ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ЗА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА ДО 18 г. – град Бургас

СЕНСЕЙ ЕМИЛ КОСТОВ
Председател на Българската Федерация Карате Киокушин: “В едно Първенство най-важно е съдийството!”

1. Сенсей Костов, Вие като Председател на Българска Федерация Карате Киокушин, доволен ли сте от провелото се в град Бургас Държавно Първенство за възрастова група до 18 години?

– Организацията на Държавното Първенство бе на много високо ниво! Щастлив съм, че тази година участниците бяха много повече от предходни Първенства. Интересното е, че имаше категория за 6 годишни деца. Това са нашите най-малки състезатели. Правим това с тенденция децата да свикват с големи Състезания и да придобиват повече опит.
Изказвам благодарности на Семпай Гергана Апостолова за добрата организация, на съдиите на Българска Федерация Карате Киокушин и разбира се, на спонсорите, които подкрепиха нашето Първенство!
Лични благодарности от мен и от Ръководството на Българска Федерация Карате Киокушин на Община Бургас в лицето на Г-н Димитър Николов, за оказаната подкрепа!

2. Клубове от кои градове взеха участие в Първенството?

– В Държавното Първенство за възрастова група до 18 години взеха участие 148 състезатели от общо осем клуба от градовете – Бургас, Варна, Монтана, Пловдив, Разград, София и Силистра. С най-много състезатели се представиха СК “Ичи- Геки”- град Варна, СК “Будо-карате киокушин”- град Разград и разбира се, домакините на Турнира СК “Киокушин Спирит” –  град Бургас. Това показва, че в тези клубове се работи сериозно. За да бъде един Турнир на високо ниво, трябва да се стараем да подготвяме колкото е възможно повече състезатели.

3. Доволен ли сте от съдийството на Първенството?

– В едно Първенство най-важно е съдийството! Ето защо, всеки един от нас, трябва да бъде коректен и обективен когато съдийства. Моето лично мнение е, че има какво още да се желае. С течение на времето и с натрупването на опит ще ставаме все по-добри. Тази година в Държавното Първенство се включиха 4-ма нови съдии: Радослав Стоянов от гр. Монтана, Йордан Йорданов от гр.Силистра, Кирил Боев от гр. Варна и Ненчо Петров от гр. Бургас. Искам да благодаря на всички съдии, които взеха участие в Държавното Първенство по Карате Киокушин!

4 . Освен Председател на Българска Федерация Карате Киокушин, Вие сте и Главен Инструктор в СК “Ичи- Геки”- град Варна. Доволен ли сте от представянето на Вашия клуб?

– Миналата година на Държавното Първенство СК “Ичи-Геки” участва с 28 състезатели и спечели Отборната Купа. Тази година участниците ни бяха 34, което доказва, че има интерес сред децата, има развитие в клуба ни. Тази година Отборната Купа отново е в ръцете на Варненските каратеки от СК “Ичи- Геки”. Аз, като Главен Треньор, съм изключително доволен! Изказвам благодарности на всички състезатели за спечелената Отборна Купа и на родителите, които водят децата си в залата по Карате. Искам да благодаря и на моите помощници инструктори в залата- Семпай Пламен Кръстев, Семпай Захари Дамянов, Кирил Боев, Жени Горанова и Ася Костадинова. Всички ние допринесохме за спечелването на Отборната Купа. Това означава само едно- трябва да работим още по-упорито, за да не я изгубим!

УС!


СЕМПАЙ ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА:
“Когато едно нещо се прави с желание, резултатът е налице!”

Вицесветовната Шампионка на ката бе Главен Организатор на Държавното Първенство по Карате Киокушин за възрастова група до 18 години, провело се на 26-ти април в гр. Бургас.

1. Семпай Апостолова, Вие, като домакин и организатор на Държавното Първенство, доволна ли сте от Турнира?
-Изключително съм доволна от Първенството, защото организацията бе на нужното ниво, за което много се постарахме. Най-вече съм много радостна от факта, че толкова много участници тази година проявиха интерес и желание да се съревновават! Естествено, този Турнир нямаше да може да се състои без помощта на спонсорите и разбира се на Община Бургас, за което аз лично много им благодаря!

2. Трудна ли е организацията на Първенство от такъв висок ранг, с толкова много участници от цялата страна?
-Разбира се, че не е лесно, но когато едно нещо се прави с желание, резултатът е налице!

3. Само преди броени дни, Вие се завърнахте от Световно Първенство в Япония, където завоювахте титлата Вицесветовна Шампионка на ката. Как успяхте, за кратко време, да постигнете организация на толкова високо ниво?
-Благодарение на това, че Българска Федерация Карате Киокушин се държи на добра организираност. Съумяваме да предвиждаме, приблизително, разбира се, нещата и успяваме да си помогнем предварително, имайки предвид състезателния календар в национален и международен план.

4. Разчитате ли на помощ от страна на спонсори?
-Разбира се! Без тяхната подкрепа нещата няма да са на нужното ниво! Аз лично искам да благодаря на спонсорите на това Първенство, а те са: Строително –търговска компания “МЕЛА ИНВЕСТ”, Здравен и спортен център “АЯКС”, Строителна фирма “САН СИТИ”, “ЯХТИНГ БГ”, Хипермаркет “ПРАКТИКЕР”, “ХОНДА-АПОСТОЛОВ” и разбира се-ОБЩИНА БУРГАС!

5. Освен организатор на Първенството, Вие сте и инструктор в СКК “Киокушин Спирит”-гр. Бургас. Доволна ли сте от представянето на Вашия клуб?
-Има какво още да се желае, но като цяло съм много доволна от представянето на моите състезатели! Намирам прогрес в тях и се надявам така да продължават и занапред, защото все още не сме спечелили Отборната купа на Първенството!

6. Какво си казахте, след тежкия ден, когато Държавното Първенство по Киокишин събрало 148 участника приключи? Това ли е момента, в който Вие си отдъхвате?
-Не съвсем! По-скоро си казах: “Ето какви грешки не трябва да допуснем на следващото Първенство, което е само след месец и нямаме време за губене!” Но все пак това е живота в Карате Киокушин и това ме прави пълноценна!