КУПА-ВАРНА 2008

Дияна Романска:
/ СК „Киокушин Спирит”- гр. Бургас/
„ Успехите на Семпай Апостолова са стимул за нас да тренираме упорито„

Дияна Романска е на 13 години, възпитаничка на СК “Киокушин Спирит”- гр. Бургас, с треньор Вицесветовната Шампионка на ката Семпай Гергана Апостолова. Тренира Карате Киокушинкай вече седем години и зад гърба си има две завоювани Републикански титли.
На Държавното Първенство „Купа- Варна – 2008”, преодолявайки четирите си съпернички, Дияна отново доказа, че успехът идва с много упорит труд и тренировки. Освен Шампионка при девойки, възрастова група до 14 години, тя завоюва и Приз „Най-висок боен дух”.

1. Дияна, разкажи ни как протече за теб Състезанието?
– Първенството бе много добре организирано. Протече изцяло в духа на Карате Киокушинкай- с много дисциплина, силни срещи и много боен дух. Аз преодолях четири представителки на различни клубове от страната ни. Финалната среща бе най-оспорвана и най-трудна за мен.

2. Колко време се подготвя за този Турнир?
– За мен всяка тренировка е подготовка за Състезание.

3 Какво включваше подготовката ти?
– Спаринг и силови тренировки. Тренира ме Семпай Гергана Апостолова, а тя държи на всичко, което калява духа и тялото.

4. Освен Шампионка в твоята категория, ти спечели и Приз „Най-висок боен дух”. Кое признание е по-скъпо за теб?
– Всяко признание е скъпо и ценно за мен. Щастлива съм, че съм носител на Приз „Най-висок боен дух” и ще се стремя към още по-големи успехи.

5. Какво ти дава Карате Киокушинкай?
– Най-важна е дисциплината! После идват емоциите, духовното и физическото удовлетворение. Харесва ми когато съм в залата, защото тренировките са нещо различно от ежедневието ми, всяка тренировка е различна и всеки път научаваш нещо ново и ценно.

6. Тренираш при Вицесветовната Шампионка на ката Семпай Гергана Апостолова. Какви качества възпитава у теб Семпай Апостолова?
– Първо искам да отбележа, че успехите, които постига Семпай Апостолова в Карате Киокушин са стимул за нас да тренираме упорито. Семпай Апостолова възпитава у нас дисциплина, дух, борбеност, гради ни като личности със силен характер. И най-важното- учи ни да бъдем такива не само в залата, но и извън нея.


Златко Петров /СК “Ичи-Геки”- гр. Варна/:
“Сенсей Костов е пример за всички, които искат да се развиват в Карате Киокушин!”

Състезателят от СК “Ичи-Геки”- гр. Варна стана Шампион на Държавното Първенство “Купа-Варна-2008” за възрастова група до 14 години. След преодоляването на трима свои съперници в своята категория, възпитаникът на Световния Шампион Сенсей Емил Костов, спечели и приз за “Най-техничен състезател”. Златко Петров е на 12 години. За първи път прекрачва прага на залата по Карате Киокушинкай само на 8 годишна възраст. Оттогава Златко е възпитаник на СК “Ичи-Геки” с треньор Световния Шампион Сенсей Емил Костов.

1. Разкажи ни как протече за теб Първенството?
– За мен, Първенството протече много добре. Имах късмет при жребия. За да се кача на първото място от почетната стълбичка, аз трябваше да преодолея трима състезатели. Първата ми среща бе с представителя на СК “Киокушин Спирит”- гр. Бургас Пламен Бонев. Успях да го победя с Ипон, с мае-гери джодан. Най-труден се оказа втория ми двубой с представител на СК “Будо-Карате-Киокушин”- гр. Разград. Срещата протече с едно продължение, но за мой късмет, аз спечелих с технически нок-аут, тоест две вазарита. На финалния двубой се изправих срещу моят съотборник Виктор Вълчев. Той е международен състезател, тренираме заедно и срещата бе oспорвана.

2. Колко време се готви за това Първенство? Какво включваше подготовката ти?
– Веднага след Държавното Първенство, което се проведе в гр. Бургас, започнах усилени тренировки, които включваха спаринги, лапи, работа по двойки и силова подготовка. Тренирах упорито, защото исках отново да стана първи.

3. Освен първото място, което завоюва, ти спечели и специалната награда за “Най-техничен състезател”. Кое признание ти е по- скъпо?
– Много съм щастлив, че станах Шампион на Държавното Първенство “Купа-Варна-2008”, но за мен по-скъпа е наградата “Най-техничен състезател”. Това доказва, че съм оправдал усилията на моя треньор Сенсей Емил Костов. Той винаги ни е учил да се бием чисто, технично, с много дух.

4. Какви са предстоящите ти Турнири?
– На 20-ти септември ще участвам на Отвореното Първенство в Америка. Все още не съм започнал подготовка, но ще тренирам усилено за него. Надявам се всичко да е наред и да успея да се състезавам. Много ме е яд, че не успях да участвам на Турнира в Япония, за който също се подготвях, но се разболях дни преди да заминем.

5. Тренираш при Световния Шампион Сенсей Емил Костов от 8 годишна възраст. Какви качества възпита у теб Сенсей Костов и какво ти даде Карате Киокушин?
– Сенсей Костов е пример за всички, които искат да се развиват в Карате Киокушин! От него съм научил да тренирам усилено и упорито, научил съм се да бъда дисциплиниран не само в залата, но и извън нея. Всичко, което съм постигнал, като състезател в Карате Киокушин, го дължа на Сенсей Костов, за което съм му безкрайно благодарен и признателен! УС!