ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ КИОКУШИН – ВАРНА – 17-18.05.2014

Интервю с Шихан Емил Костов

1.Шихан Костов имате много успешна състезателна кариера. Разкажете ни най-живите спомени от годините, когато бяхте активен състезател.
– Най-трудните ми състезания бяха двете в Русия: 2001г. в Екатерингбург и през 2002г. в Москва. Това бяха международни първенсва с голям брой участници: през 2001г. се състезавах в категорията си с 60 състезатели, а през 2002г. със 70. По време на двете състезания имах тежки травми, но преодолях болката и станах Шампион в две поредни години. Само за сравнение във всички останали категории на тези две Първенства, победители бяха руснаци.
Други ценни спомени са Европейските ми титли и специално Европейската титла в Полша на без-категории през 1998 година. Тогава тежах 82 килограма, а повечето от състезателите бяха около 100 килограма.
Разбира се, Световното първенство в Осака – Япония е най-ценнната ми победа.

2.Кои бяха най-интересните ви противници през годините?
– Един от тях е представителя на Япония – Хироки Кидачи, когото победих с “Ипон” (нокаут) на финала на Световното в Осака 2001г.. Две години по-късно отново играх с него и го победих на среща “реванш” отново в Япония на Турнира “ИЧИ ГЕКИ”.

3.Какво ви привлече в Киокушин?
Исках да тренирам карате, за да бъда силен и когато започнах вътрешно усещах, че Киокушин може единствено да допринесе за това.

4.За първи път се провежда такова голямо първенство. Европейско първенство за юноши и девойки, за мъже и жени и за ветерани- едновременно. Това е голяма чест за страната организатор. Защо вие се заехте да организирате това събитие в България?
– Българска Киокушин Асоциация (ИКО България) за първи път организира Европейско първенство. От своя страна Международната Карате Организация Киокушинкайкан (ИКО) за първи път даде съгласието си в Европа да се организира такова събитие, което да се проведе в 2 последователни дни. Това се случи по моя молба към Хонбу .
В това мащабно мероприятие участваха 41 състезатели от България. Спечелихме 13 медала, от които 2 златни: на Мария Маринова при девойки, 14 – 15г. до 45кг, и Захари Дамянов при мъже -категория над 90 килограма. Тези двама състезатели тренират в моя клуб “Ичи Геки – Варна“. Те дължат своята победа на това, че бяха най-упорити и всеотдайни в тренировките, за което им благодаря.
Искам да благодаря на Канчо Шокей Мацуи, който ни разреши да организираме това първенство в България. Наши гости от Япония бяха Шихан Кацухито Горай – Директор на Международния отдел на ИКО и Сенсей Джоджи Хибино предствител на Хонбу.
На откриването на Европейското първенство Шихан Горай каза, че това е второто по големина и значимост Първенство след Международното състезанието за деца и Световното първенство за жени в Япония, което се състоя Април месец тази година.

5.Какво, как и кой помогна за успешното провеждане на това мащабно събитие?
– След множеството мероприятия, организирани през годините от ИКО България, в това число – Национални Първенства, изпити, Семинари, участията на мен и моя отбор в Международни изяви, почуствах, че сме натрупали нужния опит, енергия и най-вече желание да реализираме такова мащабно събитие като двудневно Европейско Първенство.
Лично за мен това събитие е свързано със спомена ми от Европейското Първенство за мъже и жени на категории през 2002г. във Варна, където станах Шампион в категория до 80 кг. Спомням си тръпката, от това, че играх пред българска публика, хъса който имах и воля за победа, в резултат на които спечелих всички срещи освен полуфинала с “Вазари” и “Ипон”.
Благодарен съм на всички спонсори на състезанието, на киокушин персонала, на феновете на нашето бойно изкуство, както и на инструкторите на различните клубове в градовете, членове на БКА, чиито възпитаници взеха участие в Европейското Първенство.

Всичко това, според мен допринесе за успешното провеждане на това мащабно събитие.

6.Състезаваха се над 400 участника. Вашето мнение за нивото на състезателите в турнира?
– Изключително се радваме, че имахме толкова много участници от 19 държави, сред които бяха и доста елитни състезатели, като Алехандро Наваро (Испания), Дармен Садвокасов (Русия), Олександър Йеременко (Украйна), Джема Белходжа (Франция), включително и нашия състезател Захари Дамянов.
Както по-горе споделих Директора на Международния отдел – Шихан Кацухито Горай даде много висока оценка за Европейското Първенство, което за нас е достатъчно, за това, че сме постигнали нужното ниво.

7.Какви бяха изненадите в това първенство?
– Изненада беше загубата с нокаут на настоящия Световен Шампион в категория до 90кг, многократен Европейски Шампион и Шампион на Отворения Японски Шампионат на без-категории през 2012г.– испанеца Алехандро Наваро, който бе повален на полу-финала с ляво “хиза-гери джодан” от французина Джема Белходжа.

8.България спечели 13 медала в това Европейско, два от които златни. Какво в подготовката на българските състезатели дава предимство пред участниците от другите държави?
– Аз смятам, че винаги може да се постигне повече, т.е. можехме да спечелим и повече златни медали. Щастлив съм за двамата наши Шампиони, защото те наистина тренираха упорито и постиженията им са доказателство за това. Единственото по-голямо предимство за нашите състезатели бе това, че имаха възможността да се съревновават и някои от тях да спечелят на родна земя с подкрепата на българската публика. От опит знам, че това е един голям стимул и мотивация.

9.Тази година се навършват 50 години от основаването на киокушин като стил? Как ще отпразнувате това събитие в България?
– Освен 50 години от основаването на Киокушин, като бойно изкуство, тази година се навършват и 20 години от смъртта на създателя му – Сосай Масутацу Ояма.
Повод за честване на този Юбилей бе проведеното от нас – ИКО България, 1-во по рода си двудневно Европейско Първенство, както и ни предстои през Юли месец тази година Семинар с едно от най-големите имена в Киокушин Карате – Шихан Сейджи Исобе – създал двама Световни Шампиони на без-категории – Франциско Фильо и Евертън Тейхиера.

10.Последен въпрос: Какво прави Киокушин по-силно и по-добро от другите стилове карате?
-Като единствени наследници и последователи на Сосай Ояма в България, част от Международната Карате Организация Киокушинкайкан, с гордост можем да заявим, че това е най-твърдият стил в бойните изкуства, което е многократно доказано през годините от неговия основател, чрез предизвикателни двубои и зрелищни демонстрации от негова страна в цял свят!

Ус!!


Инетрвю с Шихан Горай

1.Шихан Горай – как започнахте да се занимавате с Киокушин?
– Когато бях на 16 години се записах да тренирам Киокушин в Хонбу – главната квартира на Киокушин организацията. Като дете бях тренирал Годжюрю.

2.Какво ви привлече в Киокушин?
– Влязох в гимназията когато бях на 16 и не бях от силните и добре сложени ученици. Попитах приятел къде и какво бойни изкуство да тренирам. Той ми каза, че джудо, бокс и други са отлични бойни изкуства, но Киокушин е най-твърдото и ако «оживея» там, значи съм силен. Така на базата на приятелски съвет аз започнах да тренирам Киокушин.

3.За първи път се провежда такова голямо първенство. Европейско първенство за юноши и девойки, за мъже и жени и за ветерани- едновременно. Това е голяма чест за страната организатор. Защо решихте да поверите организацията на България?
– Първо трябва да отбелижим, че имаме над 400 участници от над 20 страни, което е много голям успех. А всъщност Шихан Емил Костов предложи България да е домакин на Европейското първеството. През годините той е спечелил доверието на международната Киокушин Организация. Освен това работим заедно повече от 10 години. За това от Хонбу се доверихме на Шихан Емил Костов да организира и проведе това мащабно Европейско събитие.

4.Мнението ви за организацията на Европейското, след като то вече приключи?
– Беше невороятно успешно първенство. Залата беше препълнена от зрители. Организацията беше перфектна и всичко се случваше така както беше планирано, независимо от факта, че такава организация се прави за първи път. Имаше и някои малки грешки, които разбира се ще анализираме, защото в бъдеще при организацията на такива събития искаме да използваме опита, който натрупахме в България.

5.Вашето мнение за участниците в турнира?
– Това е Европейско първенство е един от най-силните турнири в Света, въобще. В момента състезателите от Европа са много силни: Захари Дамянов е един от най-силните състезатели в момента и това се доказа с факта, че той е новия шампион на Европа, Алехандро Наваро от Испания е настоящия Световен Шампион – също взе участие и стана трети. Джема Делходжа от Франция се класира на второ място. Извън абсолютната категория много руснаци взеха призовите места. Руската школа в момента е една от силните в Света и всички топ състезатели на тази школа дойдоха във Варна. Това Европейско първенство се нарежда редом със Световното първенство.

6.Какви бяха изненадите в това първенство?
Алехандро Наваро от Испания, който е настоящ Световен шампион в абсолютната категория и шампион на открито първенство на Япония през 2012 година. Много опитен боец, но беше нокаутиран от ляво хиза гери (ритник с коляно) в главата от Джема Белходжа на полуфинала. Това беше голяма изненада за всички.

7.В каква роля виждате и възлагате на Шихан Емил Костов в развитието на Киокушин в България и Европа?
– Той е отличен организатор. За това смятаме да му поверим и други мащабни проекти. Не само на него, но и на екипа му ръководен от Гергана Апостолова – Костова. Те са отличен екип. Хонбу (централата) го цени и като отличен главен съдия на състезания – рефер. Надяваме се той да подпомага нашата организация в развиването на добри екипи от съдии и рефери. Но Шихан Емил Костов съчетава това с уменията си на отличен треньор. Той разви сенпай Захари Дамянов четири пъти до титлата Европейски шампион и се надявам скоро да видим и Световен шампион от България. Но освен като успешен боец аз виждам Захари като помощник треньор на Емил Костов, който да продължи да развива децата и юношите. От представянето на това Европейско се видя, че имате огромен потенциал. Но за сега трябва да се фокусира да спечели Световното първенство през 2015 година. Той е един от основните ни фаворите за Световната титла. Всъщност, всички смятат, че Захари е достоен за титлата Световен шампион, но трябва да доразвие техниката си и начина си на мислене, за да стане Световен шампион. Световния шампион е един и е един за четири години. Така че няма да му е лесно. Той тренира здраво, но винаги Шихан Емил Костов може да го тренира по-здраво и целеустремено.

8.Това не е първото Ви гостуване в България. Моля разкажете впечатленията си от развитието на държавата и на Киокушин?
– За първи път бях в България преди повече от 15 години и за тези години съм идвал повече от 10 пъти. Първо: Държавата за тези години се разви много. Преди пътищата бяха лоши, летищата не бяха съвременни. Но всеки път с изненада откривам нови пътища, модерни летища. Например хотел, в който сме отседнали е отличен и отговаря на всички световни стандарти. Държавата се развива в правилната посока. По отношение на Киокушин: през последните 20 години минахме и през добри и през трудни времена. Но сега Шихан Емил Костов ръководи умело организацията и аз предричам блестящо бъдеще за Българската Киокушин Организация.

9.Тази година се навършвата 50 години от основаването на киокушин като стил? Как ще отпразнувате това събитие в Хонбу?
– Вече го отпразнувахме миналия месец със състезанието наречено „Международния Турнир“ в Япония. Над 1600 души от цял Свят взеха участие в това събитие. От деца, които сега започват до ветерани. Но тази година честваме и 20 години от смъртта на основателя на Киокушин Сосай Масутацу Ояма. Имаше голяма и пищна церемония на състезателната Арена. Проведохме и изпит 100 men kumite, който е уникален за нашата организация – един състезател трябва последователно да преодолее 100 противника в бой. Сенпай Тариел Николашвили успешно преодоля този тест за мъжество и издръжливост. Беше едно най-тежките предизвикателства, но той го направи много успешно. През ноември 2014 ще се проведе и откритото първенство на Япония където ние ще честваме още веднъж годишнината.

10.Последен въпрос: Какво прави Киокушин по-силно и по-добро от другите стилове карате?
– Не мога да коментирам другите стилове карате. Силата на Киокушин е във фул контакт техниките, тежките изпити и състезания. Целенасочени и постоянни тренировки на духа и тялото. Ние тренираме въз основа на философията основана от Сосай Масутацу Ояма. А тази филосовия е проста: „Дръж главата си сведена (скромност), очите да гледат нависоко (амбиция), устата затворена (смиреност) , изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.“ Това е философията – бъди амбциозен, но бъди и скромен. Така се надяваме да допринесем и за по-добър и мирен Свят.

Ус!!


Интервю със Захари Дамянов

1.Захари, честито това е твоята 4та Европейска титла. Как се чувстваш след като я спечели пред родната публика във Варна?
– Благодаря, чувствам се страхотно. За първи път имам възможността да играя пред родна публика на такъв голям турнир и усещането е несравнимо. Благодаря на Шихан Костов за дадената възможност.

2.Нека да поговорим за тренировките. Как протича твоята нормална тренировъчна програма?
– Нормално. Tренирам по веднъж на ден, като в този период просто поддържам форма.

3.Има ли разлика между нормалния тренировъчния процес и подготовката ти за големи състезания като това Европейско първенство?
– Да, разбира се, че има разлика. Когато започвам да се готвя за състезание 40-45 дена преди самото Първенство постепенно увеличавам натоварването като тренировките стават вече и двуразови.

4.Кои от твои награди – купи и медали са най-ценни за теб?
– За мен всички те са еднакво ценни. За всяка една купа съм тренирал упорито.

5.Победата ли е всичко за теб?
– Вече да. Може би когато си сътезател, който дебютира в състезания за теб е важно да се представиш колкото се може по-добре и с надежда за класация. Натрупал вече опит и в последствие някакви успехи, не може да се задоволиш просто с добро представяне и една добра класация. Тогава победата, като цел, е задължителна.

6.Колко години вече се занимаваш с карате?
– Започнах да тренирам карате преди 18 г.Тогава бях на 10.

7.Какви качества трябва да притежава един добър състезател по киокушин?
– Това, което съм научил от моя треньор Шихан Емил Костов е, че за да си добър състезател трябва да си дисциплиниран, смирен, скромен, да си много упорит и никога да не се предаваш!

8.Ти си и треньор на децата в клуба на Шихан Костов „Ичи Геки – Варна“. Какво казваш на децата при първия им урок по киокушин?
– Аз се занимавам с децата, които са малко по-напреднали. Но на начинаещите бих им казал, че лесното е достъпно за всеки, а карате киокушин е за тези, които искат да се изградят като силни характери, благодарение на дисциплината в този стил.

9.Кой ти помогна най-много при подготовката за Европейското първенство и на кого би искал да благодариш за своя успех?
– Най-много, разбира се дължа на моя треньор Шихан Емил Костов. Но също така съм благодарен за помощта и на моите спаринг-партньори и на всички от СК “Ичи геки-Варна”.

10.Какви напътствия получи преди състезанието от своя треньор Шихан Емил Костов?
– Да изляза и да играя спокойно и умно.

11.Бил си на много състезания. Какво е твоето мнение за организацията на Европейското първенство във Варна?
– Без никакви пристрастия смело бих казал, че това Европейско Първенство беше с най-добрата организация от всички европейски, на които съм участвал.

12.Имаше ли изненади в това Европейско първенство?
– Лично за мен изненадата беше на полу-финала в моята категория между Алехандро Наваро (Испания) и Джема Белходжа (Франция). Французинът направи много добър нокаут с “хиза-гери джодан” (удар с коляно в главата).

13.Каква е твоята следваща цел в Киокушин?
– В момента се подготвям за откритото Първенство на Америка, което ще се проведе на 21-ви юни в Ню Йорк.

14.Твоето мнение за развитието на Киокушин в България?
– Мисля,че се развива доста добре.

15.Кое прави Киокушин по-добро от другите видове карате?
– Нямам наблюдения върху другите стилове карате, но за киокушин мога да кажа, че е стил, в който се държи много на дисциплината и уважението. Мисля, че това са много важни качества както за карате така и по принцип в живота.

Ус!!


Интервю с Алехандро Наваро

1.Здравей Алехадро! За първи път ли си в България?
АН: – Не бил съм вече 4 или 5 пъти, но само веднъж в София, където участвах в състезание и нямах време да разгледам. Харесвам повече Варна. Бил съм няколко пъти във Варна и все повече я харесвам. Варна е на море, а мен морето ме влече.

2.Кои от твои награди – купи и медали са най-ценни за теб?
АН: – Има такива, които са важни за един състезател по своята значимост, като например настоящата титла Световен шампион, но има и такива, които имат силна емоционална стойност. За мен най-важната е първата ми титла на Европейско първентсво през 2006 в Сицилия. Това беше важен и преломен момент за мен, на който съм много благодарен. Тогава за пръв път достигнах значим успех в кариерата ми.

3.Колко години вече се занимаваш с карате?
АН: – Започнах на 16 години на Канарските острови – от където съм родом и тренирам и до днес, но последните две години и половина съм в Коста Рика. От 16 годишен започнах да участвам и в състезания.

4.Алехандро вече си на възраст, която повече състезатели преминават при ветераните. Ти продължаваш интензивно да се състезаваш при мъжете и да печелиш? Как постигаш тези резултати?
АН: – Да времето минава, но аз се чувставам отлично. Такива резултати се постигат с дисциплина и тренировки.

5.За първи път едновременно се организира шампионат по Киокишинкай по категории за мъже и жени, както и турнири за юноши и за ветерани. Кои са предимствата от такава организация?
АН: – Такова събитие не може да се проведе за един ден. Още по-малко да се организира за един ден. Необходимо е да се направи дълга и сериозна подготовка. За два дни спокойно може да се разделят всички състезатели по възрасти и по категории. Цялата организация и хората тук са много позитивни. Всичко премина отлично и това помага на състезателите да дадат най-доброто от себе си.

6.Бил си на много състезания. Какво е твоето мнение за организацията на Европейското първенство във Варна?
АН: – Много силна организация на цялото събитие. През цялото време се усеща огромната подкрепа на всички. Нищо не липсва на състезателите и на техните екипи. Много хора са въвлечени в организация на Шампионата – много помощници и много добро отразяване в медиите.

7.Имаше ли изненади в това Европейско първенство?
АН: – Изненади? Не знам. Може би нямаше никакви. Победиха най-силните и най-добре подготвените.

8.Всички очакваха с нетърпение финал между теб и семпай Захари Дамянов.
АН: – Аз не разсъждавам по този начин. Аз гледам на състезанието като на отделни двубои. Ако търся финала като такъв не мога да проведа правилно отделните срещи. Винаги трябва да се отнасяш с необходимото уважение към противника. Всяка отделна среща трябва да се подготви тактически правилно и да се проведе по този начин.

9.Твоето мнение за развитието на Киокушин в България?
АН: – Следих изявите тук на шампионата за юноши и девойки и смятам, че има добри млади състезатели, които могат да се развият като шампиони при мъжете и жените. Има бъдеще и ще има продължение на школата в България. А това е много важно!

10.Кое прави Киокушин по-добро от другите видове карате?
АН: – Не ми харесва да мисля, че е по-добро или че има нещо, което го прави по-добро. Това е каратето, което ми харасва на мен. Има много видове карате. Това е моето бойно изкуство и то ме прави по-добър.

Ус!!


Мария Маринова

1.Мария, честито това е твоята 1-ва Европейска титла и въобще първа титла от такъв голям спортен форум. Как се чувстваш след като я спечели пред родната публика във Варна?
– Благодаря! Много съм щастлива от това постижение както и от това, че успях да оправдая очакванията на треньорите и семейството ми.

2.Нека да поговорим за тренировките. Как протича твоята нормална тренировъчна програма?
– Тренирам пет дни в седмицата – от понеделник до петък по час и половина. Тренировките са разнообразни, включват физическа подготовка, спаринги, ката и други карате упражнения.

3.Има ли разлика между нормалния тренировъчния процес и подготовката ти за Европейско първенство?
– Да различно е. Когато се готвя за състезание започвам да тренирам по два пъти на ден, като едната тренировка ми е индивидуална.

4.Какви други купи и медали си печелила до момента? И кои от тях цениш най-много?
– Общо са единадесет – две на ката, осем на кумите и сега тази последната на Европейското състезание. Всички са много ценни за мен, тъй като полагам еднакви усилия за тях, но най – много се радвам на последната.

5.Победата ли е всичко за теб?
– Победата не е всичко, но е основната ми цел и когато я постигна чувството е незаменимо.

6.Как започна да тренираш карате?
– Стана случайно, моят баща ме заведе един ден в залата на Шихан Емил Костов да гледаме една тренировка, на мен ми хареса и той ме записа.

7.Колко години вече се занимаваш с карате?
– От четири години.

8.Какви качества трябва да притежава един добър състезател по киокушин?
– Според мен най-важните качества са – дисциплина, хъс и вяра в собствените си способности.

9.Кой ти помогна най-много при подготовката за Европейското първенство и на кого би искал да благодариш за своя успех?
– Най-много ми помогнаха моите треньори Шихан Емил Костов, Сенпай Захари Дамянов и Сенпай Кирил Боев, както и моят баща, който вярваше в моите сили повече от мен самата. Бих искала да благодаря на всички тях и да им кажа, че ще се постарая и за напред да ги карам да се гордеят с мен.

10.Какви напътствия получи преди състезанието от своя треньор шихан Емил Костов?
– Да бъда силна и да играя до край. Накара ме да му обещая, че ще спечеля и аз трябваше да изпълня обещанието си.

11.В кое училище учиш?
– „А.С.Пушкин” гр.Варна със засилено изучаване на руски език.

12.Как съчетаваш училище и тренировки?
– Ами понякога е доста трудно, защото не ми остава много време за забавления, но усилията си заслужават. А за да се справя с училището ми помага и моята класна
Г-жа Люба Станева. Искам да й благодаря за разбирането и търпението.

13.Каратето помага ли ти или ти пречи за подготвката в училище?
– Не ми пречи. В залата ни учат на дисциплина и самоконтрол, а това ми е от полза, когато се подготвям за училище.

14.Какво мислят родителите ти за твоите успехи в каратето киокушин?
– Родителите ми са много горди и щастливи от моите постижения и вкъщи моята майка ми е направила стена на успеха, където са подредени всичките ми купи и медали.

15.Каква е твоята следваща цел в Киокушин?
– Най-скорощната ми цел е през м.юли да взема изпита си 4-то Кю и да заслужа зелен колан. Сега започвам да се подготвям за него.

16.Кое прави Киокушин по-добро от другите видове карате?
– Шихан Емил Костов. Той ни заразява с борбения си дух и ни учи, че с упорит труд можем да постигнем всичко, което пожелаем.

Ус!!