ФУРОР НА НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР НА БФКК В НЮ ЙОРК

СЕНПАЙ ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА
ВИЦЕСВЕТОВНА ШАМПИОНКА НА КАТА:

“Човек трябва да вярва в това, което прави!”

1. Сенпай Апостолова, за пореден път доказахте своите качества на татамито и се завърнахте от Ню Йорк с престижната титла Шампион на Америка. Разкажете ни повече за Състезанието?
– Тази година участниците при различните възрасти и дисциплини бяха сравнително повече. На Световното например, състезателите в моята дисциплина бяха 24, а сега на това Първенство бяхме 15.При децата, поради големия брой участници, квалификациите на “ката” се проведоха на две татамита. Броят на състезателите, при мъжете и жените от различните страни, нараства с всяка година. Всичко това допринася за вдигане на нивото на този престижен Международен Турнир, който за наша голяма радост и гордост бе спечелен от нашия съотборник- Захари Дамянов!

2. Конкуренцията по-силна ли бе сравнение с миналата година?
– Конкуренцията бе сравнително по-силна отново за всички. И двете Европейски Шампионки в моята дисциплина бяха там, както и бившата Световна Шампионка. За мен това бе силно Първенство и разбира се, трупане на опит.

3.Преди време в едно интервю Вие споделихте, че е много по-трудно да защитиш титлата си, отколкото да я завоюваш. Какво е необходимо тогава да я защитиш за втори път?
– Преди всичко, един състезател не трябва да разчита на славата от миналите си успехи. Всяко ново Първенство е поредно предизвикателство, а когато трябва да се защитава титла- доказателство!

4.Разкажете ни как се подготвяхте за престижния Турнир “All American Open”? Спазвате ли определена програма и хранителен режим?
– След всяко Състезание, аз намирам нещо върху което да наблегна и усъвършенствам, както технически, така и физически. Това допринася за различната методика на подготовка за всеки Турнир. Винаги имам определена програма, която е съгласувана с нашия треньор- Сенсей Костов. Тя се състои от двуразови тренировки: едната включва кихон и ката, а другата включва спаринг, фитнес, бягане или аеробна тренировка, които се редуват в различна последователност. По отношение на хранителен режим- нямам такъв. Като цяло много държа и наблягвам на закуската, а вечер се старая да се ограничавам.

5.Какво си мислите минути преди да излезете на татамито?
– Нагласям се психически, че това е поредната ми сериозна тренировка, като се абстрахирам от обстановката и атмосферата в залата.

6.Имате ли нещо, което носите за късмет? Суеверна ли сте?
– Вярваща съм, но разчитам преди всичко на подготовката си- както психическа, така и физическа. Почти винаги, преди да замина на Състезание, синът ми подарява една от неговите малки играчки, която нося за късмет.

7.Какво беше първото нещо, което Ви каза Вашият треньор Сенсей Костов, когато разбра, че отново сте “Шампион на Америка”?
– Много е хубаво, когато треньорът вярва в теб и в твоите възможности! Знае, че можеш да постигнеш нещо и те подготвя и настройва така, че да го осъществиш. Сенсей Костов не обича да говори излишно. Това, че ни тренира усърдно е достатъчно доказателство, че упоритата работа си заслужава! Така че, за мен бе достатъчно, когато при обявяването ми за победител, той каза: “Първото нещо, за което дойдохме, го постигнахме! Сега е ред на Захари!”

8.Каква е цената на Шампионската титла?
– Цената, за постигане на какъвто и да е успех, е винаги висока! Свързана е с много лишения и компромиси най-вече със самия себе си. Според мен, истината за успеха се състои в това, че човек трябва да вярва в това, което прави!

9.Какво Ви предстои сега? Кое е следващото Състезание, за което ще се готвите?
– Предстоят ми отново 2-те Американски Първенства в Лос Анжелис и Ню Йорк, които ще ми бъдат и своеобразна подготовка за Турнира, който очаквам с нетърпение- Световното Първенство за жени в Япония. Преди това ще участвам на някои Международни Технически Семинари, които са от голямо значение за моята предсъстезателна подготовка.

10.С какви впечатления останахте от Ню Йорк? Имахте ли възможност да разгледате забележителностите на града?
– Ню Йорк е огромен, хубав и впечатляващ град! За наша радост имахме възможността да посетим “Тайм Скуеър”, където всеки небостъргач е покрит с различни светещи реклами и откъдето съдиш, че в този град наистина хората не спят. Посетихме и известния музей с восъчни фигури на знаменитости- “Мадам Тюсо”. Всички бяхме много впечатлени!


Сенпай Захари Дамянов:
“Сенсей Костов е човекът, който ме направи Шампион! ”

1. Сенпай Дамянов, разкажете ни повече за Международния Отворен Турнир на Америка, на който станахте Шампион- какво Ви направи впечатление, какво бе нивото на организацията?
– На 20-ти септември в Ню Йорк се проведе Международен Отворен Турнир на без-категории “Америкас кап”. В Турнира взеха участие много страни, сред които Япония и Бразилия, едни от най-силните школи в Света. Организацията беше на много високо ниво, организаторите се бяха погрижили и за всичко.

2. За първи път ли участвахте на този Турнир?
– Не. Участвам за втори път. Миналата година имах възможността да се състезавам и се класирах на 3-то място.

3. С каква нагласа тръгнахте от България? Вярвахте ли, че ще се върнете като Шампион или имаше и доза съмнения у Вас?
– Разбира се, че тръгнах от България с нагласата да стана Шампион. Винаги когато тръгвам на Състезание заминавам с тази цел!

4. Как протече за Вас Турнирът? Колко срещи имахте?
– Мисля, че протече по възможно най-благоприятния начин за мен. Имах общо 5 срещи. До финала преодолях двама бразилци, един поляк и един японец. Срещите с тях спечелих още в редовното време. Финалният ми двубой беше с представител на Бразилия и имаше едно продължение.

5. Разкажете повече за финалния двубой.
– На финала се срещнах с бразилеца Серджо Да Коста, който е Шампион на “Америкас кап” за 2000 година. В редовното време срещата беше равна и трябваше да играем продължение. След продължението четиримата странични съдии дадоха срещата за мен.

6. Какви напътствия Ви даваше Вашия треньор?
– Както преди всяка среща Сенсей Костов ме успокояваше и мотивираше да изляза и да победя!

7. Когато разбрахте, че сте новия Шампион на Америка кое беше първото нещо което си помислихте?
– Не помня нищо конкретно, просто бях много щастлив!

8. Спечелихте и Приз за Най-техничен състезател. Очаквахте ли такова признание?
– Не! Наистина бях изключително изненадан когато обявиха моето име.

9. Какво е усещането да получиш лично поздравления от Канчо Матцуи?
– Усещането е неповторимо лично Президента на Световната Организация по Карате Киокушин да ти стисне ръката и да те поздрави. Това е голяма чест за всеки боец! Действа мотивиращо!

10. Кое беше първото нещо което Ви каза Сенсей Костов?
– Поздрави ме. Той беше не по-малко щастлив от факта, че съм станал първи. Все пак аз съм негов състезател и съм му безкрайно благодарен за всичко на което ме е научил. Той е човекът, който ме направи Шампион!

11. Какъв път извървяхте до титлата Шампион на Америка?
– Редовни и усилени тренировки. Винаги слушам и изпълнявам всичко, което казва Сенсей Костов. В нашия спорт дисциплината е най-важна! Благодаря на моя треньор за усилията, които полага и благодарение на които аз постигам успехи в Карате Киокушин!

12. С какви впечатления останахте от Ню Йорк. Успяхте ли да разгледате забележителностите на града?
– Останах с хубави спомени. Имах възможността да обиколя много красиви и интересни места в града.

13. Какви Състезания Ви предстоят?
– Следващият Турнир, който ми предстои е на 1-2 ноември в Япония на без-категории.

БФКК пожелава успех на Сенпай Захари Дамянов!

УС!