2-ро ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ НА БЕЗ-КАТЕГОРИИ

Сенпай Живко Неделчев
/Инструктор в СК “Будо-Карате Киокушинкай” – град Разград/:

“Признанието “Отборен Шампион” е морално удовлетворение и голямо постижение за нашия скромен клуб.”

Представен от общо седем състезатели, Спортен клуб “Будо-Карате Киокушинкай”- гр. Разград завоюва титлата “Отборен Шампион”, с четири златни и три бронзови медали. Инструктори в СК “Будо-Карате Киокушинкай” са Семпай Живко Неделчев и Семпай Цветелин Христов. Ето какво сподели с нас Семпай Неделчев за упоритите тренировки и радостта от победата.

1. Семпай Неделчев, как се почувствахте, когато разбрахте, че Вашия клуб “Будо-Карате Киокушинкай” спечели титлата “Отборен Шампион”?
– Аз и Семпай Цветелин Христов сме изключетелно щастливи от факта, че спечелихме приз “Отборен Шампион”. Ежедневната работа, тежките тренировки и трудностите, които трябва да преодоляваме са големи. Признанието “Отборен Шампион” е морално удовлетворение и голямо постижение за нашия скромен клуб. Винаги преди Първенство, на което участваме, съм искал от състезателите ни да се представят достойно. Това означава, че дори да изгубят срещата, те трябва да са показали силен дух на татамито и уважение към противника си.

2. Колко време подготвяхте състезателите ли за това Първенство?
– Подготовката на състезателите е целогодишна. Разбира се, преди Състезание интензивността на тренировките се повишава. Непрекъснато се уча, като треньор от Сенсей Костов, попивам от неговия опит, защото той никога не е крил как се готви за Състезания и как подготвя своите възпитаници. Сенсей Костов прави всичко възможно да се развиваме ние като треньори, а нашите възпитаници като състезатели. Тази безкористна помощ, от негова страна, е мотив за нас да се раздаваме като инструктори, както и да поощряваме нашите състезатели, да ги учим на труд и постоянство, за да достигнат най-високия връх в Карате Киокушин.

3. На какво най-много наблягахте по време на подготовката?
– Наблягахме както на физическата, така и на психическата подготовка. Опитваме се да мотивираме децата да издържат на тежките тренировки. Част от подготовката им включва гледането на срещи от Първенства на бойци от световна класа, след което правим коментари и изводи за нещата, които са важни за едно достойно представяне.

4. Освен титлата “Отборен Шампион” Вашия клуб спечели и приз “Най-техничен състезател” в лицето на възпитаникът Ви- Тодор Тодоров. Вие и Семпай Христов, като треньори, какво казахте на състезателите си след Първенството?
– Благодарихме им за доброто представяне. Казахме им, че подготовката за следващото Състезание започва още на следващия ден. Разбира се, има какво още да се желае от нашите състезатели, но това е дълъг път, който трябва да извървим заедно.
Тошко Тодоров е наш възпитаник, който тренира и се състезава от ранна детска възраст. Той винаги е бил в челното класиране на състезанията. Разбира се, когато тренираш упорито, когато нямаш контузии и даваш най-доброто от себе си, резултатите са налице. Щастлив съм, че Тошко се представи достойно и успя да покаже техниката, която притежава.

5. Отпразнувахте ли вече победата?
– Да. Още на първата тренировка отпразнувахме титлата “Отборен Шампион” като си устроихме малко тържество. За тяхна радост тренировката беше много лека.

6. Какви качества искате да изградите у Вашите възпитаници?
– Децата се изграждат като личности благодарение на възпитанието им първо в семейството, после в средата от приятели и съученици и разбира се, накрая- от възпитанието им в залата по Карате. Възпитавам ги да не се срамуват от постъпките си. Опитвам се да изградя в ценностната им система думи като- чест, достойнство, саможертва, състрадателност, благородство, смелост и лоялност. Само така те ще бъдат уважавани, не само като състезатели в залата по Киокушин, но и като личности в живота!
УС!


Йордан Йорданов /СК “Карате Киокушин”- гр. Силистра/
Носител на Приз “Най-висок боен дух”:

“Разбрах, че тежките тренировки се възнаграждават рано или късно. ”

1. Как протече за теб Първенството?
– Имах две срещи, в които дадох всичко от себе си. Първата беше с Кирил Боев, с който за трети път се срещам на татамито и бях много мотивиран за победа.

2. Доволен ли си от представянето си?
– Да, доволен съм. Естествено, че има още какво да се желае, но се бих на 100%, а за мен това е по-важно от победата.

3. Как се почувства в момента, в който разбра, че си носител на титлата “Най-висок боен дух”?
– Зарадвах се. Наистина не очаквах. Когато си чух името разбрах, че тежките тренировки се възнаграждават рано или късно.

4. Финалната ти среща бе с Националния състезател- Семпай Захари Дамянов. Как протече срещата за теб?
Въпреки, че срещата ми беше тежка, за мен беше чест на финала да се бия със Семпай Дамянов.

5. Притесни ли те факта, че ще се биеш с по-опитен състезател?
– Да, излязох малко притеснен на татамито, но в последствие притеснението изчезна. Остана само духа и желанието ми да покажа най-доброто от себе си.

6. Само с упорити тренировки ли се изгражда “Висок боен дух”?
– Не разбира се. Освен тежки тренировки е нужна мотивация, постоянство, упоритост, воля и дисциплина!

7. Какви са твоите амбиции за развитието ти в Карате Киокушин?
– Ще продължавам да тренирам. Надявам се, че ще имам все повече победи и по-добри постижения.
УС!


Тодор Тодоров /СК “Будо- Карате Киокушинкай- гр. Разград/
Носител на Титлата “Най-висок боен дух”:

“Киокушин е сила, дух и начин на живот!”

Тодор Тодоров е на 16 години, възпитаник на СК “Будо- Карате Киокушинкай- гр. Разград. За първи път стъпва в залата по Киокушин когато е само на две години. Запален от своя баща- Семпай Цветелин Христов, който в момента е и негов треньор, Тошко започва да тренира и да участва на Турнири. Карате Киокушин бързо става за него начин на живот и младият състезател вече има много спечелени титли:

25.04.2004 година,град Разград,Турнир по Карате Киокушин Разград, Първо място
26.06.2004 година,град Разград,Републикански турнир по Карате Киокушин Разград, Първо място
04.06.2005 година,град Габрово,Първенство за купа „Габрово”, Второ място
20.11.2005 година,град Варна,Републиканско първенство по Киокушин Карате, Първо място
20.11.2005 година,град Варна, Републиканско първенство по Киокушин Карате, Най-техничен състезател
26.04.2006 година,град Бургас,Републиканско първенство по Киокушин Карате, Второ място
21.04.2007 година,град Бургас,Републиканско първенство по Карате Киокушин за деца,юноши и девойки от 8 до 19 години, Първо място
01.03.2008 година,град Силистра,Държавно Първенство за мъже и жени”Силистра 2008”Турнир за юноши и девойки,Второ място
26.04.2008 година,град Бургас, Държавно Първенство по Карате Киокушин за възрастова група от 8 до 18 год. Второ място
05.07.2008 година, II-ро Отворено Първенство за мъже и жени Турнир”Купа Варна-2008”за възрастова група 14-18 год. Първо място
05.07.2008 година, II-ро Отворено Първенство за мъже и жени Турнир”Купа Варна-2008”за възрастова група 14-18 год. Първо място, Най-техничен състезател

1. Разкажи ни как протече за теб Първенството?
– Във всяка среща търсех победата и давах всичко от себе си, за да спечеля накрая и финала.

2. Коя среща най-много те затрудни?
– За мен най-трудна бе финалната среща. Противникът ми бе и мой съотборник, който ме победи на Първенството в Силистра. Тогава аз бях контузен и не успях да покажа най-доброто от себе си. Това ме накара да се мотивирам още повече, за да успея да го победя.

3. Колко време се готви за Турнира и в какво се изразяваше подготовката ти?
– Подготовката ни за всички Първенства е целогодишна. Няколко месеца преди Състезанието тренировките стават по-интензивни и още по-тежки.

4. Освен първо място ти завоюва и титла “Най-техничен състезател”. Кое признание ти е по-скъпо?
– Всяка спечелена титла и завоювана купа са много скъпи, защото си положил много труд за тяхното спечелване.

5. Какво ти дава Карате Киокушин?
– Сила, дух, начин на живот, винаги да търсиш предизвикателство във всичко!

6. Какви са твоите амбиции за развитието ти в Карате Киокушин?
– Амбициите ми са да се развивам в Киокушин, да побеждавам на Първенствата и един ден да се докажа на татамито извън страната ни.
УС!