Основатели

Директор на Международна Карате Организация Киокушинкайкан
Канчо Шокей Матцуи
8-ми дан

Основател на Българска Киокушин Асоциация
Шихан Емил Костов
5-ти дан

Онлайн магазин

Основатели

Основател на Киокушинкай Карате
Масутацу Ояма
10-ти дан
(1923 - 1994)

Основател на Киокушинкай Карате в България
Шихан Константин Божилов
5-ти дан

Бойци

МАСУТАТСУ ОЯМА

       Масутатсу Ояма, роден 27 юли 1923г., починал  26 април 1994.


 Принадлежи към новото поколение каратисти, което качествено се отличава от безкористните апостоли от старите времена: стремежът към самоутвърждаване на всяка цена го водел по трънливия път към върховете. По произход кореец, той принадлежал към етническо малцинство, в продължение на векове дискриминирано в единното по национален състав японско общество. През първата половина на XX в., когато Корея се превръща в японска колония, сегрегацията на корейците, в това число и на живеещите на японските острови, става норма в държавната политика. Възможно е съзнанието за известна накърненост да е пробудило у способния корейски юноша желанието непременно да се издигне. Псевдонимът, под който той става известен в света, Масутацу Ояма, въпльщава честолюбивите му юношески мечти. Буквалното му значение е "Увеличаващият своите достижения, подобни на висока планина". Oяма започнал да се занимава с кемпо сравнително късно - на девет години. Още в пети клас станал носител на черен пояс, 1-ви дан, и оттогава се стараел методически да овладее всички съществуващи стилове на карате и кемпо. Постъпвайки през 1943г. в токийския Колониален институт, Ояма се записал в секцията по Годжу-рю карате и само за няколко месеца получил 4-и дан по програмата на школата. В края на войната двадесет и две годишният майстор нямал равен на себе си в света на спортното карате, но го привличало нещо съвсем друго. Изчаквайки да премине смутното време, той се усамотил в планината Минобе и в течение на една година от тъмно до тъмно със себеотрицание се отдавал на физически и духовни упражнения. Ояма си поставил за задача да развие максимално силата, издръжливостта и "пробивната способност" на тялото си, за да може впоследствие да противопостави на утвърдилите се в Япония стилове на "ограничено" спортно карате едно истинско бойно кемпо. В резултат на това той спечелил по блестящ начин първия следвоенен Общояпонски шампионат по карате през 1947г., нокаутирайки всичките си противници.


опори от стойка на ръце - 20;
набирания на лост - 20 пъти;
нанасяне по 20 удара с юмрук вляво и вдясно върху макивара.

Всеки път след изпълнение на комплекса се правят дихателни упражнения и незабавно се пристъпва към следващата серия. След като посоченият комплекс се направи десет пъти - почивка до 11,00 ч.

11 часа сутринта - изпълнение на формални упражнения (ката).

 

 

Ежедневно се повтаря по 100 пъти една от катите. Например първия ден Хейан-1, втория ден - Хейан-2 и т. н., докато не бъдат направени и петте кати Хейан, а след това се изпълняват в обратен ред. Същото се прави и при останалите кати.

2 часа след обяд - вдигане на тежести. Да се вдигне 60-килограмова щанга 20 пъти, след това постепенно да се увеличава натоварването. Да се направят 1000 лицеви опори: 200 пъти на два пръста, 200 пъти на три пръста, 200 пъти на четири пръста, 400 пъти на пет пръста. След всяка серия да се прави малка почивка. Понякога за разнообразие да се правят 1000 лицеви опори на юмруци с почивка след 500.

3 часа след обяд - отработване на техники за спаринг.

Упражнения на макивара.

Коремни преси - 200. Чупене на камъни.

5 часа след обяд - приготвяне на храна. Вечеря.

6 часа след обед - медитация и лягане.

Към този красноречив документ може да добавим, че много сподвижници и ентусиасти на кемпо са спазвали подобен дневен режим не година или две, а в продължение на двадесет, тридесет години или цял живот.

Въпреки това за майстора, решил да отправи предизвикателство към най-крупните школи и да внедри нова методика на обучение по карате, една победа била явно недостатъчна. Като човек с напълно съвременен дух Ояма разбрал бързо, че в това смело начинание може да му помогне само шумната реклама. С присъщата си целеустременост той се заел с подготовката на грандиозна рекламна кампания, отработвайки прецизно различни ефектни номера. През 1949 г. се настанил в една барака до градската кланница и в продължение на осем месеца анализирал поведението на животните. Той разработил нов способ за убиване на бикове с голи ръце, научавайки се да отсича рогата на животните със саблен удар. Скоро след това бил заснет документален филм, запечатал първата корида в света, където тореадорът действа без оръжие. Схватката въпреки очакванията на самия Ояма протекла не съвсем гладко, но все пак бикът бил повален. Рекламата направила своето - пред смелия каратист се открили широките хоризонти на световния успех. През цялата си практика Ояма убил петдесет бика. Впоследствие писал, че имал намерение да продължи експеримента с мечка и тигър, но не му достигнали парите за набавяне на тези хищници, пък и Дружеството за защита на животните започнало да протестира. (Няколко години по-късно в САЩ той направил опит да се бие с мечка. Опитът завършил плачевно - наложило му се да лежи няколко месеца в болница)

 

 

През 1952 г. Ояма се отправил на гастроли в САЩ, където предизвикал фурор и довел публиката до пълно объркване, демонстрирайки "свръхчовешки" номера. И наистина, как трябвало да реагират американските зрители, когато японецът чупел огромни камъни, все едно че били от порцелан, отсичал гърлото на бутилка с бира, така че бутилката оставала да стои, удрял с чук по кокалчетата на ръцете си, пробивал с ръце и крака дебели дъски, купчини от 15-20 керемиди или 2-3 тухли?

 

Журналистите го нарекли "Божествената ръка". Получавал писма от хиляди почитатели. Банковата му сметка нараствала с неимоверна бързина. Сега вече можел да помисли за откриване на собствена школа.

Връщайки се в Япония, Ояма пристъпил към създаването на нов стил на карате - Киокушин-кай (Дружество на абсолютната истина), открито противопоставяйки я на всички съществуващи направления и школи на кемпо. Днес филиалите на Киокушин-кай обединяват стотици хиляди хора в десетки страни по света. Но нима това е триумф на ново учение? Не, по-скоро оптимална реализация на цялото наследство на кемпо, на безсмъртните завети на старите майстори.

Самият Ояма не крие еклектизма на своята школа. Отказвайки се от догмите на традиционните бойни изкуства и преди всичко от тясно сектанския подход, той направил генерална ревизия на всички видове борба без оръжие, за да подбере необходимите елементи за своята система. Всички те в съчетание трябвало да обезпечат основните изисквания на школата: сила, непоколебимост, ефикасност. От няколко десетки дихателни упражнения (кокю-хо), приети в практиката на кемпо, Ояма се спрял на две, помагащи за развитие на диафрагмата по най-добрия начин. Първото, наречено ибуки, съответства на нормалното дишане в две фази. Ин - при спокойно вдишване и Ян при рязко издишване, понякога придружено с вик (киай). Второто, ногаре, се използва по-често в негативен (Ин) аспект на схватката при отдръпване и блокиране, а също при нанасяне на обратни кръгообразни удари с крак (ура-маваши). Различават се две разновидности на дишането ногаре - повърхностно и дълбоко. В тренировъчен вариант ибуки обикновенно се съпровожда с вдигане на кръстосаните ръце пред гърди към ушите и отпускането им при издишване, а ногаре - или с бутащи движения на ръцете (притегляне на дланите към гърдите, свивайки ръцете в лактите, а след това бутащо движение с дланите надолу), или кръгообразни движения, като при издишането (през устата) езикът е леко стиснат между зъбите. Дишането в Киокушин-кай, както и в другите школи по кемпо, се смята за единствен път за достигане на невъзмутимост на духа и координация на движенията. Работата върху дишането се осъществява чрез "енергетичните" кати Санчин и Теншо.
 
Базисната техника се отличава малко от другите видове карате. Само правият удар с юмрук се нанася не от пояса, а тръгва от гърдите, а и техниката на краката включва разширен арсенал похвати, включително и много подсечки с лъжливи движения.

Ояма внася значителни новости в стойките на карате, обогатявайки ги с арсенала на китайските школи. Някои от тези стойки са твърде интересни в исторически план. Например маебане-камае - стойката, при която двете ръце са леко свити и вдигнати пред гърди. Изобретяването й се приписва на китайския майстор от XVIII в. Ван Чун-кун, живял в околностите на планината Удан. Наблюдавайки как хищните птици улавят плъхове и лалугери, Ван Чун-кун решил да използва ръцете по подобие на техните крила - за мощни събарящи кръгообразни движения.

Разновидността на "котешката" стойка (неко-камае) с обърната навътре длан и извит показалец също произхожда от "меката" школа Удан-пай, създадена близо до планината Удан.

Стойката със свити в лактите ръце и защитаващи лицето обърнати нагоре длани (кайшу-камае) е най-разпространена в Северна Корея и Манджурия. Легендата гласи, че тя била изобретена от един набожен монах, който даже по време на боя се решавал само едва-едва да разтвори сключените си за молитва ръце.

Много ефектна е т. нар. "стойка антена" (джихо-камае) - полуобърната към противника, като едната ръка е протегната напред с изпънати пръсти, а другата е вдигната над главата. Неизвестният севернокитайски монах, въвел тази стойка, оставал, както гласи легендата, неуязвим за мечовете и копията в много битки.

От Фуцзянския Шаолин е дошла в съвременното карате стойката с кръстосани пред гърдите ръце (джуджи-камае). Нейните преимущества произтичат от възможността да се заклещи ръката на атакуващия и да се приложи ключ.

Стойката таншин с протегнат напред юмрук на едната ръка и притиснат към подмишницата юмрук на другата е свързана с името на монаха Тан Шин. Според преданието веднъж по време на своите странствания Тан Шин бил нападнат от шайка разбойници. Без да губи хладнокръвие, той с едната ръка стиснал по-здраво свитъка със свещените сутри, а с другата нанесъл на главатаря на бандитите такъв удар, че той рухнал в безсъзнание на земята. Останалите разбойници в паника се разбягали.

Джион - това е още една стойка, която произхожда от името на знаменития майстор на бойните изкуства от XV в. и дава великолепна устойчивост при защита.

В много стойки се въплъщават идеите на "меките" школи, като да речем в стойката на "изплъзващия се дракон" (гарю-камае).

 

Голямо нововъведение в японското карате станало използването на заимстваните от Южен Китай ниски стойки: полуседящи, клекнали, на колене, на едно коляно и т. н (енсей-камае, джиго-камае, сошин-камае). Изменението на положението на тялото по време на схватката дава големи преимущества, обърквайки противника, отвличайки вниманието му и заставяйки го да действа при непривично съчетание на условията. В същото време от ниските стойки лесно се правят подсечки с ръце и крака, влизания и изплъзвалия чрез претъркаляне. Освен това, когато от това положение се блокира удар с крак с едновременно рязко ставане, противникът може да бъде изведен от равновесие и съборен.

 

Ояма въвел множество нови, заимствани и изобретени комбинации в техниката на свободния спаринг (джиу-кумите), с което бъзспорно обогатил карате, макар че в неговите разработки няма да открием стройна система, съгласувана с философските и космогонични модели, с каквато можели да се похвалят старите континентални школи.

В областта на философията Ояма изцяло се движи в руслото на традиционните учения. Изучавайки трудовете на Такуан, Мусаши Миямото и другите майстори от миналото, той развива техните идеи за сливане на човека с Вселената, за разтваряне на духа и разума в пустотата посредством Дзен-практиката. Стремейки се да преодолее несъответствията между абстрактните теории на дзенската логика и реалностите на съвременния живот, той подчертава интравертната същност на само-познанието: "Нищото в Дзен не е противопоставено на съществуването. Това не е относителното Нищо. Да се достигне до него може само ако се преодолее антиномията "живот - смърт" и "победа - поражение." Ояма придобива важно значение на продължителната седяща медитация (дза-дзен) и задължителната кратковременна медитация в началото и края на тренировката (моку-со).

 

И все пак главното в системата на Ояма, което намира отклик в сърцата на хилядите, не е сухата теория, медитацията и разучаването на съвсем стандартните формални упражнения. Практическата полза, максималната ефикасност - в това е тайната на успеха на школата Киокушин-кай. За своите ученици Ояма разработил цяла поредица от главозамайващи трикове, въплъщаващи висшите достижения на карате на физическо равнище. Ще изброим само някои от тях:

пробиване на висящ на два конеца лист тънка оризова хартия с удари с юмрук и пръстите на ръцете;

 

разцепване на окачена на връв дъска (или тухла) с удари с юмрук, лакът, с ръба на дланта, с възглавничката или резеца на ходилото, от стойка или със скок;
чупене на четири-пет дъски, дебели един дюйм, които асистентите държат в ръце, с всички възможни удари с ръце и крака, включително и със скок на височина два метра;
чупене на плуваща в бъчва с вода дъска, дебела 1 дюйм;
чупене с ръце, крака и глава до двадесет реда керемиди;
чупене със саблен или чукав удар на три наредени една върху друга тухли;
чупене със саблен удар на три наредени един върху друг с разстояние помежду им блокове лед, дебели три дюймя всеки;
чупене с ръка и глава на дебел леден блок;
отсичане гърлото на стояща бутилка;
забиване на пръстите при удар с копиевидна ръка в сноп плътно завързани бамбукови пръчки;
"пронизване" с копиевидна ръка на окачен говежди труп.

Всички описани действия се отнасят към категорията на позитивните (Ян), въплъщавайки принципа на активното нападение. Не по-малко важно място в демонстрационната програма на Киокушин-кай заемат номерата, разкриващи удивителната способност на организма за пасивна съпротива и отнасящи се към категорията на негативните (Ин). Например чупене на тояга, дебела два дюйма, при удар с главата, гърба, гърдите, ръката или крака на спокойно стоящ човек. Или друг номер: човек ляга върху набита с пирони дъска, на гърдите му слагат гранитен блок, тежащ не по-малко от петдесет килограма и го разбиват на парчета с тежък чук. Впечатляващо. Но нали са се запазили предания за майстори, които можели да издържат удар с меч, съсредоточавайки ги в определен участък от тялото..

Силовите номера на Киокушин-кай се съчетават с всевъзможни изпитания на бързината, отмереността и точността. Тук следва да се спомене гасенето на свещ от разстояние с различни удари с ръце и крака, разсичане на кибритена кутия, издърпването на лист хартия изпод кутия цигари, чаша или стояща цигара, "изтръскването" на пепелта от цигарата в устата на партньора с удар с крак и други такива фокуси, разчетени за постигане на зрелищен ефект.

 

Привържениците на своята школа Ояма привличал не само с циркови представления. Той лично тренирал спортисти от много страни, пътешествал из целия свят, изнасяйки лекции и правейки демонстрации. Изпод перото му са излезли немалко книги, брошури, технически пособия и други материали. По негова поръчка са снимани множество рекламни филми - документални и игрални. Освен това, което е съществено - неговите потомци побеждават в състезанията. И неслучайно Киокушин-кай не влиза в Японската федерация по карате, противопоставяйки и своя световна федерация. Ояма върви по свой път и този път от наша гледна точка е най-близък до приоритетните ценности на западния порт, с неговите индивидуални и отборни рекорди, увеличаване на резултатността, целенасочена подготовка за "решаващия мач" и повишено внимание към престижа. В Киокушин-кай както никъде другаде се проявява тенденцията към сближаване на "истинското" източно бойно изкуство с присъщата му мистика, с чисто прагматични спортни мероприятия с комерчески и идеологически характер.

Сосай Масутацу Ояма, починал от рак на белите дробове /като не пушач/ на 70 год. На 26 април 1994 г. Неговият наследник Канчо Шукей Матсуи- 8-ми дан, наследява Сосай за да се грижи за запазването на Киокушин.

"Моите собствени победи, бяха определящите фактори за разпространяването и репутацията на Карате. Пазя единствените по рода си рекорди в победите над боксьори, борци, джудисти и тай-боксьори. Побеждавал съм и разярени бикове с голи ръце.
Убеден съм, че докато мога да използвам карате, аз съм непобедим в невъоръжени конфликти. Един мъж не може да знае истинската същност на бойните изкуства, ако не е участвал в истинска битка. За да заслужи името "каратист", той трябва да открие и надделее истинската опасност.
Аз може би съм единственият лидер на Японското карате след Войната, мамещ лицето на смъртта много пъти. Ето защо аз бях побеждавал каратисти, които не знаеха нищо за истинския бой. Как можем да съдим инструкторите за някакъв вид разиграване в каратето, които придават на своите ученици, техники и дух на боя, когато те никога не са участвали в истинска битка. Същността на карате е в битката".

Масутацу Ояма

 


КАНЧО ШОКЕЙ МАЦУИ


Канчо Шокей Мацуи – Президент на ИКО Киокушинкайкан
 
    Шокей (Акиоши) Мацуи започва да се занимава с Киокушин Карате на 13 годишна възраст. През 1976 той влиза в Кита Нагаре-Яма Дожо в префектура Чиба в Япония и успява да постигне Черен коран -Шодан (първа степен) за малко повече от една година. През 1980 Мацуи заема четвърто място в 12-тия Открит национален японски шампионат по Карате когато е само на 17 години. Малко след това той става Главен инструктор в Международната главна школа по киокушинкай, „Хонбу” Дожо в Токио, Япония.

И през 1981 и през 1982 Мацуи заема 3-то място в Открития национален японски шампионат по Карате и след това 8-мо място в същото състезание през 1983. Той завоюва международно признание и адмирации за удивителния си дух, сила и решителност, когато заема забележителното Трето място на 3-тия Открит световен турнир по Карате през 1984. Той успява да спечели Националните японски шампионати през 1985 и 1986 година и след това успешно завършва върховното Киокушин предизвикателство, „Кумите със 100 мъже” за рекордно време. В Япония той става известен като мъжът с „безподобен гений”, някой който се ражда веднъж на милиард години, и след това през 1987 г. той става най-младия Световен Шампион.

През май 1992 Мацуи открива своя собствена школа в Асакуса, Токио и по-късно е назначен за Бранч шеф от Сосай Мас Ояма. На 26 април 1994 г. основателят Сосай Мас Ояма за съжаление почина, оставяйки Ръководството на световната организация на Мацуи, който става „Канчо” (Директор). Непосредствено след преждевременната смърт на Сосай и въпреки добре документираната враждебна реакция относно неговото назначаване, Канчо Мацуи напредва през тази година организирайки 11-тия Национален японски турнир на категории и 27-мия Национален японски шампионат, като последният има рекорден брой от 16 000 зрители. През следващата година той е продуцент на изключително успешния 6-ти Световен открит турнир по карате, в който се състезават 168 бойци от целия свят, и който е наблюдаван от повече от 25 000 зрители.

Канчо Шокей Мацуи планира, продуцира и представя многобройни фундаментални мероприятия в бойните изкуства пред света, включително поставяйки началото на „Световната купа” – Отборен карате шампионат, „Женския световен карате шампионат”, „Световния карате шампионат на категории”, „Международния карате шампионат за ветерани”, „Международния шампионат по ката” и „Международния младежки карате шампионат”, в който участват около 2000 състезатели на възраст 4-17 години от целия свят. Тези мероприятия в допълнение към значимото наследство на Мас Ояма започнаха с представяне на Световния открит карате турнир веднъж на четири години, едно мероприятие, което се разви до най-мащабното, уважавано и прочуто състезание по бойни изкуства, което светът е виждал някога.

Понастоящем Световната Карате Организация има над 12 милиона члена в 125 държави. Докато същевременно управлява организацията от нейната главна квартира в Япония, Канчо Мацуи пътува до Клоновете по света за да преподава и разпространява духа на Пътя Киокушин в държави и култури навсякъде.

Международна Карате Организация Киокушинкайкан
Канчо Шокей Мацуи


ШИХАН КОНСТАНТИН БОЖИЛОВ


Шихан Константин Божилов е роден на 22 юни 1946г. в гр. Варна.

Състезател по Джудо 1960г., След това е треньор от 1967г. Защитава 4-ти Дан по Джудо 1976г., в същата година защитава и 1-ви Дан по Киокушин Карате в гр. Краков – Полша, а през 1989г. е вече 4-ти Дан. Национален представител на Масутацу Ояма от 1976г. до 1991г. Треньор по Джудо във Флотфизкултурното Дружество „Черно море”. Старши инструктор по спецялен и ръкопашен бой от 1982г. Заместник- председател и Управител на Българска Федерация Киокушин до 1991г.

 През 2018 г. в гр. Варна, по време на официалната церемония на 32-то Европейско Първенство на категории, Константин Божилов бе удостоен с титлата "шихан". Директорът на Международният отдел шихан Катцухито Горай, връчи официално 5-ят Дан на основоположника на Карате Киокушин в България, от името на директора на ИКО (IKO) канчо Шкей Матцуй.

1976г. – Анджей Древняк – Полша, тогава 2-ри Дан, посещава гр. Варна и осъществява контакт с група, трениращи Шотокан карате. Проведените съвместни тренировки са достатъчно убедителни, че Киокушин е по-прогресивен стил и групата е пленена от идеята да тренира Киокушин. Първи, които вкусват от Киокушин Карате са: Константин Божилов и Валентин Георгиев. Божилов започва да разказва на свои приятели – джудисти за Киокушин, явно много впечатлен от видяното. Още същата година Константин Божилов заминава на лагер в Полша, където защитава 1-ви Дан.

1977г. – Организирва се първият тренировъчен лагер в България под ръководството на Анджей Древняк. Полша по онова време е сред елита на Киокушин в Европа, а Древняк е ученик на Сосай Ояма – Основателя на Киокушин Карате, така че българите имат късмет да пият от извора. В лагера се включват вече пет клуба, а Константин Божилов се утвърждава, като Основоположник на Киокушин Карате в България.

1978г. – Организирва се втори лагер под ръководството на Анджей Древняк и Ищван Адами – (Унгария, също ученик на Сосай Ояма) и К. Божилов. През Декември е първото участие на българския Киокушинкай в Международен Турнир в гр. Краков – Полша. Участници: Валентин Георгиев и Павел Георгиев. Клубовете нарастват на 8.

1979г. – Проведени са два летни лагера – във Варна и в Краков. За първи път се провежда състезание за мъже в България (закрито, защото по това време Карате е под забрана). Клубовете нарастват на десет.

1980г. – Проведени са 4-ри тренировачни лагери – Варна, Краков и Гьорг. Организирано е 2-ро състезание за мъже. Клубовете нарастват на 14.

1981г. – Организирани са 4-ри Международни летни лагера. Във Варна пристига Шихан Люк Холандер – 7-ми Дан – Президент на Европейската Организация и Сенсей Ян Остероом – 5-ти Дан – Секретар на Европейската Киокушин Организация от Холандия и Сенсей Хауърд Колинс – 4-ти Дан – Технически Директор на на Европейската Киокушин Организация от Великобритания. Шихан Константин Божилов защитава 2-ри Дан. С това посещение, ръководството на Европейската Киокушин Организация идва да се запознае с младата Българска Федерация Киокушин. Клубовете в България вече са 16. От 1981г до 1991г. Българската Федерация Киокушин кани ежегодно Шихан Хауърд Колинс, по настоящем 7-ми Дан. Провеждат се множество изпити за Кю и Дан и на практика Шихан Хауърд Колинс спомага за изграждането на Българската Федерация Киокушин.

1987г. – За първи път България взема участие в Световното Първенство в Токио – Япония. Участници са: Атанас Маринов и Недялко Делчинов. Там Константин Божилов участва в тренировъчен лагер под ръководството на Сосай Ояма.

1989г. – шихан Константин Божилов получава лично от Сосай Ояма 4-ти Дан, за приноса му в развитието на Киокушин Карате в България. По това време трениращите под ръководството на Сенсей Божилов само във Варна са достигнали между 1200 – 1300 души.

1991г. – Неговият възпитаник – Георги Георгиев (от Варна) става Първият българин Европейски Шампион в гр. Сарагоса – Испания, в категория до 80 кг. , където получава и награда за най-бърз нокаут в състезанието.

2001г. – Друг негов възпитаник – Емил Костов (от Варна) става Първият българин Световен Шампион в гр. Осака – Япония, в категория до 80 кг., който през 2003г. оглавява Българска Киокушин Асоциация .

Благодарение на шихан Констанин Божилов, днес ние всички имаме възможността да тренираме и да живеем с Карате Киокушин!

УС!


ШИХАН ЕМИЛ КОСТОВ

Sensei Emil KostovПредставител на Международната Киокушин Организация  за България,
представлявана от Канчо Матцуи,
е Първият Българин Световен Шампион и Четирикратен Европейски Шампион

Шихан Емил Костов

                            Кратка Автобиография


 Роден е на 27 ноември 1974г. във гр.Варна, България

Човекът, благодарение на който България стана известна в светът на KИОКУШИН.

Треньор е в спортен клуб „ИЧИ ГЕКИ ВАРНА” - гр.Варна.

Треньор на Захари Дамянов, първият европеец - Световен Шампион на без-категории и треньор на Първата Българка Двукратна Световна Шампионка по КАТА - Гергана Апостолова-Костова.


Емил Костов започва своята спортна кариера през 1985г. Тогава тренировките са се провеждали в баскетболната зала на ЖСК "Спартак" под инструктажа на Основателя на Карате Киокушин за България - шихан Константин Божилов. Любопитен факт е, че по това време, за да те одобрят и приемат да тренираш Карате Киокушин е трябвало да минеш задължителен приемен изпит, състоящ се от физически упражнения и гъвкавост.  Условията в които протичат тренировките са тежки, но благодарение на постоянство и силен дух от страна на Емил Костов, неговата спортна кариера може да служи за пример на много други които вървят след него навлизайки в светът на KИОКУШИН  КАРАТЕ.

Емил Костов е Първият българин, вторият европеец и третият не-азиатец спечелил Световната титла по Карате Киокушинкай в Япония - гр. Осака. Той е единственият боец в Карате Киокушин, който печели финал на Световно Първенство с НОКАУТ в 51-та секунда срещу представителя на Япония Хироки Кидачи. Благодарение на постиженията, които той записва през годините на спортна кариера, България става известна в света на този спорт.

Шихан Емил Костов има 5-ти Дан в Киокушинкай Карате. Защитава 1-ви Дан през 1995г. в България пред Шихан Хауърд Колинс, един от малкото хора в света, защитили 100 кумите. През 1998г. защитава 2-ри Дан в Полша пред Шихан Макото Накамура - единствения боец, двукратен Световен Шампион на без-категории на 2-ят и 3-ят Световен Открит Карате Турнир. Защитава 3-ти Дан през 2001г. в Румъния пред Директора на Международната Киокушинкай Организация - Канчо Шокей Матцуи. През 2009г. в Ичи Геки - Плаца в Токио  - Япония, Шихан Костов се явява за 4-ти Дан, като е удостоен със специална изпитна програма, която японците прилагат на известни топ-бойци в Карате Киокушин, сред които е нашият Шампион. Изпитът, който продължил 5 часа, започнал с традиционните кихон, ката и физическа издръжливост. Специалното в изпита за Шихан Костов било това, че за него били поканени допълнителни бойци от Япония, с които той се съревновавал 40 спаринга (кумите). Боевете на Шихан Емил Костов били един след друг без почивка, всеки един по 1 мин. – общо 40 минути.
Разбира се изпитът бил проведен лично от Директора на Световната Организация – Канчо Шокей Матцуи, придружен от Шихан Года и един от най-добрите треньори в света на Карате Киокушин – треньора на бразилската школа – Шихан Изоби.
Постигайки това, той е не само Първият българин Световен Шампион по Карате Киокушин, но и Първият българин защитил 4-ти Дан в Япония!

През април месец 2014 г., на 50-годишнината от Основаването на Карате Киокушин , на Семинар в Мицумине се организира изпит, където Шихан Емил Костов защитава 5-ти дан.

Той е Световен Шампион от 2001г. в гр.Осака – Япония, четирикратен Европейски Шампион, носител на Балкански титли и многократен републикански Шампион на страната. През 2001г. и 2002г. печели Шампионската титла на Русия.

Той е и първият европеец, имал честта да каже клетвата на Киокушин на откриването на 3-то Световно Първенство на категории в Токио - Япония, както и получава лично покана от Международната Киокушинкай Организация (I.K.O.) да участва през 2003г. на престижния Турнир „ИЧИ ГЕКИ” в гр. Токио - Япония, по правилата на Киокушин, срещу японеца - Хироки Кидачи - (3 рунда по 3 минути), където отново побеждава. През 2004г. и 2005г. Емил Костов е поканен отново на този елитен Турнир, от ранга на К-1, но този път, като съдия.

Титли

 • Първото състезание на Емил Костов е през 1986г. когато той е на 12 години, на това състезание той претърпява загуба, но това не го отчайва, а напротив дава му стимул за по-усилени тренировки и поставя една голяма цел пред него.
 •  
 • 1987г. мястото е Варна, състезание за юноши, Емил Костов печели първо място в неговата категория;
 •  
 • 1992г. За пръв път извоюва титлата Шампион при мъжете в категория 80 кг;
 • 1995г. Във Варна се провежда Балканско Първенство, на което Емил Костов завършва като Балкански Шампион;
 •  
 • 1996г. Балканско Първенство - Констанца - Румъния, Костов става шампион за пореден път;
 •  
 • 06.06.1998г. Европейско първенство на категории Сарагоса - Испания - 1-во място;
 •  
 • 28.11.1998г. Европейска гала на шампионите на без-категории - Варшава – Полша - 1-во място;
 •  
 • 1999г. 17-то място на 7-то Световно Първенство на без-категории - Токио - Япония, на което са участвали 192 състезатели, както и печели 1-во място по "тамишивари" - чупене на дъски;
 •  
 • 20.05.2000г. На Европейския Шампионат във Вила де Конде Португалия - 1-во място в категория до 80 кг. Печели приза и за най-техничен състезател;
 •  
 • 9/10.02.2001г. Екатеринбург – Русия - Във всички категории първите места са заети от руснаци, с изключение на категорията до 80 кг., в която Емил Костов се класира на 1-во място сред своите 60 конкуренти;
 •  
 • 2001г. В Япония - Токио - Президента на КИОКУШИН - Канчо Шокеи Мацуи изпраща лична покана за участие в мачовете по случаи годишнина от смъртта на Основателя на Карате Киокушин Масутацу Ояма. Състезанието се провежда по правила "Светът срещу Япония", четиримата най-добри японски състезатели срещу четирима най-добри световни състезатели , Емил Костов печели своя мач;
 •  
 • 10.06.2001г. Осака Япония - Световен Шампион в категория до 80 кг. !!!
 
 • 10/11.02.2002г. Москва - Русия - печели отново Шампионската титла, сред 70 човека конкуренция;
 
 • 23.09.2002г. Европейско първенство на категории гр.Варна - 1-во място, печели и награда за най-голям боен дух;
 
 • 22.02.2003г. – Япония Българският Шампион е поканен лично от Шокей Матцуи да участва в престижния Турнир “ИЧИ ГЕКИ”, по правилата на КИОКУШИН – 3 рунда по 3 минути – Реванш за японеца от Световното първенство – Хироки Кидачи, където Емил Костов отново печели двубоя;
 
 • 1/2/3.11.2003г. Токио – Япония - 8-мо Световно първенство на без- категории - от 240 участника Емил Костов се класира на 10 място и печели приза за състезател с най-голям боен дух;
 
 • От 10 до 13 Октомври 2013 г., по случай 10-ят Български Семинар , Шихан Емил Костов организира 1-вият  Международен Семинар с Канчо Мацуи в гр. Приморско . В мероприятието взеха участие около 200 човека от 16 държави - Япония, Румъния, Унгария, Русия, Украйна, Гърция, Испания, Литва, Англия, Полша, Хърватска, Холандия, Сърбия, Иран, Полша и разбира се България.
   
   
 • На 17-ти и 18-ти Май 2014г., по инициатива на  Шихан Емил Костов се проведе първото двудневно Европейско Първенство по Карате Киокушин в гр. Варна, в което взеха участие близо 400 състезатела от 19 държави.
 
 • На 21-ви и 22-ри Май 2016 г. организира за втори път двудневно Европейско първенство с най-голям брой участници до този момент на европейски първенства - 607 състезателя,
 
 • На 19-ти и 20-ти Май 2018 г. организира за трети път двудневно Европейско Първенство, отново с голям успех, в което взеха участие 613 състезателя от 23 държави.
 

 


 

 

 

  ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА - КОСТОВА - родена на 24.01.1976г. в гр. Бургас

   -  Първата българка Двукратна Световна Шампионка по Карате Киокушин - ката

   -  Трикратна Европейска Шампионка

   -  Многократна Шампионка на Америка

  - Многократно номинирана със своя треньор в топ 10-те най-добри спортисти на гр. Бургас

    От 30 години тренира Карате Киокушин. Нейният треньор е Шихан Емил Костов - Световен шампион и Многократен европейски шампион по карате киокушинкай. Защитава 1-ви и 2-ри Дан в България пред инструктори от чужбина, а 3-ти Дан пред Шихан Фильо Франциско в Япония.

  1993г. Гергана Апостолова-Костова става за пореден път републиканска шампионка на спаринг (кумите).

 2005г. стартира състезателната й кариера на "ката" в международен мащаб и на Европейското Първенство в Белград, Сърбия същата година, тя става първата българка Европейска шампионка на дисциплината “Ката”;

 2006г. “Шампионка на Америка” на Американското Първенство на категории в Лос Анжелис;

 2006г. 3-то място на традиционния Международен Отворен Турнир по Карате Киокушин в Ню Йорк, Америка;

 2007г. Защитаване на титлата “Шампион на Америка” на Американското Първенство на категории в Лос Анжелис;

  2007г. Трето място на Световното Първенство за жени в Токио – Япония.

 2007г. Първо място на Международния Отворен Турнир по Карате Киокушин в Ню Йорк, Америка;

 2008г. Първо място на Американското Първенство на категории в Лос Анжелис;

 2008г. Вицесветовна Шампионка на Световното Първенство за жени в Токио – Япония;

 2008г. Защитаване на титилата на Международния Отворен Турнир по Карате Киокушин в Ню Йорк, Америка;

 2009г. Първо място на Американското Първенство на категории в Лос Анжелис;

 2009г. - Вицесветовна Шампионка на Световното Първенство за жени в Токио – Япония;

 2010г. - Световна титла на Световното Първенство за жени в Токио – Япония;

 2010г. Първо място на Международния Отворен Турнир по Карате Киокушин в Ню Йорк, Америка;

 2011г. - Европейска Шампионка на Европейското Първенство в Падова - Италия;

 2011г. - Защитаване на титлата "Шампион на Америка" на Международния Отворен Турнир по Карате Киокушин в Ню Йорк, Америка;

 2012г. - Второ място в Американското Първенство на категории в Лос Анжелис;

 2012г. - Трето място на Световното Първенство за жени в Токио – Япония.

 2012г. - Европейска Шампионка на Европейското Първенство в Будапеща - Унгария;

 2012г. - Първо място на Международния Отворен Турнир по Карате Киокушин в Ню Йорк, Америка;

 2014г.  - Вицесветовна шампионка на Световното Първенство за жени в Токио - Япония;

  2015г. - Втора Световна титла на Световното Първенство за жени в Токио - Японоя;

Април 2013 - Womens World Karate Championships-Tokyo-Japan-4rd place kata;


Май 2013 - European Tournament - Kiev,Ukraine - 2nd place - kata;


Септември 2013 - 1-во място - All American Open Karate Championships-NY;


Април 2014 - 2-ро място -  Womens World Karate Championships-Tokyo-Japan;


Юни 2014 - 1-во място - All American Open Karate Championships-NY;


Април 2015 - Втора Световна Титла - Womens World Karate Championships-Tokyo-Japan;

 


Кирил Стоянов Боев – роден на 30.08.1989 в гр. Варна, България

 

Възпитаник на СК “Ичи Геки Варна”

Тренира карате Киокушин от 2002г.  под ръководството на Шихан Емил Костов

През 2010г. защитава 1-ви Дан, а през 2015 г.  2-ри дан.

Многократен национален шампион.

2009г. – 3-то място  на Американското първенство на категории в Лос Анджелис, САЩ

2012г. – 3-то място на на Американското първенство на категории в Лос Анджелис, САЩ

2014г. – 7-мо място на Европейското първенство на без категории в Полша

2015г. – участие в 11-то Световно Първенство на без категории Токио, Япония

2016г. – Вицебалкански шампион Варна, България

2016г. – 6-то място на Американското първенство на без категории Ню Йорк, САЩ

2017г. – Балкански шампион Букурещ, Румъния

2017г. – Печели своята среща в турнира. България срещу Сърбия Белград, Сърбия

2018г. – Балкански шампион Варна, България

2018г. – 3-то място на Европейско първенство гр. Варна, България

 


 

Симона  Николаева  Стоименова  - родена на 14.08.1999г. в гр. Варна, България


Възпитаничка на СК“ИЧИ ГЕКИ ВАРНА“
Трикратна Европейска шампионка на кумите
Европейска шампионка на ката
Европейска шампионка на тийм ката (отборна ката)
Номинирана за „Младо Дарование „ Варна 2016г.“ с нейните треньори  Световния шампион Шихан Емил Костов  и Двукратната Световна шампионка на ката Сенсей  Гергана Апостолова-Костова.
Симона се отдава на бойното изкуство Карате Киокушин през 2009г.. Нейните треньори са Шихан Емил Костов - Световен шампион и Многократен европейски шампион по карате киокушинкай и Сенсей Гергана Апостолова – Костова - Двукратна световна шампионка на ката, трикратна Европейска и многократна Шампионка на Америка.
 
ТИТЛИ
Симона Стоименова е многократна републиканска шампионка на кумите и ката (2011-2016).

2014г. в гр.Варна  е дебюта й на Европейско първенство. Тя заема 2-ро място на кумите при девойките в категория до 55 кг;
2014г.- Американско Отворено Първенство “All American Open” - Ню Йорк, Америка – 2-ро място на кумите и 2-ро място на ката;
2014 г. – Европейска шампионка на кумите и Вице-европейска шампионка на ката на Европейското Първенство за мъже, жени, юноши и девойки в Полша, гр.Сосновец;
2015 г. – Европейско Първенство за мъже, жени, юноши и девойки - гр. Катовице, Полша -Европейска шампионка на кумите и Европейска Шампионка на ката.
2016 г. – Трето място на Кумите и Европейска шампионка на Тийм ката на Европейското Първенство, на което гр.Варна бе отново домакин.
2016 г. – Европейско Първенство за мъже, жени, юноши и девойки – гр. Люблин , Полша -Европейска шампионка на кумите и 3-то място на ката.
 


International Karate Organization Kyokushinkaikan