2009 THE 4TH WORLD WEIGHT CATEGORY CHAMPIOSHIPS

Сенпай Захари Дамянов:
„След всяко добро представяне, отговорността става по-голяма!”

1.Сенпай Дамянов, завръщате се от 4-тото Световно Първенство по Карате Киокушинкай, като Вицесветовен Шампион в супер тежка категория (+90 кг). С какви емоции свързвате това Ваше постижение? Как се чувствате?
– Самото ми участие на толкова голямо Състезание ме прави щастлив. Фактът, че успях да се класирам 2-ри, ме кара да се чувствам удовлетворен и радостен! Разбира се, има доза разочарование, защото загубих на финала.

2.Това е второ Ваше участие на Световно Първенство, нали? Помогна ли Ви опита от преди четири години?
– Да. Помогна ми опита не само от Световното, на което участвах през 2007г., а като цяло опита, който съм натрупал през годините, като състезател.

3.Мислите ли, че сега бяхте по-добре психически и физически подготвен?
– Психически бях по-добре подготвен, наистина. Физическата подготовка винаги може да бъде по-добра. Фактът, че не съм първи, доказва, че имам още какво да изисквам от себе си.

4.Как се чувствахте преди Състезанието? Притесняваше ли Ви силната конкуренция?
– На Световно Първенство няма случайни състезатели. Щом са стигнали до това ниво, означава, че са показали качества. Осъзнавах, че няма да имам лесен противник.

5.Разкажете ни колко съперника преодоляхте и как протекоха срещите Ви?
– Общо в категория бяхме 8 човека. Аз играх три срещи. Първата бе с представител на Бразилия и за мое щастие успях да го победя в редовното време със съдийско решение. Във втората среща преодолях представител на Япония. С него играх редовно време и едно продължение. Финалната ми среща бе с руснак, с който също играхме редовно време и продължение. След продължението, за мое нещастие, срещата бе присъдена на руснака и така аз се класирах втори.

6.Кой от опонентите Ви затрудни най-много?
– Представителят на Русия при финалната среща.

7.Какво, според Вас, не Ви достигна, за да станете Световен Шампион?
– Не ми достигна издръжливост. Руснакът наложи високо темпо и аз не успях да издържа до края.

8.Ваш треньор е Световният Шампион по Киокушин- Сенсей Костов. Какви съвети и напътствия Ви даваше той по време на Първенството?
– Както винаги, Сенсей Костов бе постоянно до мен. Казваше ми да съм спокоен, да играя умно и да дам всичко от себе си.

9.В какво се изрази подготовката Ви за Световното Първенство? Спазвахте ли определен режим на хранене и тренировки?
– Тренирах двуразово. Един ден правя щанги, чували, а следващия- бягане и спаринги. Режим на хранене не спазвам. Просто нямам възможност да ям само определени храни.

10.Как протича един ден на Вицесветовния Шампион по Киокушин- Сенпай Захари Дамянов?
– Когато не се готвя за Състезание ставам, тренирам, след което имам малко почивка, излизам с приятели. Следобед отново тренирам, водя групи с децата в залата на Сенсей Костов. След тренировка, ако не съм много изморен, излизам с приятели. Когато съм в усилен тренировъчен период и се готвя за Първенство, не си позволявам да излизам. Използвам времето да си почивам и да спя пълноценно.

11.Имате ли време за почивка и развлечения?
– Разбира се. С каквото и да се занимава човек, нужно е да отделя време за почивка.

12.Освен голяма радост, носи ли Ви титлата Вицесветовен Шампион и голяма отговорност? Очакванията към Вас сега ще са още по-големи.
– След всяко добро представяне, отговорността става по-голяма! Ето защо, след всеки успех, човек не трябва да се отпуска, а да продължава да тренира упорито и да се старае следващия път да се представи по-добре от предходния. Сенсей Костов ни учи да не се отпускаме след успехите си!

13.Какви са предстоящите Турнири, на които ще участвате?
– Все още не знам. Сенсей Костов ще реши на кои Първенства ще участвам.

УС!


Сенпай Гергана Апостолова:
„Уважавам конкуренцията си!“

Сенпай Гергана Апостолова за пореден път доказа своите качества, защитавайки Вицесветовната си титла по Карате Киокушин в дисциплина Ката. Ето какво сподели тя за силната конкуренция, за факта, че “Суши-хо” е най-висшата ката и за това, че време за почивка, всъщност няма.

1.Сенпай Апостолова, преди броени дни се завърнахте от Япония, където участвахте на Световното Първенство за жени по Карате Киокушин. Вие успяхте да защитите Вицесветовната си титла в дисциплината Ката. Как се чувствате като състезател, доказал се за пореден път на татамито?
– Много съм щастлива, че имах възможността да отида на това голямо Първенство, както и че успях да се подготвя за него. Наистина конкуренцията тази година беше много голяма, общо 32 състезателки в дисциплината ката, сред които 2 Световни Шампионки. Радвам се, че успях да защитя Вицешампионската си титла, както и че се класирах след японката Ито, която победих в началото на годината на Първенството в Лос Анжелис – Америка.

2.Отпразнувахте ли вече постижението си?
– Не още, защото бих искала да го споделя с отбора, както и с всички, които помогнаха участието ни да стане възможно. Така че другата седмица ще го организираме!

3.Продължавате ли да отстоявате мнението си, че много по-трудно се защитава титла, отколкото се печели?
– Абсолютно! Всеки истински състезател знае колко по-трудно е да се постигне това, както и колко по-тежка става всяка следваща подготовка.

4.С кои кати се представихте на Световното Първенство? Разкажете ни как се разви Състезанието за Вас?
– И тази година задължителната ката, включена в квалификацията бе “Геки-сай-шо”, която е една от атрактивните кати, включваща високи ритници и преминаване в различни основни позиции. Имах шанс и след 1-вата квалификация се класирах 1-ва. Във втората или финалната квалификация, на която бяхме допуснати само 6 финалистки, всяка една от нас трябваше да изиграе “волна” ката. Много хора казват, без да засягам никой, разбира се: “Добре, какво му е сложното на катите, нали ги знаеш!” или “Пак ли игра тази ката, защо не някоя друга?”, но всъщност те въобще не са наясно с Kарате Киокушин. Да, на финала аз отново изиграх катата “Суши–хо”, която се води най-висшата ката в Киокушин Карате. Разбира се, като такава, тя се оценява на нужното ниво. А и в действителност за всяко състезание аз усъвършенствам особено тази ката и до този момент не мога да кажа, че я знам без грешки. Както се казва – “Човек се учи, докато е жив!”. Стремежът и желанието ми са наистина да я усъвършенствам! Японката Ито, която стана Световна Шампионка, изигра катата, с която и тя се представя на всички Първенства и която също владее на ниво, а именно “Канку – дай” – 2-рата сред висшите кати. Като заключение бих казала, че за мен бе чест да се съревновавам за пореден път с толкова конкурентни състезателки!

5.Вие вече сте усещали атмосферата на Световно Първенство, по-уверена ли се чувствахте сега? Притесняваше ли Ви нещо?
– Наистина за първи път се чувствах малко по-уравновесена от друг път. Отдавам го на това, че атмосферата ми е позната, както и че този път успях да се адаптирам много по-бързо към часовата разлика. Разбира се, в никакъв случай не трябваше, нито за момент да подценявам конкуренцията, за което разчитах на добрата си подготовка и методиката, наложена от нашия треньор Сенсей Емил Костов.

6.Както вече споменахте, на Международния Турнир в Лос Анжелис Вие победихте представителката на Япония Ито. Какво, според Вас, не Ви достигна, за да я победите отново, сега на Световното Първенство?
– Все пак Първенството бе в Япония, а всеки знае поговорката, че “Вкъщи и стените помагат!”. Не обичам да търся вина в другите, явно имам още върху какво да работя!

7.Кое беше първото, което Ви каза Вашият треньор Сенсей Костов след Първенството? Той доволен ли е от класирането Ви?
– Сенсей Костов е изключително добър треньор! Съдя по това не само от факта, че е бил изключителен състезател, но и от това, че е абсолютно прям с всеки един от нас. Т.е. нищо не ни спестява! Когато е доволен, то наистина е така, както и обратното, когато не е доволен, той е много критичен! Радвам се, че още преди да обявят 3-те финалистки, той каза, че съм дала най-доброто от себе си, което означаваше, че е доволен от представянето ми.

8.Вие сте изключителен максималист и перфекционист. Доволна ли сте от представянето си или има доза разочарование у Вас?
– Човек не трябва да живее с разочарование от миналото, защото това ще му попречи в развитието и градацията му за напред! Аз съм изключително доволна и както казах в началото – много щастлива от класацията си и най-вече от възможността въобще да отида на такова голяма Първенство, защото за всички времената са трудни, включително и за нас!

9.За какво мислите минути преди да излезете на татамито? Как се концентрирате за представянето си?
– Мисля единствено и само за началото на катата, оттам нататък е въпрос на усърдна подготовка. Концентрирам се така, че се абстрахирам от това къде съм, а се пренасям и се настройвам психически, все едно съм в нашата зала. Така се мобилизирам като цяло.

10.Какво е отношението на останалите състезатели към Вас? Страхуват ли се от силното Ви представяне?
– Не мога да кажа какво е отношението на останалите състезателки към мен, но като цяло не съм очарована от съперничките ми. Изключение правят японките, които проявяват уважение към конкуренцията си. Не всички, но повечето от останалите имат проблем със самочувствието. Но и това е нормално за тези, които го считат за тактика.
И при нас, както и в кумите, всичко е въпрос на натрупан опит. Всеки един от нас е под напрежение. Въпросът е да е не го показваш и да запазиш самообладание, а това се постига с много труд и натрупан опит.

11.А Вашето отношение към конкуренцията Ви?
– Когато съм на състезание, аз изцяло се абстрахирам от останалите участнички. Мисля изцяло за предстоящото ми представяне. Но като цяло, спазвам йерархията в Карате Киокушин и уважавам конкуренцията си.

12.Обяснете ни в какво се изразява подготовката Ви за Световно Първенство? Спазвате ли по-специален режим на хранене, тренировки, възстановяване?
– Тренировките които правя са двуразови, 6 дни в седмицата. Едната тренировка включва задължително кихон и ката. Втората е динамична, включваща фитнес, бягане и кумите техники. Все пак, основното което един състезател по ката трябва да знае е, че катата е бой с въображаеми противници. Затова динамичната тренировка е също от голямо значение, както и възстановяването след това.

13.След Световното Първенство участвахте със Сенсей Костов в технически семинар воден от най-добрите състезатели в Карате Киокушин. Разкажете ни повече за семинара? Как протекоха тренировките?
– За мен лично бе огромно удоволствие да участвам в този Семинар, воден от Сенсей Нарушима – Шампион на Япония, както и от 2-мата Световни Шампиони – Шихан Кияма и Шихан Франциско Фильо. Семинарът продължи 4-ри часа и половина, като инструкторите се сменяха през 40 минути. Всеки един от тях показваше фаворитните си техники, което беше доста впечатляващо за нас. Семинарът беше много изтощителен, но поучителен!

14.Посещавате Япония за пореден път. Какви са впечатленията Ви от страната на изгряващото слънце? Какви хора са японците?
– Това е страна с традиции! Хората са много учтиви и подредени. Чистотата е уникална навсякъде. Въобще, когато съм там, имам чувството, че се намирам няколко Века напред.

15.Какви предизвикателства Ви предстоят в Карате Киокушин?
– Рано е да се каже. Сенсей Костов ще определи за кои Първенства предстои да се готвим. Това обаче не означава, че няма да тренирам при определен режим.

16.Остава ли Ви време за почивка? Как релаксирате след Турнирите си?
– Много е трудно да се намери време за почивка, особено когато си отсъствал от дома и от работа. Всеки път, когато се завръщам, така ме завърта ежедневието, че забравям къде съм била и се връщам мигновено към реалността. За мен почивката се изразява в преживяването по време на състезание в чужбина, защото там се абстрахирам от проблемите и от напрежението в живота, като цяло.

УС!