Защита на I-ви ДАН – 24.07.2010 – Варна

Сенпай Кирил Боев:
/I-ви дан, СК „Ичи Геки”- Варна/

„Успехът е свързан с много лишения, но си заслужава!”

Кирил Боев е възпитаник на Световния Шампион по Карате Киокушин- Сенсей Емил Костов. След тежък и продължителен изпит, в който състезателят от СК „Ичи Геки” доказа своите дух, издръжливост и упоритост, Кирил е достоен носител на степен I-ви дан и титлата Сенпай. Повече от осем години младият състезател върви по трудния път на Карате, доказвайки своите качества в ежедневни тренировки и тежки битки.

1. Сенпай Боев, на 24-ти юли Вие защитихте успешно I-ви дан в Карате Киокушин. Преди всичко, поздравления за успешно защитената степен! Разкажете ни как протече изпитът?
– Изпитът се състоя от две части, както всички изпити в Карате Киокушин – първата част включваше кихон, идо-гейко, физическа подготовка, ката и писмен изпит. Втората част беше кумите – 60 спаринга по 1 минута. Общо изпитът продължи около 10 часа.

2. Какво е усещането да защитите I-ви дан след години упорити тренировки? Как се чувствате?
– Винаги е хубаво, когато годините на упорити тренировки дадат резултат. Усещането да защитиш първи дан е невероятно, особено след такъв тежък изпит. Това беше едно предизвикателство за духа и тялото ми, което за мое огромно щастие преминах.

3. Казвате, че изпитът включва 60 спаринга, всеки по минута- общо един час бой по правилата на Киокушин, тоест фул- контакт. Това ли бе най-тежката част от изпита за Вас?
– Безспорно това беше най-тежката част от изпита.

4. Имаше ли момент, в който се съмнявахте, че ще успеете да издържите на натоварването?
– Като цяло мога да кажа, че по време на целия изпит изпитвах съмнения, тъй като на двама човека им прилоша от жегата и обезводняването и не знаех до колко ще издържи и моят организъм, но и през ум не ми е минавало да се отказвам! Казах си, че няма да изляза преди края на изпита по собствено желание!

5. Какво Ви даваше сили, за да продължите напред?
– Преди всичко силния дух, който Киокушин изгражда у трениращите. Повтарях си думите на Сенсей Костов, които той каза на Сенпай Дръндарски преди една година, когато той се явяваше за I-ви дан: “Може 100 пъти да умреш – 100 пъти ще станеш!” Тези думи ми даваха сили да продължа.

6. На кого се обадихте първо, за да споделите радостта от успеха си?
– На семейството си.

7. А коя беше първата Ви мисъл сутринта след изпита? Осъзнавахте ли какво сте постигнали?
– На сутринта осъзнах колко много бой съм изял всъщност. Всяка една част от тялото ме болеше. Тепърва започвам да осъзнавам какво съм постигнал.

8. Защитаването на I-ви дан сбъдната мечта ли е за Вас?
– За кой не би било сбъдната мечта да премине през това предизвикателство.

9. На кого бихте искали да благодарите за постигането на този успех?
– Бих искал да благодаря на Сенсей Костов за това, че популяризира Киокушин и по този начин аз започнах да тренирам. Бих искал да благодаря на моите секунданти – Сенпай Дамянов, Жени Горанова и Милан Димитров, на всички момчета, които участваха в боя, както и на всички, които ме подкрепяха и стискаха палци.

10. С какви емоции свързвате първия Ви допир до Карате?
– Винаги съм бил запален по бойните изкуства и гледах много филми свързани с тях. За първи път отидох да наблюдавам тренировките по Карате един ден след училище.Отидохме с мой съученик и след като видяхме за какви тренировки става въпрос, решихме да се запишем. В последствие той се отказа, но аз продължих да ходя сам. Всъщност, основен принос за това, да тренирам днес Киокушин, има моят треньор- Сенсей Костов, който тогава дойде в училище да промотира Карате. Именно това беше искрата, която запали огъня в мен.

11. Каква е цената на черния колан?
– Много лишения, но накрая осъзнаваш, че всяко едно от тях си е струвало.

12. Отпразнувахте ли вече постижението си?
– Смятам да го отпразнувам, когато пристигне поясът от Япония.

13. Какви качества изгради у Вас Карате Киокушин?
– Дисциплина, амбиция и силен дух.

14. Като възпитаник на Световния Шампион- Сенсей Костов, какво научихте от него?
– Научих, че трябва да търсим трудното, а не лесното и никога да не се отказваме!

15. Освен състезател, Вие сте и инструктор в СК „Ичи Геки”. Коя роля е по-трудна, тази на трениращ или на треньор?
– И двете роли са трудни. Когато тренирам, трябва да се стремя да давам пример за подражание на децата, което не ми позволява да се отпускам. Когато съм треньор е необходимо да мотивирам децата, да им създавам желание за тренировка, така че те да искат да останат в залата. Бих казал, че ми е трудно да преценя коя роля е по-трудна за мен.

16. Какво Ви дава контакта с децата? Какви качества се стремите да изградите у тях?
– Контактът с децата не може да се опише с думи. Както могат да те заредят с енергия, така в следващия момент, могат да те изкарат извън нерви. Трябва постоянно да им приковаваш вниманието, за да са концентрирани върху тренировката. Първото, на което се стремя да науча децата е значението на думата “дисциплина” и че не трябва да се отказват, колкото и да им е трудно. Успея ли да ги науча на тези две неща, те вече са готови да поемат по пътя на Киокушин!

17. Дайте съвет на всички деца, които правят своите първи крачки по трудния път на Карате Киокушин и мечтаят един ден да защитят черен пояс.
– Това какъв колан имаш не те прави по – голям каратист от другите, а това с какви знания и умения си го защитил.

УС!


Сенпай Йордан Йорданов:
/I-ви дан, СК „Киокушин”- Силистра/

„Постиженията пораждат желание за достигане на нови върхове!”

Състезателят на СК «Киокушин» гр. Силистра- Йордан Йорданов е само на 24 години, вече горд носител на степен I-ви дан по Карате Киокушин и титлата Сенпай. Преди осем години се запалва по Карате от свой приятел. „Още първия ден исках да съм в групата на напредналите.”- спомня си Сенпай Йорданов. Годините на упорити тренировки изграждат у него твърд характер, дисциплина и уважение.

1. Сенпай Йорданов, поздравления за успешно защитената степен I-ви дан! Как се чувствате сега, постигнал такъв успех?
– Благодаря! Щастлив съм от факта, че издържах тежък изпит, проведен така, както се провеждат изпитите в Япония.

2. И как се провежат изпитите в Япония, съответно Вашия как протече?
– Изпитът беше изключитено продължителен, около 10 часа, изцяло проведен по японски стандарт. Започнахме с кихон, след това имаше физически упражнения като: прескачане на тояга, ходене на ръце, ритници със скок, лицеви опори и подскоци. Продължихме с придвижване в различни позиции, след това чупихме дъски с четири различни техники. Имахме писмен изпит, малка почивка и 60 спаринга.

3. 60 спаринга…Това ли бе най-тежката част от изпита?
– Определено, това беше най-тежката част, особено последните няколко спаринга, когато няма здраво място по теб.

4. Имаше ли момент, в който се съмнявахте, че ще успеете да издържите на натоварването?
– Не. Стараех се да не мисля за провал, тъй като в такъв момент най-голямата грешка е да се демотивираш сам.

5. А какво Ви мотивираше, за да продължите напред?
– Най-вече желанието за успех.

6. След изпита, на кого се обадихте първо, за да споделите радостта от успеха си?
– На родителите си и няколко приятели.

7. Коя беше първата Ви мисъл сутринта след изпита? Осъзнавахте ли какво сте постигнали?
– Осъзнах постигнатото още в залата, в края на изпита, когато Сенсей Емил Костов съобщи, че съм защитил I-ви дан. На сутринта просто си припомнях моменти от изпита.

8. Защитаването на I-ви дан сбъдната мечта ли е за Вас?
– Мисля че, това е мечта на всеки трениращ, а постигането й води началото на нова мечта – следваща степен.

9. На кого бихте искали да благодарите за постигането на успеха Ви?
– Първо на Сенсей Костов, който винаги ми е помагал, дори и извън залата, а с тренировките си направи този успех реалност. Благодаря на Сенпай Захари Дамянов, който ме напътстваше по време на 60-те спаринга, както и на всички, които бяха в залата и ме подкрепяха.

10. Каква е цената на черния колан?
– Цената е ежедневни, упорити тренировки и един тежък изпит.

11. Отпразнувахте ли вече постижението си?
– Още не. Най-вероятно това ще се случи, когато получа колана.

12. Какви качества изгради у Вас Карате Киокушин?
– Твърд характер, постоянство и уважение.

13. Освен всичко, което е направил за Вас Сенсей Костов, какво друго научихте от него?
– Едно от нещата, на които ме научи Сенсей Костов е, че когато ти е най-трудно не трябва да се отказваш, а да дадеш всичко от себе си и ще постигнеш успех.

14. Дайте съвет на всички деца, които правят своите първи крачки по трудния път на Карате Киокушин и мечтаят един ден да защитят черен пояс.
– Трудно е, когато другите мързелуват пред компютъра или играят накъде навън, ти да си в залата и да се потиш. Но с търпение и постоянство идват успехите, а с всеки следващ успех и желание за нови постижения.

УС!