23-то ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО НА КАТЕГОРИИ – КИЕВ, УКРАЙНА

Сенпай Дамянов:
„Ако имаш съмнения дали ще победиш, не трябва да излизаш да се биеш!”

1.Сенпай Дамянов, завоювайки Европейска титла, Вие отново ни накарахте да се чувстваме горди, че сме българи. Разкажете ни повече за 23-тото Европейско Първенство- за организацията, какви са Вашите впечатления от Турнира?
– На 23-ти май в гр.Киев, Украйна се проведе 23-то Европейско Първенство на категории. За мое много голямо щастие, благодарение на Сенсей Емил Костов, успях да взема участие на това Състезание. Първенството се проведе в един ден и в този един ден аз успях да стана Европейски Шампион в категория +90кг . Това е първото ми отличие на такова Първенство. Естествено, много съм щастлив!

2.Колко съперника се наложи да преодолеете, за да спечелите Европейското отличие? Разкажете ни как протекоха срещите Ви?
– За да стана Европейски Шампион се наложи да изиграя 3 срещи. Мога да кажа, че жребият беше по-скоро в моя полза, защото първия кръг почивах. Първата ми среща беше с представител на Полша, който успях да преодолея в редовното време и със съдийско решение го победих. Втората среща играх с представител на Франция. Срещата бе доста оспорвана. След редовното време и две продължения успях да се наложа. Така със съдийско решение спечелих тази полуфинална среща. Третата, финална среща играх с руснак. За мое голямо щастие, срещата завърши преди края на редовното време. Руснакът беше получил контузия от предходната среща и Сенсей Костов ме посъветва да го атакувам там. След две вазарита с лоу-кик аз станах Европейски Шампион.

3.Кой от съперниците Ви затрудни най-много?
– Срещата с французина беше най-тежка. С него играх редовно време и две продължения. Двамата бяхме над 100 кг, над 180 см. и с такъв противник по-трудно се играе. Пък и французинът беше нахъсан за победа.

4.Имаше ли момент, в който се съмнявахте в победата си?
– Не. Както съм казвал и преди, аз излизам за победа! Ако имаш съмнения дали ще победиш, не трябва да излизаш да се биеш! Така ме е учил Сенсей Костов. Това и правя- излизам, за да победя, не само да играя!

5.Как се представихте на тамешивари теста? Затрудни ли Ви някоя от техниките за чупене на дъски?
– За съжаление, на тамешивари теста от четири техники, на три не успях да счупя заявените от мен брой дъски. Чупех минимума, който е две дъски.

6.Как се чувствахте минути преди да излезете на татамито за финалната Ви среща?
– Естествено, бях притеснен. Все пак излизах на финал за Европейска титла, на който трябваше да играя с представител на Русия. Много ми помогна Сенсей Костов, който малко преди срещата ме нахъса да изляза и да покажа най-доброто от себе си.

7.Какво Ви посъветва Вашият треньор? Какви напътствия Ви даваше той?
– Сенсей Костов беше неотлъчно до мен! Даваше ми напътствия как да се бия срещу всеки мой съперник. Благодарение на неговия опит като състезател, той виждаше къде са слабите места на съперниците ми. Казваше ми къде и как да ги атакувам.

8.С каква нагласа тръгнахте от България?Вярвахте ли, че ще станете Шампион?
– Тръгнах с мисълта, че трябва да стана Шампион! Никога не можеш да си сигурен какво ще се случи преди Състезанието. Но винаги трябва да вярваш в себе си, да се раздаваш на 100% и да правиш онова, което зависи от самия теб.

9.Постигнахте Европейската титла благодарение на Вашия силен дух, но най-вече на Вашия треньор- Световния Шампион по Киокушин Сенсей Костов. Какво Ви е дал той през всички тези години?
– Съвсем спокойно мога да кажа, че всичко, което съм постигнал до този момент дължа на Сенсей Костов. Той ме е научил на всички неща, свързани с Карате. През всички тези години, които тренирам при него, той ме е научил не само как да се бия, но и как трябва да се държа като състезател и спортист.

10.Доволен ли е Сенсей Костов от представянето Ви в Киев? Какво Ви каза той след завръщането Ви в България?
– Доволен е от факта, че станах Шампион в моята категория. Не беше доволен от представянето ми на тамешивари теста. Нормално е да не е доволен, след като успях да счупя едва 11 дъски.

11.За първи път ли посетихте Украйна? С какви впечатления останахте от тази страна?
– Да.В Украйна бях за първи път, но тази страна не остави някакви по-специални впечатления у мен.

12.Кое е следващото предизвикателство, което предстои да преодолявате на татамито?
– На 23-ти август тази година има Световно Първенство на категорий. Това е следващото Първенство, за което ще се подготвям.

13.Какво още искате да Ви се случи в Карате Киокушин?
– Има още много неща, които искам да ми се случат в Карате Киокушин! Световен Шампион на категории, Световен Шампион на без-категории, Отворения Турнир на Япония на без-категории… Надявам се някой ден да мога да се похваля с тези постижения!

УС!