ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА – 3-ТА НА СВЕТОВНОТО ПО КАТА

Сенсей Гергана Апостолова:
/Световна и двукратна европейска шампионка по Карате Киокушинкай, дисциплина Ката, четирикратна шампионка на Америка/

„Сега имам стимул да тренирам още по-упорито.“

1.Сенсей Апостолова, продължавате да сте сред най-добрите състезателки в Киокушин. Завоювахте бронзов медал в тазгодишното Световно Първенство за жени в дисциплина ката, което се проведе в Япония. Радост или разочарование е третото място за Вас?
– Радвам се, разбира се. Щастлива съм, че все пак съм в челната тройка. Разочарование е по-скоро за сина ми, който ме посрещна с думите:”Та ти си Световна Шампионка, как допусна да си трета?!?” Разбира се, аз му обясних, че всеки добър спортист трябва да има такива моменти, за да цени след това постигнатите победи! Важното в случая е това, че треньорът ми, независимо от по-ниската класация на това Първенство, е доволен. Това е от основно значение за един състезател!

2.След Световната Ви титла миналата година, Вашият треньор Сенсей Костов каза, че оттук нататък, всяко състезание ще е още по-трудно за Вас, тъй като при спортистите важи правилото: “Всеки иска да победи Шампиона!” Така ли е наистина?
– Наистина е така. С всяко изминало състезание, конкуренцията става все по-голяма, особено от руска и естествено японска страна. Макар да не защитих световната си титла, аз се чувствам доволна от гледна точка на това, че имам стимул да тренирам още по-упорито. Но както е навсякъде и във всичко, надявам се следващия път да имам малко повече и късмет!

3.Разкажете ни как протече състезанието? С кои “кати” се представихте?
– Състезанието този път се състоя не в Чиба, а Токио Метрополитън Джим. В цялото Първенство взеха участие общо 1500 състезатели. В моята дисциплина участничките бяхме 16 . Имахме две квалификации – на 1-вата всички играхме задължителната “Геки-сай-шо”ката, а на 2-рата аз се представих отново със “Суши-хо”. И на двете квалификации бях 3-та, след представителката на домакините и основна моя конкурентка – Мируйо Ито и участничка от Русия.

4.Как се чувствахте по време на Първенството? Притесняваше ли Ви нещо?
– Като цяло бях притеснена, но в рамките на нормалното. Все пак аз се радвам, когато изпитвам предсъстезателна треска, което означава за мен “адреналин”. Но ако имате предвид дали се притеснявах от конкуренцията, отговора ми е : “Не”. По-скоро не я подценявам!

5.Споменахте, че Вашият треньор е доволен от представянето Ви, какво още Ви каза той след Първенството?
– Да, той е доволен от 3-тото ми място, защото, както и той самият каза в случая: “По-добре в тройката на Световно Първенство, отколкото в 16-цата!” Допреди няколко месеца нямах класации по-ниско от 1-во място и всеки познат, като се върнех от състезание ми казваше:”Пак ли си 1-ва! Не ти ли омръзна!” вместо “Честито и т.н.” Сега след това Първенство с малко пренебрежение пак същите ми зададоха въпроса: “И защо 3-та…..?” Разбира се, спортисти, които знаят колко е трудно да се задържиш в челната тройка като цяло, ценят и знаят какво означава за мен тази класация, за което им благодаря! Това са на 1-во място моят треньор, моите 2-ма съотборници, приятели – спортисти и разбира се, близките ми!

6.След по-малко от два месеца Ви Предстои Европейско Първенство. Кога започва подготовката Ви и в какво ще се състои тя?
– Подготовката ми вече е започнала. Като цяло тя включва тренировки за издръжливост, кати, спаринг или чувал. Все пак катата представлява бой с въображаеми противници, което за мен изисква съвкупност от всичко това. Най-голямо внимание по време на подготовката ми, отделям на отработването на отделни елементи от катите.

7.Какви цели си поставяте, какво си пожелавате?
– На 1-во място си поставям за цел, да се постарая да не разочаровам отново сина си!
На 2-ро място – да намирам повече време за почивка и възстановяване!
На 3-то място – да се усмихвам повече, защото това бе завета на майка ми!

УС!