100 Боя – HYAKUNIN KUMITE

HYAKUNIN KUMITE – майсторския тест в Киокушин!

HYAKUNIN KUMITE. За много хора това словосъчетание може би е непознато. Какво е хякунин кумите? HYAKUNIN означава 100 човека, а кумите – бой, спаринг. Така словосъчетанието изразява един от най-трудните тестове в Бойните Изкуства, а именно бой със 100 човека последователно, като всяка среща трае по 2 минути. Това е висшето изпитание на майсторството и силата на духа в Киокушин карате.

Този тест е бил въведен от основателя на стила Масутацу Ояма. Разработвайки Киокушин, Ояма искал да създаде такава система, която да позволи на боеца да се издигне над самия себе си, да превърне духа и тялото в стомана, да премине пределите на собствените си възможности и така да стигне до познанието за абсолютната истина. Заради необикновената воля и упоритост, някои даже го нарекли “демон”. Историята сочи, че Ояма не е измислил първи HYAKUNIN KUMITE. За създател на подобен тест се счита един от великите майстори на кен-джуцу, основателят на школата Hokushin Itto-Ryo, Ямаока Тешу. Той е живял в средата на 19 век. Тешу провел 100 последователни дуела с бамбуков меч.

Masutatsu Oyama.

Ояма също решил да провери своето собствено майсторство и сила на духа. Той решил да се бие със 100 противника в 3 последователни дни. Този подвиг бил предприет скоро след планинското отшелничество на майстора. Той избрал най-добрите си ученици от доджото си. Всеки от тях трябвало да излезе 4 пъти срещу учителя си, но някои отпаднали още след първата си среща с него. Ояма имал желание да се бие и на четвъртия ден, но никой от учениците му нямал сили и воля да се изправи отново срещу Ояма. Масутацу Ояма искал да въведе хякунин-кумите като задължителен елемент в изпитната програма за 4-5 дан, но скоро осъзнал, че на това изпитание може да се подложи само истински фанатик, който притежава много силен дух. Така Ояма се отказал от задължителния характер на 100-те боя. Той осъзнал, че трябва така да тренира учениците си, че те да могат да преодолеят това изпитание, като всеки трябва да изгради правилното отношение към живота си, изграждайки у себе си несъкрушима воля, мъжество и силно убеждение. По време на хякунин кумите, каратистът трябва не само да се бие със 100 противника, но и трябвало да отговори на ред други изисквания: падне ли на пода, не трябва да лежи повече от 5 секунди, а освен това той трябва да спечели половината от двубоите. Не всеки се решавал, да се тества, а част от тези, които все пак се престрашили, претърпели поражение. В съвременната история на Киокушинкай 9 човека са успели да устоят и да преодолеят теста.

Те са:

1. Хауърд Колинс (Великобритания; 1 декември 1972 г.)
“Струваше ми се, че са се събрали да ме убият, но всичко мина. Това са трите най-тежки часа в моя живот, които ще запомня завинаги”. Той е първият, издържал теста за един ден.

2. Миюки Миура (Япония; 13 април 1973 г.)
След срещите не можел сам да влиза във ваната, тъй като го боляла всяка една фибра от тялото.

3. Akiyoshi Matsui (Япония; 18 април 1986 г.)
Канчо Шокей Мацуи: “Ако сега ми предложат да го направя и ми дават 1 милион долара, няма да се съглася. Виж за 10 милиона, може би! “

4.  Акира Масуда – (Япония, 19-ти Май 1991г.);

5.  Кенджи Ямаки – (Япония, 18-ти Март 1995 г.);

6.  Франциско Фильо – (Бразилия, 18-ти Март 1995г.);

7.  Хаджиме Казуми – (Япония, 13-ти Март 1999г.);

8.  Артур Ованисян – (Армения, 29-ти Март 2009г.);

9.Тариел Никoлеишвили – (Русия, 26-ти Април 2014г.);  

За 100-те боя се избират съперници, основно от Япония, тъй като по традиция боевете се защитават в Хонбу, Токио. В последните 10 срещи опонентите са само Шампиони, избрани в съответна последователност от Хонбу.

През 2009 г. Шихан Емил Костов бе избран за съперник в 92-ра среща на Артур Ованисян, а през 2014 г. той се изправи 95-та среща при 100-те кумите на Тариел Никoлеишвили.