Емо Костов u японско светило тренираха каратеки

Емил Костов и Шихан Изобе разкриха тънкости на каратето през 160 участници в лагера.

За четвърта година по инициатива на Международната карате организация киокушинкай Българска киокушин асоциация организира традиционен семинар по киокушин карате в Приморско под мотото „Бързи, силни и технични“. По покана на световния шампион сенсей Емил Костов инструктор на събитието за втори път бе Шихан Сейджи Изобе: 8-ми дан, един от учениците на основателя на карате киокушин Сосай Масутацу Ояма. Шихан Изобе е един от най-уважаваните последователи на Ояма, който през 1972 г. го изпраща в Бразилия, за да развива и популяризира техния спорт. С това той слага началото на една от най-конкурентните школи на японските, създавайки двама световни шампиони на без-категории по киокушин карате – Франциско Фильо и Евертън Техиера. Те вземат участие след световната си титла в К1.

В петдневния лагер участваха 160 каратеки. Тренировките бяха двуразови и в тях Шихана наблегна не само на тънкостите при основни и бойни техники и ката, но и на духовното в този стил, защото киокушин карате е преди всичко будо (изкуство), след което спорт. И тази година по идея на Шихан Изобе една от тренировки сутрин включваше посрещане изгрева на Слънцето – 30 мин в сейза. Това бе предизвикателство за всички участници, тъй като заниманието стартира в 5 часа.

В предпоследния Шихан Изобе и сенсей Костов проведоха изпит за повишаване на степен.

През октомври 2013 г. ще се проведе X семинар и по случай честването на юбилея специален гост и инструктор на мероприятието ще бъде директорът на Международната карате организация – Шокей Канчо Мацуи.

Снимка