Основатели

Директор на Международна Карате Организация Киокушинкайкан
Канчо Шокей Матцуи
8-ми дан

Основател на Българска Киокушин Асоциация
Шихан Емил Костов
5-ти дан

Онлайн магазин

Основатели

Основател на Киокушинкай Карате
Масутацу Ояма
10-ти дан
(1923 - 1994)

Основател на Киокушинкай Карате в България
Шихан Константин Божилов
5-ти дан
(1946 - 2021)

Тамешивари

                             
                   

Тамешивари изкуството да се чупят дърво , плочки , тухли и камък с юмрук или голи стъпало , не е основна цел на карате , а по скоро служи за барометър на придобита сила и техника . Поради тази си причина е полезно при кумите (спаринг) където никога не трябва да докосваш опонента си за да не му причениш физически травми!!!

Тамешивари изисква изключителен баланс ,  форма , концентрация на духа и спокойствие.Това е предизвикателство за възможностите на каратека и тест за предела на неговата сила , той трябва да използва цялата сила която притежава, за да успее при всеки един опит !!!
 

 
 
 1. МАТЕРИАЛИ :
Използваната дъска (дървена плоскост) винаги се счупва по посока на линиите (влакното) на дървото. Поради тази причина колкото по-къса е дължината на линиите на дървото толкова по-лесно ще може да се счупи. От друга страна плочки , тухли и цилиндрични блокове се добиват по изкуствен начин и поради това са по-хомогенни и при тях липсват тези линии на неустойчивост.


Може би най-трудният материал, който се използва в Тамешивари е естествена скала (камък) . Колкото по-плътен и компактен е камъка, толкова е по-трудно да бъде строшен (като правило по-тъмно оцветените камъни трябва да се избягват). Начинаещият трябва да експериментира само с камъни, които са тънки и дълги и имат видима неустойчивост (по-малка здравина).

2. Контакт с тялото.
 От първостепенно значение е ударната сила на тялото да бъде възможно най-малка и рязка , което дава на предмета минимална съпротивителна повърхност. Очевидно когато казваме , че ударната част на тялото трябва да е малка , това не се отнася стриктно до размера , тъй като не бихме могли да счупим твърди предмети с кутрето си , което е доста слабо , поради това ударната сила трябва да е мощна и силна.
 
                                     
Естесвено човешките кости и плът , не са толкова здрави, каквато е скалата или цимента и тук е мястото на техниката и душевната подготовка !!!

3. Сила и ъгъл на удряне
Силата, необходима за успешно изпълнение на Тамешивари се постига чрез ангажиране на всички възможни запаси  на тялото. Особено важна е силата, която се генерира нагоре чрез краката! 
Съществуват два начина да повишите своята сила (мощ), когато изпълнявате Тамешивари.
Първият начин е да се възползвате от ускорението, резултат от гравитациатя , за да ви е по-ясно, помислете за следният пример: ако мъж който тежи 70 кг. стои на един крак , земята получава натиск от 70 кг. , но ако той подскочи и след това удари земята с едно стъпало, силата ще е много по-голяма от 70 кг. поради ускорението предизвикано от гравитационното притегляне ! Тази сила може допълнително да се увеличи чрез навеждане и опъване на ханша, докато тялото е във въздуха.
Вторият начин за максимализиране на силата е,  като се удари предмета перпендикулярно . С други думи трябва да има ъгъл от 90о  между ръката и предмета. Ако предмета е ударен от всеки друг ъгъл ударната вълна на замаха се разпростира по цялата повърхност на предмета , а не в конкретната точка!!!

4.  Скорост
Двете най-важни неща в Тамешивари са сила и скорост . Силата се определя от множество фактори, включително мускулсна сила , гъвкавост , свиване и разтягане на бедрата и бързи рефлекси. Това може да се постигне само чрез тренировки. Каратека веднъж овладял спиритуалните (душевни) и физически изисквания всичко останало е въпрос на постоянна практика .

5. Методи (начини)
Както по-долу е илюстрирано , съществуват 3 метода за чупене на предмети  !
 - първият начин показва предмета, стоящ на 2 опори е най-трудният и поради това най-малко предпочитан.
 - при следващите два случая солидна основа, като наковалня както е показано, се използва за опора. Единият край на предмета лежи директно на върха на дланта, която лежи върху прегъната хавлия върху наковалнята. Разликата между двата начина е в позицията на предмета.


При първият метод краят на предмета лежи директно върху наковалнята и предмета се удря, както е показано със стрелка. При другият метод 1/3 от предмета виси извън ръба на наковалнята и се удря в точката (мястото), илюстрирано със стрелката.
Във всеки един от случаите преди да се удари предметът се повдига от спомагателната ръка на разстояние от наковалнята, колкото един пръст, както е показано. Ако желаете може напълно да покриете предмета с хавлия или плат за да избегнете наранявания на ръката си!
Може да ви се стори че последният метод е по-труден , защото трябва да ударите премета директно над опорната точка , но в действителност острият ръб на наковалнята спомага за счупването на предмета.

Макар последните два метода да са много успешни при чупене на плочки (киримиди) , те не са много ефектни при чупене на различни плочки, поради невъзможност да се повдигне голяма тежест с една ръка. 
1. Заеми позиция !
2. Фокусирай -концентрирай се !
3. Поеми дълбоко въздух , по време на удара издишай рязко !
4. Следвай истината !
5. Ус !


International Karate Organization Kyokushinkaikan