Захари Дамянов отново с Европейска Титла

Сенпай Захари Дамянов:
/„Ичи Геки”- Варна/

„Да слушам българския химн след състезание е сбъдната мечта!”

За втори път Сенпай Захари Дамянов покорява Европейската титла по Карате Киокушин. След дълги часове в залата, прекарани в усилени тренировки, Захари доказва на всички, че има за какво да го наричат ‘бъдещия световен шампион’. Поел нелекия път на Карате, младият състезател упорито върви по стъпките на своя треньор- Световния Шампион Сенсей Костов.

1. Сенпай Дамянов, преди броени дни се завърнахте от Румъния, където успяхте да защитите Европейската си титла. По-трудно ли бе да защитите вече спечелено отличие?
– Да, определено защитата на титлата беше по-трудно предизвикателство за мен. Всеки очаква от теб да станеш отново шампион, съответно отговорността и напрежението са по-големи.

2.След напрежението от очакванията на околните, как се чувствате сега, оправдал доверието, най-вече на Вашия треньор, и осъзнал успеха си?
– Много съм щастлив, че не подведох хората, които вярваха в моя успех, особено моя треньор. За мен най-важно е той да е доволен от моето представяне в края на турнира.

3. Разкажете ни повече за организацията и атмосферата на първенството? Колко участници имаше?
– Състезанието се проведе на 22-ри май в Букурещ, Румъния. Общо участниците на турнира бяха 105 състезателя от 21-а държави. Състезанието започна сутринта около 10 ч. и свърши към 22:30 ч. След приключване на квалификациите, в залата бе организиран концерт, на който пяха и свириха различни групи. Концертът продължи около 5-6 часа. В 17:30 ч. излязохме за официалното откриване на състезанието.

4. Колко съперника преодоляхте и как протекоха срещите Ви?
– Общо играх 3 срещи. Първата среща играх срещу представител на домакините, който победих в продължението. Втората среща се изправих срещу французин. В продължението съдиите вдигнаха за мен и така се класирах за финал. Последната ми среща бе с представител на Русия. До този момент руснаците бяха спечелили всички финали при мъжете – до 70кг., до 80кг. и до 90кг. За мое огромно щастие, отново в продължението, аз успях да победя руснака и да стана Европейски шампион в тежка категория, за втори път.

5. Опитът, който сте натрупали като състезател, даде ли Ви повече увереност в срещите?
– Да. Опитът дава малка доза увереност, но не трябва да се прекалява със самочувствието и да се подценява противника. Преди началото на състезанието, Сенсей Костов каза на мен и моите съотборници: „Излизаш и се биеш! Няма значение с кого играеш!”

6. Не пропускате да отбележите огромната подкрепа, която Ви указва Вашият треньор- Световният шампион по Киокушин Сенсей Костов. Какви напътствия Ви даваше той преди да излезете на татамито?
– Успокоява ме преди всяка среща и ми казва да дам най-доброто от себе си, да се бия до край и да не се отказвам.

7. Какво е усещането да се качите на най-високото стъпало от почетната стълбичка, носейки на раменете си българското знаме?
– Това е като сбъдната мечта за мен! От много време си мечтаех за това, да се кача на почетната стълбичка с българското знаме и да чуя химна на България. В този миг осъзнах, че усилията ни са си заслужавали. Изживяването е неописуемо!

8. Освен Европейски Шампион, Вие печелите и специалната награда „Най-добро тамешивари”. С колко дъски успяхте да преборите конкуренцията?
– Да, успях да спечеля и приза за най-много счупени дъски. Постигнах общо 20 броя дъски с четири техники: сейкен-4, какато-6, шуто-4 и хиджи-6.

9. Продължавате да трупате отличия и победи. Има ли специално място в дома Ви, където съхранявате всички Ваши купи и медали?
– Преди време баща ми направи етажерка за моите купи и отличия. За щастие, тази етажерка отдавна е пълна. Все пак, винаги успяваме да намерим място за някоя нова купа.

10. Как отпразнувахте Европейската титла?
– Неофициално отпразнувахме успеха ми с отбора на Сайонарата, след Първенството, като всеки един вдигна по един тост с моята купата.Тепърва официално ще поливаме Европейската титла.

11. Какви предизвикателства свързани с Карате Ви предстоят? Има ли време за почивка или веднага започвате подготовка?
– Тези решения ги взима моят треньор. За сега предстои малко почивка и после отново с пълни сили в залата.

УС!