КУПА ВАРНА – 2013

Кирил Боев: Победиш ли себе си, нищо не може да те спре!

Визиткa

Кирил Боев е роден на 30 август, 1989 г. във Варна. Тренира карате киокушин в СК „Ичи Геки- Варна”, където се готви под ръководството на Световния и многократен европейски шампион Сенсей Емил Костов. По време на 9-ото Първенство за мъже и жени на категории, което се проведе на 17 март 2013г. в зала „Простор“ гр.Варна , Боев ликува с шампионска титла в категория над 80 кг., като в битката за златото обезоръжи елитен боец от Сърбия.

Предизвикателство ли бе за вас участието ви в силния шампионат във Варна?
– Безспорно. Но този път бе още по-вълнуващо и интересно, тъй като в Първенството взеха участие много силни каратисти от Сърбия.

Вдигна ли още повече нивото присъствието на сръбската гарнитура?
– Определено нивото бе доста по – високо от това на предходните състезания. Имаше жестока конкуренция.

Колко срещи изиграхте по пътя към спечелването на златото?
– Битката за златото бе невероятно трудна, минах през три изпитания.

Бихте ли споделил кое от тях бе най-оспорвано и интересно?
– Финалът бе най-зрелищен. След редовното време играхме и две продължения.

С какво спечелихте?
– На финала бих противника си от Сърбия с тамешивари, тъй като нямахме достатъчна разлика в килограмите.

Какво ви впечатли в стила на игра на сръбските каратисти?
– Имат перфектен боен дух.

Изпитахте ли известна доза притеснение, когато излязохте на татамито за финалните битки? Смятахте ли, че може да изпуснете титлата?
– Няма как да не се притесниш, но се опитах да подтисна това чувство и да играя разумно. Не мислех за титли, а само как да спечеля срещу противниците си.

Предстои Европейско през май – как ще протече подготовката ви? Какво представяне да очакваме?
– За персоналната ми подготовка отговаря Сенсей Емил Костов. Той ще прецени как ще протече тя. Дай Боже след състезанието треньорът ми да е доволен.

Имате оромен късмет, че се градите като състезатели при Световният и монгократен европейски шампион Сенсей Емил Костов. Какво е най-ценното, които сте извлекли от обучението си при него?
– Да тренираш при най-добрия български каратист е подарък от Господ. Много са нещата, които съм извлякъл от обучението си при него, но най – ценни са качествата. Със своя пример Сенсей Костов изгражда у нас желязна дисциплина, характер и силен дух. Научих , че най – трудно е да победиш себе си. Сториш ли го, нищо не може да те спре.


Митко Янев: Никога не подценявам съперника! Боря се докрай.

Визитка

Митко Янев е роден на 9 февруари1988 г. Тренира в СК “Ичи Геки – Варна”, където се готви под ръководството на Сенсей Емил Костов.
Носител е на шампионска титла в категория до 80 кг. от 9-ото Първенство за мъже и жени на категории, което се проведе в зала „Простор“ гр.Варна на 17 март 2013г.

Предизвикателство ли бе за вас участието ви в силния шампионат в гр. Варна?
– Турнирът бе невероятно голямо предизвикателство. Участието на сръбските състезатели вдигна летвата още по-високо и конкуренцията бе още по-голяма.

Вдигна ли още повече нивото присъствието на гарнитурата на Сърбия?
– Определено. Показател за това беше публика в залата. Зрителите съпреживяха много силни емоции и непрекъснато ни аплодираха.

Колко срещи изиграхте по пътя към спечелването на златото?
– Изиграх общо три срещи.

Кой двубой бе най-оспорван и интересен?
– Финалът, който изигра Кирил Боев, беше най-интересен. Победи с дух и сърце. Поздравявам го.

Вие с какво спечелихте финала?
– С “ипон”.

В кой клуб видяхте най-силна конкуренция?
– Всички конкуренти в моята категория не бяха за подценяване. Не деля клубовете на родни или чужди. Просто никога не си позволявам да подценявам противника.

Какво ви впечатли в стила на игра на сръбските каратисти?
– Впечатлен съм от духа им, сърцето и желанието за победа, което показаха. Наистина бяха много силни момчета и се биха докрай. Раздадоха се.

Имахте ли известна доза притеснение, когато излязохте на татамито за финалните битки? Смятахте ли, че може да изпуснете титлата?
– Няма човек, който да не е притеснен по време на състезание, да не говорим за финал. Напрежението е огромно. Но въпреки това се старая да бъда спокоен и съсредоточен

Имате оромен късмет, че се градите като състезатели при най-успелия българин в каратето за всички времена – Световният и многократен европейски шампион Сенсей Емил Костов. Какво е най-ценното, които сте извлекли от обучението си при него?
– Първо искам да благодаря на Бог, че съм жив и здрав! Благодаря на Сенсей Емил Костов за вниманието му към мен и пълноценните тренировки, които ни провежда. Благодарности и към момчетата, които са в залата, за голямата подкрепа от страна на публиката. Не забравям и моите родители, от които получавам силна подкрепа и мотивация да продължавам напред.


Мариян Христозов: Повярвах в себе си и бих сърбина на финала

Визитка

Мариян Христозов е роден на 3 юни, 1994 г.Тренира карате в СК “Будо Карате Киокушин”, където личен треньор му е сенпай Цветелин Христов.
Талантът спечели шампионски трофей на турнира във Варна, като на финала преодоля противник от Сърбия.

Предизвикателство ли бе за вас участието ви в силния шампионат, който се проведе от БКА?
– Разбира се! Всяко участие на състезание по кумите и ката е предизвикателство.

Вдигна ли още повече нивото присъствието на гарнитурата на Сърбия?
– Да, и то много. Получи се страхотно състезание, с много емоции на татамито.

Колко срещи изиграхте по пътя към спечелването на златото?
– Трябваше да спечеля три срещи, финалната от които бе срещу силен сърбин.

Кой двубой бе най-оспорван и интересен?
– Втората ми среща беше най-тежка, тя ме измъчи най-много. Бих се с момче от Варна. За нещастие получих много контузии по краката. Не внимавах и това ми коства много. Впоследствие ми беше трудно дори да ходя. Успях да нанеса вазари малко преди да свърши времето и така се класирах на финал. Първата ми среща протече леко и свърши бързо след ипон, малко преди да изтече първата минута.

В кои родни клубове видяхте най-голяма конкуренция по време на състезанието във Варна?
– Според мен най-конкурентни бяха СК “Ичи Геки”- Варна, защото бяха най-добре подготвени.

С какво спечелихте финала?
– С вазари. Още в началото на срещата успях да ударя маваши гери джодан на сърбина. Останах много изненадан, след като падна, защото в нaчалото си помислих, че не успях да го ударя както трябва. Секунда след това обаче той падна на земята. През останалата част от срещата започнах да играя по-предпазливо.

Какво ви впечатли в стила на игра на сръбските каратисти?
– Имат страшно много въздух, което означа, че наистина се тренира сериозно.

Имахте ли известна доза притеснение, когато излязохте на татамито за финалните битки? Смятахте ли, че може да изпуснете титлата?
– Притеснение винаги има , но моят треньор сенпай Христов ми каза, че в тази категория трябва да стана шампион. Повярвах му силно и сбъднах мечтата си. Отпуснах се и се бих както трябва, както съм тренирал.

Предстои европейско през май. Ще участвате ли?
– Да, предстои ми сериозна подготовка.

Как ще протече подготовката ви? Какво представяне да очакваме?
– Ще бъде доста задълбочена. Ще включва бягане, чувал, лапи, закаляване и физическа подготовка. Както и добра храна, защото не може да тренираш за състезание и да не приемаш достатъчно енергия и витамини. На европейското ще дам маскимума от себе си, ще се боря за медал.

На кого искате да благодарите за вашия успех?
– На личния ми треньор сенпай Цветелин Христов, който още на миналото състезание ми каза, че ще ме направи шампион. Благодаря и на бойците от нашата зала. Въпреки че са по-леки от мен, притежават собствен стил на игра и богат арсенал от качества, страхотни спаринг партньори са.