Основатели

Директор на Международна Карате Организация Киокушинкайкан
Канчо Шокей Матцуи
8-ми дан

Основател на Българска Киокушин Асоциация
Шихан Емил Костов
5-ти дан

Онлайн магазин

Основатели

Основател на Киокушинкай Карате
Масутацу Ояма
10-ти дан
(1923 - 1994)

Основател на Киокушинкай Карате в България
Шихан Константин Божилов
5-ти дан

\"КУПА-ВАРНА 2008\"

Дияна Романска:
/ СК „Киокушин Спирит”- гр. Бургас/
„ Успехите на Семпай Апостолова са стимул за нас да тренираме упорито„    Дияна Романска е на 13 години, възпитаничка на СК “Киокушин Спирит”- гр. Бургас, с треньор Вицесветовната Шампионка на ката Семпай Гергана Апостолова. Тренира Карате Киокушинкай вече седем години и зад гърба си има две завоювани Републикански титли.
    На Държавното Първенство „Купа- Варна - 2008”, преодолявайки четирите си съпернички, Дияна отново доказа, че успехът идва с много упорит труд и тренировки. Освен Шампионка при девойки, възрастова група до 14 години, тя завоюва и Приз „Най-висок боен дух”.

1. Дияна, разкажи ни как протече за теб Състезанието?
-    Първенството бе много добре организирано. Протече изцяло в духа на Карате Киокушинкай- с много дисциплина, силни срещи и много боен дух. Аз преодолях четири представителки на различни клубове от страната ни. Финалната среща бе най-оспорвана и най-трудна за мен.

2. Колко време се подготвя за този Турнир?
-    За мен всяка тренировка е подготовка за Състезание.

3 Какво включваше подготовката ти?
-    Спаринг и силови тренировки. Тренира ме Семпай Гергана Апостолова, а тя държи на всичко, което калява духа и тялото.

4. Освен Шампионка в твоята категория, ти спечели и Приз „Най-висок боен дух”. Кое признание е по-скъпо за теб?
-    Всяко признание е скъпо и ценно за мен. Щастлива съм, че съм носител на Приз „Най-висок боен дух” и ще се стремя към още по-големи успехи.

5. Какво ти дава Карате Киокушинкай?
-    Най-важна е дисциплината! После идват емоциите, духовното и физическото удовлетворение. Харесва ми когато съм в залата, защото тренировките са нещо различно от ежедневието ми, всяка тренировка е различна и всеки път научаваш нещо ново и ценно.

6. Тренираш при Вицесветовната Шампионка на ката Семпай Гергана Апостолова. Какви качества възпитава у теб Семпай Апостолова?
- Първо искам да отбележа, че успехите, които постига Семпай Апостолова в Карате Киокушин са стимул за нас да тренираме упорито. Семпай Апостолова възпитава у нас дисциплина, дух, борбеност, гради ни като личности със силен характер. И най-важното- учи ни да бъдем такива не само в залата, но и извън нея.

Златко Петров /СК “Ичи-Геки”- гр. Варна/:
“Сенсей Костов е пример за всички, които искат да се развиват в Карате Киокушин!”


  Състезателят от СК “Ичи-Геки”- гр. Варна стана Шампион на Държавното Първенство “Купа-Варна-2008” за възрастова група до 14 години. След преодоляването на трима свои съперници в своята категория, възпитаникът на Световния Шампион Сенсей Емил Костов, спечели и приз за “Най-техничен състезател”.

    Златко Петров е на 12 години. За първи път прекрачва прага на залата по Карате Киокушинкай само на 8 годишна възраст. Оттогава Златко е възпитаник на СК “Ичи-Геки” с треньор Световния Шампион Сенсей Емил Костов.

1. Разкажи ни как протече за теб Първенството?
- За мен, Първенството протече много добре. Имах късмет при жребия. За да се кача на първото място от почетната стълбичка, аз трябваше да преодолея трима състезатели. Първата ми среща бе с представителя на СК “Киокушин Спирит”- гр. Бургас Пламен Бонев. Успях да го победя с Ипон, с мае-гери джодан. Най-труден се оказа втория ми двубой с представител на СК “Будо-Карате-Киокушин”- гр. Разград. Срещата протече с едно продължение, но за мой късмет, аз спечелих с технически нок-аут, тоест две вазарита. На финалния двубой се изправих срещу моят съотборник Виктор Вълчев. Той е международен състезател, тренираме заедно и срещата бе oспорвана.

2. Колко време се готви за това Първенство? Какво включваше подготовката ти?
- Веднага след Държавното Първенство, което се проведе в гр. Бургас, започнах усилени тренировки, които включваха спаринги, лапи, работа по двойки и силова подготовка. Тренирах упорито, защото исках отново да стана първи.

3. Освен първото място, което завоюва, ти спечели и специалната награда за “Най-техничен състезател”. Кое признание ти е по- скъпо?
- Много съм щастлив, че станах Шампион на Държавното Първенство “Купа-Варна-2008”, но за мен по-скъпа е наградата “Най-техничен състезател”. Това доказва, че съм оправдал усилията на моя треньор Сенсей Емил Костов. Той винаги ни е учил да се бием чисто, технично, с много дух.

4. Какви са предстоящите ти Турнири?
-   На 20-ти септември ще участвам на Отвореното Първенство в Америка. Все още не съм започнал подготовка, но ще тренирам усилено за него. Надявам се всичко да е наред и да успея да се състезавам. Много ме е яд, че не успях да участвам на Турнира в Япония, за който също се подготвях, но се разболях дни преди да заминем.

5. Тренираш при Световния Шампион Сенсей Емил Костов от 8 годишна възраст. Какви качества възпита у теб Сенсей Костов и какво ти даде Карате Киокушин?
- Сенсей Костов е пример за всички, които искат да се развиват в Карате Киокушин! От него съм научил да тренирам усилено и упорито, научил съм се да бъда дисциплиниран не само в залата, но и извън нея. Всичко, което съм постигнал, като състезател в Карате Киокушин, го дължа на Сенсей Костов, за което съм му безкрайно благодарен и признателен! УС!

ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ЗА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА ДО 18г. - гр. Бургас

СЕНСЕЙ ЕМИЛ КОСТОВ
Председател на Българската Федерация
Карате Киокушин:

“В едно Първенство най-важно е съдийството!”1. Сенсей Костов, Вие като Председател на Българска Федерация Карате Киокушин, доволен ли сте от провелото се в град Бургас Държавно Първенство за възрастова група до 18 години?

- Организацията на Държавното Първенство бе на много високо ниво! Щастлив съм, че тази година участниците бяха много повече от предходни Първенства. Интересното е, че имаше категория за 6 годишни деца. Това са нашите най-малки състезатели. Правим това  с тенденция децата да свикват с големи Състезания и да придобиват повече опит.
Изказвам благодарности на Семпай Гергана Апостолова за добрата организация, на съдиите на Българска Федерация Карате Киокушин и разбира се, на спонсорите, които подкрепиха нашето Първенство!
Лични благодарности от мен и от Ръководството на Българска Федерация Карате Киокушин на Община Бургас в лицето на Г-н Димитър Николов, за оказаната подкрепа!

2. Клубове от кои градове взеха участие в Първенството?

- В Държавното Първенство за възрастова група до 18 години взеха участие 148 състезатели от общо осем клуба от градовете - Бургас, Варна, Монтана, Пловдив, Разград, София и Силистра. С най-много състезатели се представиха СК “Ичи- Геки”- гр. Варна, СК “Будо-карате киокушин”- гр. Разград и разбира се, домакините на Турнира СК “ Киокушин Спирит”- гр. Бургас. Това показва, че в тези клубове се работи сериозно. За да бъде един Турнир на високо ниво, трябва да се стараем да подготвяме колкото е възможно повече състезатели.

3. Доволен ли сте от съдийството на Първенството?

- В едно Първенство най-важно е съдийството! Ето защо, всеки един от нас, трябва да бъде коректен и обективен когато съдийства. Моето лично мнение е, че има какво още да се желае. С течение на времето и с натрупването на опит ще ставаме все по-добри. Тази година в Държавното Първенство се включиха 4-ма нови съдии: Радослав Стоянов от гр. Монтана, Йордан Йорданов от гр.Силистра, Кирил Боев от гр.Варна и Ненчо Петров от гр.Бургас. Искам да благодаря на всички съдии, които взеха участие в Държавното Първенство по Карате Киокушин!

4 . Освен Председател на Българска Федерация Карате Киокушин, Вие сте и Главен Инструктор в СК “Ичи- Геки”- гр. Варна. Доволен ли сте от представянето на Вашия клуб?

    - Миналата година на Държавното Първенство СК “Ичи- Геки” участва с 28 състезатели и спечели Отборната Купа. Тази година участниците ни бяха 34, което доказва, че има интерес сред децата, има развитие в клуба ни. Тази година Отборната Купа отново е в ръцете на Варненските каратеки от СК “Ичи- Геки”. Аз, като Главен Треньор, съм изключително доволен! Изказвам благодарности на всички състезатели за спечелената Отборна Купа и на родителите, които водят децата си в залата по Карате. Искам да благодаря и на моите помощници инструктори в залата- Семпай Пламен Кръстев, Семпай Захари Дамянов, Кирил Боев, Жени Горанова и Ася Костадинова. Всички ние допринесохме за спечелването на Отборната Купа. Това означава само едно- трябва да работим още по-упорито, за да не я изгубим!


УС!
СЕМПАЙ ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА:
“Когато едно нещо се прави с желание, резултатът е налице!”Вицесветовната Шампионка на ката бе Главен Организатор на Държавното Първенство по Карате Киокушин за възрастова група до 18 години, провело се на 26-ти април в гр. Бургас.

1. Семпай Апостолова, Вие, като домакин и организатор на Държавното Първенство, доволна ли сте от Турнира?
-Изключително съм доволна от Първенството, защото организацията бе на нужното ниво, за което много се постарахме. Най-вече съм много радостна от факта, че толкова много участници тази година проявиха интерес и желание да се съревновават! Естествено, този Турнир нямаше да може да се състои без помощта на спонсорите и разбира се на Община Бургас, за което аз лично много им благодаря!

2. Трудна ли е организацията на Първенство от такъв висок ранг, с толкова много участници от цялата страна?
-Разбира се, че не е лесно, но когато едно нещо се прави с желание, резултатът е налице!

3. Само преди броени дни, Вие се завърнахте от Световно Първенство в Япония, където завоювахте титлата Вицесветовна Шампионка на ката. Как успяхте, за кратко време, да постигнете организация на толкова високо ниво?
-Благодарение на това, че Българска Федерация Карате Киокушин се държи на добра организираност. Съумяваме да предвиждаме, приблизително, разбира се, нещата и успяваме да си помогнем предварително, имайки предвид състезателния календар в национален и международен план.

4. Разчитате ли на помощ от страна на спонсори?
-Разбира се! Без тяхната подкрепа нещата няма да са на нужното ниво! Аз лично искам да благодаря на спонсорите на това Първенство, а те са: Строително –търговска компания “МЕЛА ИНВЕСТ”, Здравен и спортен център “АЯКС”, Строителна фирма “САН СИТИ”, “ЯХТИНГ БГ”, Хипермаркет “ПРАКТИКЕР”, “ХОНДА-АПОСТОЛОВ” и разбира се-ОБЩИНА БУРГАС!

5. Освен организатор на Първенството, Вие сте и инструктор в СКК “Киокушин Спирит”-гр. Бургас. Доволна ли сте от представянето на Вашия клуб?
-Има какво още да се желае, но като цяло съм много доволна от  представянето на моите състезатели! Намирам прогрес в тях и се надявам така да продължават и занапред, защото все още не сме спечелили Отборната купа на Първенството!

6. Какво си казахте, след тежкия ден, когато Държавното Първенство по Киокишин събрало 148 участника приключи? Това ли е момента, в който Вие си отдъхвате?
-Не съвсем! По-скоро си казах: “Ето какви грешки не трябва да допуснем на следващото Първенство, което е само след месец и нямаме време за губене!” Но все пак това е живота в Карате Киокушин и това ме прави пълноценна!

Световното Първенство за жени на ката 2008

СЕМПАЙ ГЕРГАНА АПОСОЛОВА:
“Целта ми е да дам най-доброто от себе си.”

 Преди броени дни Европейската ни Шампионка на ката- Семпай Гергана Апостолова се завърна от Световното Първенство за жени на кумите и ката, което се проведе на 5-ти и 6-ти април, в Токио /Япония/. Завоювайки титлата Вицешампионка на ката, Семпай Апостолова за пореден път доказа на света, че има защо да се гордеем, че сме българи!
Ето какво ни разказа Семпай Апостолова за силната конкуренция, която е преодоляла, за малките си ученици у които възпитава дисциплина и самостоятелност и за голямата отговорност, която носи със себе си завоюваната и титла- Вицешампионка на ката!
    

1. Семпай Апостолова, Вие се завърнахте от Япония, където участвахте на Световно Първенство за жени на ката. Това е най-престижното Първенство в световен мащаб. Какво е усещането за втори път да се изправиш срещу най-добрите от цял свят?
- Усещането е невероятно! Всеки състезател се стреми винаги към върха, а той е именно участието му в Световно Първенство и съответно класация там. Амбициите на всички са големи, състезателите са подбрани, конкуренцията там е най-сериозна.  

2. Вие постигнахте невероятен успех, завоювайки Второ място в дисциплината, в която участвахте- Ката. Как се чувствате като една от най-добрите в цял свят?
- Чувствам се удовлетворена от успеха, който постигнах. Тренирах много, подготвях се за играта ми както физически, така и психически. Факт е, че отговорността ми бе по-голяма, защото на миналото Световно се класирах на 3-то място и сега не трябваше да допускам класация извън тройката. Не мога да не съм доволна, защото пред мен е японка, а всички европейци и представителки на другите държави са след нас. Това за мен е голям успех!

3. Разкажете ни малко повече за Първенството. Силната конкуренция притесни ли Ви или напротив, зареди Ви с още по-голямо желание за победа?
- Естествено винаги има предсъстезателна треска, независимо, че вече съм усещала атмосферата на Световно Първенство. На всеки Турнир, както и сега, виждаш лица, които не познаваш, не познаваш играта им и не трябва да ги подценяваш. Затова винаги, когато излизам на татамито съм изцяло съсредоточена върху катата си. Целта ми е да дам най-доброто от себе си! След което опита си оказва влияние.

4. През годините като състезател, Вие сте завоювали много престижни титли. Тази победа в Япония ли е най-скъпа за Вас? Какво още бихте искали да постигнете в Карате Киокушинкай?
- Всички победи са скъпи, когато човек влага много труд и желание, за да ги постигне. Тази, специално за мен, е най-престижната! А като всеки състезател мечтая да постигна най-голямото отличие - Световната титла.

5. Вашите успехи за пореден път ни накараха да се гордеем, че сме българи! Как се чувствате като Вицешампионка на ката, отговорността за предстоящите Ви Състезания по-голяма ли е от преди?
- Разбира се, че отговорността е много по-голяма от преди, поради факта, че винаги е трудно да се задържиш на върха. Сега не трябва да се отпускам нито за миг и трябва да поддържам постоянно формата си, защото много лесно се пада от върха! За щастие треньорът ни не допуска да прекаляваме със самочувствието и ни държи здраво стъпили на земята. Хубаво е, когато човек има пример за подражание, особено когато става въпрос за спорт!

6. В едно интервю Вие казвате, че за Вас най-важна е оценката на Вашия треньор, след това са любовта и оценката на публиката. Как реагира Сенсей Емил Костов на Вашата победа?
- Както винаги сдържано. Знам, че наистина се зарадва, като се има предвид, че той винаги прогнозира шансовете ни за класация. Разбира се, професионалният опит, който има той, си оказва нужното влияние върху всички нас!  

7.Разкажете ни как преминава един ден на Семпай Апостолова-Вицешампионка по ката.

 - Всеки ден съм на работа и всеки ден тренирам. Независимо от това, не мога да кажа, че ежедневието ми е еднообразно. Напротив! Почти всеки ден тренирам моите възпитаници от Клуба и най-много се радвам от факта, че те много се гордеят с мен. Всеки път, когато се завърна от състезание, ме посрещат невероятно! Самите те се амбицират много след всеки мой успех, което изключително много ме радва и което ме кара да съм още по-отговорна, за да не ги разочаровам следващия път.

8. Вие сте инструктор в СКК “Киокушин Спирит”- гр. Бургас.
На какви качества искате да научите Вашите възпитаници?
- Като цяло Карате Киокушин е бойно изкуство, в което се държи най-вече на дисциплината. Има йерархия, която трябва да се спазва. Всичко това води до сплотяването на един колектив, независимо, че Карате Киокушин е индивидуален спорт. Той прави децата по-отговорни, по-самостоятелни и им предава нужното самочувствие. И все пак, не трябва да се забравя, че Карате е за самоотбрана, а не за нападение! Това са основните неща, на които уча моите възпитаници!

ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ КИОКУШИН НА КАТЕГОРИИ - “СИЛИСТРА-2008”

Сенсей Емил Костов за провелото се
Държавно Първенство по Карате Киокушин на категории- за мъже и жени “Купа Силистра-2008”и
Турнир  за юноши и двойки от 14 до 18 годишна възраст, провел се на 1-ви март в гр. Силистра:“ Първо искам да отбележа, че Първенството беше много добре организирано. Приятно съм изненадан и от добрата подготовка на състезателите. За първи път организираме Държавно Първенство в театър. Да не забравяме обаче, че Американското Първенство на категории, което се провежда в Лос Анжелис, също се ораганизира в театър. Разбира се, има какво още да се желае, но като първо Състезание в град Силистра, аз съм много доволен от Семпай Зихни Хасанов за неговата организация.
 Благодаря на спонсорите, че подкрепиха него и БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ КАРАТЕ КИОКУШИН .
УС!Семпай Зихни Хасанов:

“Това е първото състезание по Киокушин Карате в Силистра.”1. Семпай Хасанов, за първи път Силистра има честта да бъде домакин на Държавно Първенство по Карате Киокушинкай. Вие, като организатор, доволен ли сте от Турнира?
- Да, доволен съм от Турнира. Честно казано, мина по-добре от очакваното. Отзивите в нашия град са положителни. След състезанието много хора ни поздравиха. Все пак градът ни е малък. Рядко хората тук са свидетели на проява от такъв ранг.Това е първото състезание по Киокушин Карате в Силистра.
2. Трудно ли се организира голям Турнир като този?
    - Организирането на Турнира ни отне почти два месеца. Най-вече ни затрудни факта, че нямаме достатъчно опит в това.
3. Успявате ли да намирате спонсори, които да Ви подкрепят в начинанията?
    - Като за първо състезание, мисля че успяхме да намерим надеждни спонсори на които можеше да се разчита. Те са доволни от нас. Ние също сме доволни от тях. Според мен, това е най-важното при спонсорството. Искам да изкажа специални благодарности на господин Христо Христов, собственик на фирма "ИЕСТ" - Генералния спонсор на това Състезание , както и Председател на Карате Клуб „Киокушин” Силистра, затова че беше лично ангажиран и ни помогна финансово. Благодаря и на всички останали спонсори, както и на всички които ни помогнаха. Без тяхната помощ Турнирът не би се осъществил на толкова високо ниво.
4. Вашите амбиции свързани ли са с още Турнири по Карате Киокушинкай, тук в Силистра?
    - Бихме желали догодина Състезанието без категории да се проведе в Силистра. Естествено ако ни удостоят с тази чест.
5. Вие сте инструктор в КК “Киокушин Силистра”, трудно ли се поддържа Kарате клуб? Колко трениращи има при Вас?
    - Не бих казал, че един клуб се поддържа трудно. По принцип сме малък клуб от хора с един общ интерес - Киокушин Карате. В момента членовете на клуба са около 20. Заедно тренират деца, жени, мъже. Имаме много симпатизанти и поддръжници, които поради една или друга причина не могат да тренират, но се опитват да ни помагат и ни подкрепят.
6. Йордан Йорданов бе единственият представител от Силистра. Защо нямахте повече участници?
    - Една от причините е че сме малък клуб. Друга причина е манталитета на хората от нашия малък град. Спокойни, уравновесени, не търсещи поле за доказване и изява. В големите градове начинът на живот е като на състезание.
7. Доволен ли сте от представянето на вашия състезател?
    - Общо взето съм доволен предвид проведения тренировъчен процес. Йордан си счупи ръката преди три месеца. След това беше на очни, тъй като е студент-задочник в Русенския университет. В действителност имаше 5 седмици, през които да се подготви за Състезанието.
8.След Първенството, лично Сенсей Емил Костов Ви поздрави за добрата организация, това накара ли Ви да се почувствате горди от добре свършената работа?
    - В действителност ние се постарахме да си свършим наистина добре работата, а щом Сенсей Емил Костов, който е доста критичен и взискателен, ни поздрави- няма как да не сме горди! Ус !


Кирил Боев /СКК “Ичи-Геки”- гр. Варна/:

“Стремя се да вървя по стъпките на Сенсей Емил Костов.”


Състезателят на “Ичи-Геки”- Варна, Кирил Боев, стана Шампион на Държавното Първенство в категория над 70кг, кoето се проведе в град Силистра на 1-ви март, тази година.

Кирил Боев е на 18 години. Животът му се променя, когато преди седем години, на посещение в неговото училище, идва Световния Шампион по Карате Киокушинкай- Сенсей Емил Костов, за да набира трениращи. Тогава Кирил харесва идеята да тренира Киокушин и става член на СК “Ичи Геки”- Варна.На Републиканско Първенство през 2005год. във Варна,  той печели бронзов медал.  През 2006 година на Турнир в гр. Разград, Кирил става Шампион в категория до 75кг. Година по-късно, на  Състезание по ката в гр. Габрово, той отново стъпва на най-високото стъпало от почетната стълбичка. Ето какво ни разказа Кирил за Държавното Първенство, провело се в Силистра, на което състезателят от Варна, печели не само златен медал, но и специалната награда “Най-техничен състезател”.

1. Г-н Боев, Вие спечелихте първо място на Държавен Турнир при мъже кат. над 70 кг. Разкажете ни как протече Първенството за Вас?
 - Лично за мен, Първенството беше трудно, поради факта, че останалите състезатели бяха по-тежки от мен. Това обаче не ме обезкуражи. Напротив, даде ми допълнителен стимул за победа. Изиграх четири срещи, което бе голямо изпитание за мен, тъй като след всяка среща получавах нови контузии. Важното е, че си направих ценни изводи и заключения, както за моята игра, така и за играта на противниците ми.
2. Ваш треньор е Световния Шампион по Карате Киокушин- Сенсей Емил Костов. По-голяма ли е отговорността за Вас да се представяте достойно на Турнири?
  -  Мисля, че да. Сенсей Костов е Световен Шампион. Печелил е много  първи места от различни Турнири в цял свят. Аз, като негов възпитаник се стремя да вървя по неговите стъпки. Когато загубя среща на Първенство, имам чувството, че съм го разочаровал.
3. Колко време се готвихте за това Първенство?Доволен ли сте от постигнатото?
   -  Подготовката ми за това Първенство бе около месец. Не съм 100% доволен от себе си. Бих бил максимално доволен ако бях спечелил всички срещи с Ипон. В Карате Киокушин това е много трудно. Трябва да си тренирал упорито, да имаш късмет при жребия и да покажеш висок боен дух на татамито.
4. На Тамешивари теста срещнахте затруднения. Това обезвери ли Ви или напротив, накара Ви да се биете с още по-голям дух?
 - За първи път чупих дъски на Първенство. Мислех, че имам по-големи възможности, но след неуспешните ми опити, духът ми се пречупи, а и ръката ме болеше. Тогава почувствах, че трябва да игнорирам травмите си и да дам всичко от себе си в предстоящите ми двубои.
5. Вие спечелихте специалната награда- Най-техничен състезател. Това даде ли Ви допълнително самочувствие?
  -  Доволен съм от факта, че съдиите са оценили моята техника, но не мисля, че тази награда трябва да повишава самочувствието. По-важно е да се спечели срещата, независимо дали технично или не.
6. Какви са Вашите амбиции за развитието Ви в Карате Киокушинкай?
  -   Надявам се някой ден и аз като моя треньор да стана Световен Шампион.Валентин Шалев /СКК “Будо-Карате Киокушинкай”- гр.Разград/:
“Живея с дисциплината на Киокушин!“
  На 12-ти април Валентин Шалев ще навърши 21 години. Той тренира в СКК “Будо-Карате Киокушинкай”- гр. Разград от 2002 година. Това, което го подтиква да влезе в залата е бездействието и желанието му да спортува. Баща му предлага да започне да тренира Карате Киокушин, защото е твърд стил, който възпитава дух и дисциплина. От този момент Валентин Шалев тръгва по Пътя на Киокушин и печели много медали за своя клуб. Някои от завоюваните му титли са:

1. 2002г.- гр. Шумен, Зонално Първенство, Второ място в категория до 46кг.
2. 2004г.- гр. Разград, Републиканско Първенство, Първо място в категория до 70кг.
3. 2005г.- гр. Варна, Републиканско Първенство, Първо място в категория до 70кг., награда за Най-висок боен дух.
4. 2008г.- гр. Силистра, Държавно Първенство, Първо място в категория до 70кг.

1. Г-н Шалев, Вие завоювахте първо място на Държавно Първенство при мъже кат. до 70 кг. Разкажете ни как протече Турнира за Вас?
  - Първо искам да отбележа, че организацията на Първенството беше на много високо ниво. Имах късмет, защото ми се падна добър жребий. Първият ми противник беше изиграл предходната си  среща с много продължения. Той беше изморен и не успя да даде 100% от себе си в боя. Финалната ми среща, жребият отреди да е с много висок състезател от Монтана. Бях доста притеснен, но тъй като познавах играта му, се опитах да се концентрирам, да си държа гарда високо и да играя близо в него. Важното е да имаш дух и да не се предаваш.
2. Доволен ли сте от представянето си?
  - За мен е важно от представянето ми да бъдат доволни моите треньори.
3. Колко време се подготвяхте за това Първенство? В какво се изразяваше подготовката Ви?
  - На 01.01.2008г. започнахме подготовката в редовни тренировки.
4. Коя среща спечелихте най-трудно?
  - Финалната.
5. Дълго време отсъствахте от живота на Киокушин и от активна състезателна дейност. Какво Ви накара да се завърнете отново на татамито?
  -  Да, вярно е, че отсъствах от активна  състезателна дейност, но никога не съм отсъствал от живота на Киокушин. Избрал веднъж пътя на Карате, аз живея с дисциплината на Киокушин и с всичко, което съм научил от Киокушин. Отсъствах от активна състезателна дейност, защото в този период не съумявах да си подредя ежедневието. Налагаше ми се да работя и да тренирам. Струваше ми се трудно. Това, което ме върна на татамито, бе стремежът ми към усъвършенстване на тялото и духа.
6. Какви са Вашите амбиции? Свързани ли са с развитието Ви в Карате Киокушин?
   - Гледам напред, търся начин да се развивам както в живота така и в Карате Киокушин, защото Карате Киокушин не е просто спорт, а и начин на живот! Ус!Йордан Йорданов / КК “Киокушин Силистра” /
“Искам да съм добър пример за тези след мен.“Йордан Йорданов е на 22 години, състезател на КК “Киокушин Силистра”. Тренира Карате Киокушин от 2002 година. Казва, че е започнал благодарение на негов приятел. Ето някои от завоюваните му титли:

1. 2004год., гр. Шумен, Републиканско Първенство, Трето място в категория до 84кг.
2. 2004год., гр. Разград, Републиканско Първенство, Трето място в категория до 80кг.
3. 2006год., гр. Разград, Турнир за “Купата на Разград”, Второ място в категория над 80кг.
4. 2007год., гр. Габрово, Турнир за “Купата на Габрово”, Трето място в категория над 80кг.
5. 2008год., гр. Силистра, Държавно Първенство, Второ място в категория над 70кг.

1. Г-н Йорданов, Вие завоювахте сребърен медал на Държавно Първенство при мъже кат. над 70кг. Доволен ли сте от представянето си?
 
- Няма как да не си доволен, когато трудът ти се възнагради. Разбира се, има още какво да се желае.
2. Разкажете ни как протече за Вас състезанието? Коя среща Ви бе най- тежка?
 
- Имах 4 срещи, едната от които не се игра, поради лекарска забрана на другото момче. Преди последната си среща имах тамешивари. Всички срещи бяха тежки, момчетата от другите клубове бяха добре подготвени.
3. Вие бяхте единствения представител от Вашия клуб  “Киокушин Силистра”. Това натовари ли Ви с повече отговорност да се представите достойно на турнира?
 
- Натоварването е голямо, особено психически, но не за първи път представям града сам. По-голямата част от публиката бяха мои приятели, така че трябваше клубът да се представи на ниво.
4.Вие спечелихте награда за тамешивари. Очаквахте ли толкова добро представяне?
 
- Очаквах да счупя повече дъски. На една от техниките, обаче,  подцених дъските и една от тях остана здрава, следователно счупването не се зачете. Трябваше да счупя минимума от 2 дъски.
5. Колко време се готвихте за Tурнира? В какво се изразяваше подготовката Ви?
 
- Подготовката беше 5 седмици, предимно спаринг, чувал и щит.
6. Какви са Вашите амбиции за развитието Ви в Карате Киокушин?
 
- Искам да съм добър пример за тези след мен, колкото и малко да са те.
Лицензирането на Българската Федерация Карате Киокушин

         Сенсей Емил Костов за лицензирането на
                               
                                    Българската Федерация Карате Киокушин
 Всички ние трябва да се гордеем и да сме щастливи, че след 32 години Карате Киокушинкай е лицензиран, отделен и независим спорт в България!  На 15-ти януари, тази година, нашата Организация бе призната от ДАМС /Държавна Агенция за Младежта и Спорта/ и получи лиценз.
Сенсей Константин Божилов е Основателя на Карате Киокушинкай в България. Благодарение на него и на всички, които са тренирали и са се състезавали, Киокушин се е развивал през годините.
 През 2003 година, аз основах Българска Федерация Карате Киокушин и подадох молба за лицензиране. Получихме отказ от ДАМС. Не се предадох и веднага обжалвах. Тричленен състав на Софийския Съд не уважи молбата ми и отново изгубихме. Последната инстанция бе ВАС /Върховен Административен Съд/. Пред петчленен състав, за наша огромна радост, спечелихме! Решението излезе на 11-ти януари 2006г. Две години по-късно, на 15-ти януари, тази година, Българска Федерация Карате Киокушин получи лиценз от ДАМС! Всички ние, трениращи Киокушин Карате, благодарим на Председателя на ДАМС г-жа Весела Лечева и на нейния екип.
 Лицензирането на Федерацията стана много трудно и с много борба, но накрая истината и справедливостта победиха! Тук е момента да благодаря на всички хора, които застанаха твърдо зад тази идея и не се отказаха! Искрено се надявам, че няма да се откажат и за в бъдеще, защото със сигурност ще срещаме още трудности. Искам да отбележа, че Българска Федерация Карате Киокушин не е на Сенсей Емил Костов, а е на всички, които обичат Киокушин и живеят с Киокушин в сърцата си! Българската Федерация Карате Киокушин е за всички българи и за България.
 Честито! Дано имаме късмета и възможността да прославим страната си чрез Карате Киокушин!
Още веднъж благодаря на всички!
                                                                               УС!

                                                                   Сенсей Емил Костов
Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

International Karate Organization Kyokushinkaikan