ТРИКРАТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА СЕМИНАР ПО КИОКУШИН В БЪЛГАРИЯ

От 3-ти до 7-ми октомври в туристическия комплекс „Св. Константин и Елена” в спортната база на „Гранд Хотел Варна”, се проведе Семинар по Карате  Киокушинкай. Инструктор бе Трикратния Световен Шампион от Япония Шихан Хитоши Кияма- 5-ти дан. Той бе поканен лично от Председателя на Българска Федерация Карате Киокушин – Сенсей Емил Костов.

В семинара взеха участие 120 каратеки, представители на спортни клубове от Варна, Бургас, Разград, Силистра, София, Пловдив и Монтана. По време на двуразовите тренировки Шихан Кияма показа основни техники в кихон, ката и кумите. Като трикратен Световен Шампион той наблегна най-много на кумите и физическата подготовка.
В края на семинара бе проведен изпит за повишаване в степен.

Шихан Кияма благодари лично на Сенсей Костов за поканата да бъде инструктор на семинара. Трикратният Световен шампион, който за първи път е в България сподели, че с радост би посетил страната ни отново.

Попитахме инструкторите на спортните клубове от цялата страна какво е мнението им за провелия се семинар. Ето какво отговориха те:

Сенсей Константин Божилов , Шихан Хитоши Кияма и Сенсей Емил Костов

1. Сенсей Божилов, какво е вашето мнение относно провелия се Семинар с Шихан Кияма?

– Участието на такива изявени състезатели и настоящи инструктори в Семинара    по Карате Киокушин, като Шихан Хитоши Кияма, по покана на Федерацията, ръководена от Емил Костов, говори само за едно – за авторитета и пресните спомени от победите на Сенсей Емил Костов в Япония. За разлика от други инструктори, той демонстрира и обясни освен техниките за „кихон” и такива от „кумите”, които са доказани от дългогодишната практика в развитието на Киокушин през годините.

2. Като човек с най-дългогодишен опит в Карате Киокушин за България, имате ли някакви препоръки или критики във връзка със Семинара?
– Може би участието на много малки деца, които ще имат спомен от това, че изявен японец е бил техен инструктор, но едва ли са обърнали необходимото внимание на преподаваните от него техники. Но дори и само това да остане в тяхното съзнание, лагера с Шихан Кияма е „тухла” в изграждането на делото на Емил Костов и неговата Федерация.


Сенсей Емил Костов, 3-ти дан, Варна:

 – Шихан Хитоши Кияма е изключителен боец! До този момент аз го познавах единствено като състезател. Голяма чест за нас е, че той прие моята покана да бъде инструктор на провелия се семинар, тук в България. Времето, през което бяхме заедно, имах възможността да опозная Шихан Кияма не само като боец, но и като човек. Като всеки японец, Шихан Кияма е точен, отговорен, стриктен, дисциплиниран, уважаващ всичко около себе си, всеотдаен във всичко, което върши. Това са качествата, благодарение на които той има толкова защитени титли в Карате Киокушинкай. Радвам се, че всички участници в семинара останаха доволни. Аз също съм много доволен и съм сигурен, че срещата с Шихан Кияма е била поучителна и полезна за всички, които тренират Киокушин! Аз лично съм присъствал на много семинари, на които инструктори са били едни от най-големите имена в Карате Киокушин. Това, което мога да кажа е, че Шихан Кияма показа на трениращите много полезни техники, като ги обясни подробно. Останах изненадан, че той не скри нищо. Напротив, винаги показваше в детайли всяка техника, всяко упражнение, всеки ритник или удар. Сигурен съм, че и други инструктори знаят тези тънкости в Киокушин, но само Шихан Кияма ни ги показа и обясни, че трябва да се изпълняват прецизно, с много бързина, сила и най-вече боен дух. Тук искам да отбележа, че единственият човек, преди Шихан Кияма, който обясняваше така подробно и в детайли техниките бе Основателя на Карате Киокушинкай в България Сенсей Константин Божилов.
Изказвам благодарности на спонсора, осъществил това събитие! Искрено се надявам, че следващата година Шихан Кияма ще бъде отново сред нас, че ще имаме честта да тренираме с толкова голямо име в Карате Киокушин, а защо не и да поканим още японци.
Искам да се обърна към всички, които тренират Карате Киокушин, за да кажа, че е от изключителна важност да се присъства на такива семинари с международно участие. Такова събитие се организира веднъж в годината и трябва да правят всичко възможно, за да участват, а не да си търсят оправдания. Именно тогава се разбира дали те живеят с духа на Карате Киокушин в сърцата си!

Благодаря на Сенсей Константин Божилов, Семпай Валентин Георгиев, Семпай Янчо Несторов и Семпай Любен Джубрилов, за това, че присъстваха на семинара, организиран от Българската Федерация Карате Киокушин и СК “Ичи- Геки”- Варна!

УС!


Семпай Гергана Апостолова, 2-ри дан, Бургас:

–   За мен това бе един от най-хубавите семинари, на който съм участвала! Много се радвам, че бе организиран точно тук, в България. Всеки друг семинар е свързан с пътуване и обстановката е съвсем различна. Все пак тук сме си у дома! За мен бе голяма чест, че Световен Шампион от такава класа бе инструктор на семинара. В комбинация със Сенсей Емил Костов всичко беше прекрасно, тъй като и двамата владеят перфектни бойни техники. По този начин, ние Семпаите, можем да разнообразим начините на тренировка, както и обучението на нашите ученици. Надявам се всички да оценят колко е струвало на Българска Федерация Карате Киокушин в лицето на Сенсей Костов да покани човек от такъв ранг. Искам да благодаря също така на Главния спонсор фирма„МЕЛА ИНВЕСТ” – в лицето на Семпай Любен Джубрилов, без чиято помощ реализирането на този лагер с международно участие нямаше да бъде възможен. Дано и занапред имаме възможността да организираме и да участваме на такива семинари като този с Шихан Хитоши Кияма.


Семпай Иван Шишиньов, 2-ри дан, Пловдив:

–   Това беше един изключително добър семинар проведен от един изключително добър майстор!


 Семпай Зихни Хасанов, 1-ви дан, Силистра:

–    Шихан Кияма показа, че сме на правилния път! За нас е огромна чест боец от такава класа да присъства на семинар в България. Много бе полезно и за младите ни състезатели, които се явиха на изпит при него. Хубаво е, че по-голяма част от тях се представиха достойно. Разбира се, онези, които не издържаха изпита не трябва да се предават, а напротив, да тренират още по-усърдно!


Семпай Кремена Радева, 1-ви дан, Силистра:

–    Според мен семинарът беше полезен за всички нас! Огромна чест е да тренираш с инструктор от такава величина. Шихан Кияма показа перфектна техника и бойни умения. Обясняваше ни всичко в детайли, а това е важно, за да можем да усъвършенстваме техниката си. Мисля, че научихме много от него по отношение на дисциплината, отговорността, уважението и духа. Тези качества трябва да се стремим да развиваме у децата в залите по Карате Киокушин.


Семпай Петко Енчевски, 1-ви дан, Монтана:

–    Аз се включих едва последния ден от семинара. Това, което успях да видя ми хареса.


Семпай Живко Неделчев, 1-ви дан, Разград:

– Семинарът беше изключителен! За нас е огромна чест да ни тренира боец с толкова голямо име в Киокушин. Шихан Кияма е Световен Шампион и благодарение на Българска Федерация Карате Киокушин в лицето на Сенсей Емил Костов, ние имахме шанса и честта той да води семинар тук в България. Много е полезно най-малките, които тепърва правят крачки по пътя на Киокушин, да се поучат от дисциплината, която демонстрира Шихан Кияма, да имат силна воля и твърд характер, както и да усетят духа на Карате Киокушин и да го носят в сърцата си.


Семпай Ганчо Ганев, 1-ви дан, Пловдив:

–    Много сърцат, много полезен семинар за нас българите! Шихан Кияма се представи отлично! Надявам се и ние да сме се представили достойно!


Семпай Цветелин Христов, 1-ви дан, Разград:

–    Огромна чест е, че благодарение на Българска Федерация Карате Киокушин и лично на Сенсей Емил Костов, ние всички имахме възможността да се докоснем до един истински боец като Шихан Хитоши Кияма! За мен това бе като да пиеш от извора! Шихан Кияма ни показа, че в Карате Киокушин трябва не само да владееш прецизна техника и бойни умения, но да носиш духа на Киокушин в сърцето си, да даваш всичко от себе си, да си упорит, дисциплиниран и както той каза да забравиш думи като „не мога” и „не искам”.


Семпай Пламен Кръстев , 1-ви дан, Варна:

–    Много съм доволен от семинара! Техниките, който показа Шихан Кияма са много полезни. В нашия клуб „Ичи-Геки” започваме да тренираме тези техники и да се стараем да ги усъвършенстваме. Разбира се, не можем да ги постигнем изведнъж. Трябва постоянство, много упоритост и труд! Ще се стараем да учим децата в залата да тренират с много дух, воля и да са дисциплинирани. Точно тези качества ни показа Шихан Кияма тук в България.


Семпай Захари Дамянов, 1-ви дан, Варна:

–    За нас е огромна чест да ни тренира толкова голям Шампион като Шихан Кияма! В залата той ни показа не само перфектно изпълнени техники, но и  как трябва да се държи един истински боец. Трябва да сме още по-дисциплинирани, да тренираме още по-упорито, за да постигнем усъвършенстване, дисциплина и истински боен дух.


Семпай Иван Терзийски, 1-ви дан, София:

–    Семинарът за мен беше много полезен. Надявам се да е бил полезен и за останалите участници. Шихан Кияма показа много дух и дисциплина и по време на тренировките обърна внимание на всеки персонално.


Радослав Стоянов, 1-во кю, Монтана:

–    Семинарът бе много интересен за мен! Мисля, че е бил полезен за всички, които участваха. Човек като Шихан Хитоши Кияма, боец от такава класа,  аз лично ще се радвам да видя поне още веднъж в живота си!


Николай Кръстев,1-во кю, Бургас:

–    Много ми хареса! Шихан Кияма ни показа много неща, от които трябва да се поучим.


Семпай Любен Джубрилов /фирма „Мела Инвест”/, Главен Спонсор на семинара:

–   Шихан Кияма е много сериозен майстор! Много ме впечатли с поведението си, с волята си и духа, който ни показа тук в България. Искрено се надявам и на другите участници да им е харесало, да им е било полезно. Особено важно е за децата да попият от неговата воля за успех, от бойния му дух, да се научат на дисциплина и уважение. През 2004 година Българска Федерация Карате Киокушин организира още един такъв семинар. Тогава инструктори бяха шихан Горай и сенсей Нарушима. Тогава също се получи добър лагер. Надявам се и за в бъдеще да имаме възможността и честта да тренираме с толкова големи имена в Карате Киокушин!