано и занапред имаме възможността да организираме и да участваме на такива семинари като този с Шихан Хитоши Кияма. 

Семпай Иван Шишиньов, 2-ри дан, Пловдив:


-   Това беше един изключително добър семинар проведен от един изключително добър майстор!

 Семпай Зихни Хасанов, 1-ви дан, Силистра:


-    Шихан Кияма показа, че сме на правилния път! За нас е огромна чест боец от такава класа да присъства на семинар в България. Много бе полезно и за младите ни състезатели, които се явиха на изпит при него. Хубаво е, че по-голяма част от тях се представиха достойно. Разбира се, онези, които не издържаха изпита не трябва да се предават, а напротив, да тренират още по-усърдно!

Семпай Кремена Радева, 1-ви дан, Силистра:


-    Според мен семинарът беше полезен за всички нас! Огромна чест е да тренираш с инструктор от такава величина. Шихан Кияма показа перфектна техника и бойни умения. Обясняваше ни всичко в детайли, а това е важно, за да можем да усъвършенстваме техниката си. Мисля, че научихме много от него по отношение на дисциплината, отговорността, уважението и духа. Тези качества трябва да се стремим да развиваме у децата в залите по Карате Киокушин.

Семпай Петко Енчевски, 1-ви дан, Монтана:


-    Аз се включих едва последния ден от семинара. Това, което успях да видя ми хареса.

Семпай Живко Неделчев, 1-ви дан, Разград:


-    Семинарът беше изключителен! За нас е огромна чест да ни тренира боец с толкова голямо име в Киокушин. Шихан Кияма е Световен Шампион и благодарение на Българска Федерация Карате Киокушин в лицето на Сенсей Емил Костов, ние имахме шанса и честта той да води семинар тук в България. Много е полезно най-малките, които тепърва правят крачки по пътя на Киокушин, да се поучат от дисциплината, която демонстрира Шихан Кияма, да имат силна воля и твърд характер, както и да усетят духа на Карате Киокушин и да го носят в сърцата си.

Семпай Ганчо Ганев, 1-ви дан, Пловдив:


-    Много сърцат, много полезен семинар за нас българите! Шихан Кияма се представи отлично! Надявам се и ние да сме се представили достойно!

Семпай Цветелин Христов, 1-ви дан, Разград:


-    Огромна чест е, че благодарение на Българска Федерация Карате Киокушин и лично на Сенсей Емил Костов, ние всички имахме възможността да се докоснем до един истински боец като Шихан Хитоши Кияма! За мен това бе като да пиеш от извора! Шихан Кияма ни показа, че в Карате Киокушин трябва не само да владееш прецизна техника и бойни умения, но да носиш духа на Киокушин в сърцето си, да даваш всичко от себе си, да си упорит, дисциплиниран и както той каза да забравиш думи като „не мога” и „не искам”.

Семпай Пламен Кръстев , 1-ви дан, Варна:


-    Много съм доволен от семинара! Техниките, който показа Шихан Кияма са много полезни. В нашия клуб „Ичи-Геки” започваме да тренираме тези техники и да се стараем да ги усъвършенстваме. Разбира се, не можем да ги постигнем изведнъж. Трябва постоянство, много упоритост и труд! Ще се стараем да учим децата в залата да тренират с много дух, воля и да са дисциплинирани. Точно тези качества ни показа Шихан Кияма тук в България.

Семпай Захари Дамянов, 1-ви дан, Варна:


-    За нас е огромна чест да ни тренира толкова голям Шампион като Шихан Кияма! В залата той ни показа не само перфектно изпълнени техники, но и  как трябва да се държи един истински боец. Трябва да сме още по-дисциплинирани, да тренираме още по-упорито, за да постигнем усъвършенстване, дисциплина и истински боен дух.

Семпай Иван Терзийски, 1-ви дан, София:


-    Семинарът за мен беше много полезен. Надявам се да е бил полезен и за останалите участници. Шихан Кияма показа много дух и дисциплина и по време на тренировките обърна внимание на всеки персонално.

Радослав Стоянов, 1-во кю, Монтана:-    Семинарът бе много интересен за мен! Мисля, че е бил полезен за всички, които участваха. Човек като Шихан Хитоши Кияма, боец от такава класа,  аз лично ще се радвам да видя поне още веднъж в живота си!

Николай Кръстев,1-во кю, Бургас:


-    Много ми хареса! Шихан Кияма ни показа много неща, от които трябва да се поучим.

Семпай Любен Джубрилов /фирма „Мела Инвест”/, Главен Спонсор на семинара:-   Шихан Кияма е много сериозен майстор! Много ме впечатли с поведението си, с волята си и духа, който ни показа тук в България. Искрено се надявам и на другите участници да им е харесало, да им е било полезно. Особено важно е за децата да попият от неговата воля за успех, от бойния му дух, да се научат на дисциплина и уважение. През 2004 година Българска Федерация Карате Киокушин организира още един такъв семинар. Тогава инструктори бяха шихан Горай и сенсей Нарушима. Тогава също се получи добър лагер. Надявам се и за в бъдеще да имаме възможността и честта да тренираме с толкова големи имена в Карате Киокушин!КИОКУШИНКАЙ В СПОРТНО УЧИЛИЩЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В РАЗГРАД

На 3-ти септември в Разград, след 12-годишно прекъсване, отвори врати Спортно училище “Хан Аспарух”. Такова учебно заведение е между 89 подобни в нашата страна. За първи път обаче се открива нова паралелка, в която децата ще тренират Карате Киокушинкай. Три момичета и четири момчета от СК “Будо-КК” ще се учат на дисциплина и боен дух под ръководството на семпай Живко Неделчев и семпай Цветелин Христов.
На церемонията по откриването на училището присъстваха кмета на града Денчо Бояджиев, Представителят на Агенцията за младежта и спорта в Разград Музафер Мустан, както и бивши възпитаници на спортно училище “Хан Аспарух”. Голяма чест за Разград бе присъствието на Световния Шампион и Председател на Българската Федерация Карате Киокушин сенсей Емил Костов. Той с радост прие поканата да открие първата паралелка в спортно училище по Киокушинкай в страната.

 
Ето какво сподели сенсей Костов за новооткритата паралелка в Разград:“Безкрайно съм щастлив, че след 12-годишно прекъсване отварят спортното училище в Разград! Най-важното е, че се открива паралелка по Карате Киокушинкай. Това ще помогне много за популяризирането на този най-твърд стил карате! Важното е, че обществеността ще научи повече за Киокушин. Надявам се откриването на такива паралелки да се превърне в традиция и все повече деца да тренират Киокушин.
Благодаря за поканата да присъствам на откриването! Радвам се, че имах възможността лично да изкажа благодарности на кмета на град Разград Денчо Бояджиев, на Общинските съветници, както и на Представителят на Агенцията за младежта и спорта в Разград, за това, че съдействат на Българската Федерация Карате Киокушин и помагат за развитието на СК “Будо-КК”- Разград. Благодаря и на сенсей Константин Божилов - Основателя на карате киокушин в България и на семпай Валентин Георгиев, които преди 30 години са започнали да развиват този спорт в страната ни!”
Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

International Karate Organization Kyokushinkaikan