25-ТО ЯПОНСКО ПЪРВЕНСТВО НА КАТЕГОРИИ

Сенсей Емил Костов – Председател на Българска Федерация Карате Киокушин:
“Представянето ни в Япония е голяма победа за Българска Федерация Карате Киокушин!”

Изключително съм доволен от факта, че на 25-тото Японско Първенство на категории, моят възпитаник Захари Дамянов, се класира втори. Финалната си среща Захари изгуби след две тежки продължения и поради факта, че имаше по-малко счупени дъски от своя съперник. Това означава, че срещата е била равностойна и Захари се е борил докрай.

Представянето ни в Япония е голяма победа за Българска Федерация Карате Киокушин! Това показва, че сме на правилния път. Искрено се надявам все повече състезатели да се развиват в Карате, за да можем да имаме по-силни участия на големи Първенства. Именно за това организираме Турнири на без категории, защото за да станеш Шампион, трябва да тръгнеш от най-долното стъпало и да вървиш само нагоре.

Предстоят ни още много Състезания по Карате Киокушин не само в България, но и в чужбина. Пожелавам на всички състезатели да тренират упорито и всеотдайно, а на всички треньори да имат търпение и дух, за да дават пример на своите възпитаници.

УС!


Семпай Захари Дамянов /“Ичи-Геки”- гр. Варна/:
Вицешампион на 25-то Японско Първенство гр. Осака, Япония

“Имам късмета да се уча от най-добрия в Киокушин!”

1. Семпай Дамянов, преди броени дни Вие се завърнахте от Япония, където участвахте в престижното 25-то Японско Първенство на категории. Разкажете ни как протече Турнира за Вас?
– Състезанието се проведе на 14-ти и 15-ти юни в град Осака, Япония. Първия ден играх две срещи, които спечелих в редовното време със съдийско решение. Преди началото на втория ден имаше Тамешивари. Там, за мое съжаление, на две от техниките не успях да счупя определения брой дъски, които бях посочил. За щастие спечелих четвърт финалната си среща и така се класирах за полуфиналите. В полуфиналната среща победих моя съперник с нокаут, с маваши-гери-джодан. Финалният двубой беше много oспорван. След две продължения, заради по-големия брой дъски които беше счупил моят съперник, той спечели срещата.

2. Постигнахте невероятен успех, ставайки Вицешампион на толкова голям Турнир. Доволен ли сте от постигнатото?
– За мен е по-ценно моят треньор- Сенсей Костов да е доволен от представянето ми на Турнира. Благодарение на него аз постигам резултати в Карате Киокушин и той може да даде най-вярна оценка за представянето ми.

3. Какво беше усещането, когато се качихте на почетната стълбичка, рамо до рамо със състезатели, като Макото Акаяши и Кентаро Асо?
– Усещането беше наистина страхотно! Разбира се, бях малко разочарован, защото бях толкова близо до първото място.

4. Състезанието се проведе в същата зала, където Вашият треньор Сенсей Емил Костов стана Световен Шампион. Това даде ли Ви допълнително хъс за победа или очакванията към Вас, като възпитаник на Световен Шампион, бяха по-големи?
– Фактът, че се състезавах в същата зала, в която моят треньор е станал Световен Шампион, по-скоро ми даде сили. Атмосферата някак си ме зареждаше с духа на Сенсей Костов. Мислех си, колко хубаво би било и аз да стана Шампион в тази зала. Това ми даваше стимул за победа!

5. Това ли е най-високото Ви постижение до този момент?
– Да. Мога да кажа, че това е най-високото постижение за мен до този момент. Надявам се, това да е началото на пътя ми. Тепърва започвам да се развивам и да се доказвам, като състезател. Ще продължавам да тренирам всеотдайно и упорито, за да постигам все по-добри резултати в Карате Киокушин.

6. Кое беше първото нещо, което Вашият треньор Сенсей Костов Ви каза, когато слязохте от татамито, след финалната Ви среща?
– Поздрави ме за второто място. Каза ми, че малко не ми е достигнало да стана Шампион, но че съм се представил добре. Най-голямата награда за мен беше момента, в който Сенсей Костов каза, че е доволен от представянето ми.

7. Колко време се готвихте за Състезанието? В какво се състоеше подготовката Ви?
– Месец преди Първенството започнах да тренирам по-усилено и натоварването стана по-сериозно. Тренировките ми се състояха от бягане, фитнес, спаринг, лапи, чувал и работа по двойки. Следвах безпрекословно съветите на Сенсей Костов. Имам късмета да се уча от най-добрия в Киокушин!

8. За какво мислите преди да излезете на татамито?
– Минути преди да изляза на татамито се опитвам да не мисля за нищо. Отпускам се и се съсредоточавам в предстоящия ми двубой. Опитвам се да дам най-доброто от себе си.

9. За втори път имате възможността да посетите страната на Изгряващото слънце. С какви впечатления останахте от Япония?
– Япония е много интересна страна. Културата им е толкова по-различна от нашата. Онова, което най-много ме впечатлява у японците, като нация, е тяхната самодисциплина, перфекционизъм и отдаденост. Благодарение на Сенсей Костов и на факта, че тренирам Киокушин, имах възможността да се докосна до техния начин на живот и тяхната култура. Както казва Сенсея “Истината е в Япония.”

10. Какви са предстоящите Ви Турнири?
– Следващото Първенство, за което започвам да се готвя, е на 20-ти септември в Ню Йорк.