Основатели

Директор на Международна Карате Организация Киокушинкайкан
Канчо Шокей Матцуи
8-ми дан

Основател на Българска Киокушин Асоциация
Шихан Емил Костов
5-ти дан

Онлайн магазин

Основатели

Основател на Киокушинкай Карате
Масутацу Ояма
10-ти дан
(1923 - 1994)

Основател на Киокушинкай Карате в България
Шихан Константин Божилов
5-ти дан
(1946 - 2021)

2014

ОТБОРЪТ НА БКА – ИКО БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАВЪРНА С ШАМПИОНКА ПРИ ЖЕНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР В СЪРБИЯ

 

Днес се завърна отборът на Българска Киокушин Асоциация – ИКО България, съпроводен от световния шампион Шихан Емил Костов, който взе участие в международния турнир – „Белградски Трофей”, провел се в събота – 27-ми Септември 2014г. в гр. Белград.
Първенството бе организирано, подобаващо на фестивала в Берси – Франция, на който бяха направени много демонстрации на почти всички стилове бойни изкуства, включително и карате киокушин. Единствено последният, който се различава от другите по това, че е с пълен контакт стил, продължи с първенство при юноши, девойки, мъже и жени, в което взеха участие около 50 състезатели от държавите: Иран, Австрия, Унгария, Черна гора, Русия, България и разбира се домакините от Сърбия.
Българските състезатели при мъжете бяха:

– Христо Попов – СК”ИЧИ ГЕКИ – Варна”
– Мариян Христозов – СК”Будо Карате Киокушин” – Разград
– Станислав Комитов – СКК”Киокушин Спирит” – Бургас

И тримата каратеки участваха в категория до 70кг, като след оспорвани срещи и силна конкуренция, особено от иранска страна, загубиха на елиминациите.
При жените, категорията беше абсолютна. Представителката на бургаския клуб „Киокушин Спирит” – Събина Жекова успя да надвие състезателките на Унгария и Сърбия, които бяха с по 10 кг по-тежки от нея и така завоюва златното отличие.
В съдийския състав учатваха Сенпай Цветелин Христов – съдия и Шихан Емил Костов -главен рефер на първенството.

 


Емил Костов и Гергана Апостолова станаха първите европейци, поканени на семинар в Иран

По инициатива на Иранската организация и Международната Карате Организация Киокушинкайкан (ИКО) Емил Костов, Гергана Апостолова и Директора на Международния отдел на ИКО – Шихан Катсухито Горай, бяха поканени за инструктори на традиционния Семинар в Иран. Лагерът се проведе в един от най-древните градове в Света – Иязд, който е разположен в пустинята в Иран. Той продължи от 26 до 28 август.

Шихан Емил бе помощник-инструктор на Шихан Горай. Те водеха тренировките на 220 иранци, като Шихан Костов демонстрираше уменията си в идо-гейко и специално в кумите. Шихан Горай редом с Шихан Костов проведе съдийски Семинар, както и изпит за повишаване на степени.

Сенсей Гергана от своя страна бе първата международна инструкторка (жена) в историята на Иранския киокушин. Според религията в Иран мъжете и жените се задължават да тренират отделно (в отделни сгради). Така Сенсей Апостолова предаде на близо 60 участнички своя опит в карате киокушин.

Последната тренировка се състоя в 5:30 сутринта в действителност в самата пустиня, на която за 1-ви път от 38 години (Киокушин Иран) жени тренираха съвместно в един строй с мъжете. За двамата шампиони това бе едно голямо предизвикателство.

Шихан Емил и Сенсей Гергана бяха очаровани от гостоприемството на домакините и големият им дух в Карате Киокишин.

 


 

 

На 17-ти и 18-ти Май (събота и неделя) в „Двореца на Културата и Спорта“ гр. Варна – зала „Младост“, се проведе 28-ото Европейско първенство по карате Киокушин за мъже и жени на категории (кумите и ката), както и 8-о Европейско първенство за юноши и девойки и 2-ро Европейско първенство за ветерани.
 
Мероприятието, в което взеха участие над 400 състезатели от 20 държави, се проведе по инициатива на Международната Карате Организация Киокушинкайкан (IKO), която го реализира чрез нейния официален Представител за България – световният шампион Емил Костов.
 
Очаквано с най-много участници се представиха отборите на Русия и Полша.
Събитието и двата дни бе открито по Японска традиция с удари върху Тайко (традиционен барабан използван за официални случаи) пред строените официалните гости и отбори на държавите участници.
 
 
Официални гости на Първенствата бяха:
 
1. Иван Портних – кмет на гр.Варна.
2. Константин Божилов– основател на карате Киокушин в България.
3. Валентин Георгиев и Янчо Несторов – съоснователи на Киокушин в България.
4. Сенсей Джоджи Хибино – главен инструктор и представител на Хомбо – главната квартира на Международната Карате Организация Киокушинкайкан (IKO) в Токио, Япония.
5. Шихан Кацухито Горай – Директор на Международния отдел на IKO.
 
Първото по рода си двудневно Първенство по карате Киокушин в Европа стартира на 17- ти Май от 10:00 часа със съревнования при юношите и девойките в двете дисциплини –ката и кумите, и кумите при Ветераните. България спечели първото си отличие в този ден с Европейска титла на Мария Маринова при девойките 14-15г. до 50 кг.
 
Призови места от съотборниците на Мария в този ден при различните възрасти и категории заеха:
При девойките:
 
• Симона Кьосева – второ място
• Симона Стоименова – второ място
• Зорница Костова – трето място
• Мария Стоянова – трето място При младежите :
• Илхан Юсуф - второ място
• Лъчезар Николов - второ място
• Марин Енчевски - трето място
• Радослав Пехливанов – трето място
• Тодор Янков - трето място
 
При ветераните Деян Станев спечели трето място в категория над 90 килограма, а Теодора Чемширова – трета при жени-ветерани над 65кг.
 
Вторият ден Първенството продължи при дивизиите – мъже и жени – ката и кумите.
Основна част от церемонията на официалното откриването беше връчването на 5ти дан и титлата “Шихан” на Световния ни Шампион - Емил Костов, която той успешно защити през месец април 2014г. на специален изпит в планината Мицумине, Япония по време на честването на 50 годишнината от създаването на Международната карате киокушин организация от нейния основател Сосай Масутацу Ояма .
 
Най-голямото отличие на европейското първенство остана в България – златен медал в абсолютната категория при мъжете – над 90 кг Европейски шампион стана възпитаника на Емил Костов - сенпай Захари Дамянов. Захари Дамянов получи и титлата за “най-техничен състезател”. Другата специална награда – “най-голям боен дух” отиде в опонента за титлата на Захари Дамянов – Джема Делходжа (Франция), който на полуфинал победи с нокаут смятания за един от основните фаворити настоящ Световен Шампион от Испания – Алехандро Наваро. Алехандро Наваро спечели своя последен двубой и стана 3-ти в класирането в същата категория.
 
Интересен двубой се получи и в категорията до 90кг мъже. След оспорвана среща с 2 продължения по 2 минути състезателя от Украйна Олександър Йероменко успя да надделее над Дармен Садвокасов от Русия – име всяващо респект с многото си титли сред бойците в киокушин карате.
 
Отборът на България, ръководен от Шихан Емил Костов спечели общо 13 медала от това първо по рода си двудневно Европейско първенство по карате Киокушин и второ по мащаб международно след традиционния в Япония – Международен Шампионат за деца, юноши, девойки, младежи, жени и ветерани.
 
С най-много брой медали от Европейското по киокушин очаквано си тръгнаха състезателите от Русия спечелили общо 39 медала.
 
Събитието беше закрито с тренировъчен семинар в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж“ воден от Шихан Катцухито Горай.

 

 

 


International Karate Organization Kyokushinkaikan