4-то Първенство за мъже и жени на категории – Турнир “Варна – 2009”

Жени Горанова:
“На татамито нямаш приятели. Там всеки иска да е шампион!”

Рядко БФКК има удоволствието да представя нежната страна на Карате Киокушин. Това е така, защото жените в най- силовия стил Карате са рядкост. Представяме Ви: Жени Горанова. Преди повече от шест години, състезателката на СК “Ичи-геки- Варна”, се запалва по бойните изкуства. Впечатлена от успехите на Сенсей Костов, Жени твърдо решава, че ще тренира Киокушин именно при Световния Шампион. Оттогава, както споделя тя, й се случват само хубави неща в Карате. Ето някои от завоюваните й титли:

22.10.2006г. Републиканско Първенство- гр. Бургас- 1-во място;
01.03.2008г. Държавно първенство за мъже и жени „Силистра 2008” жени(кат. до-55кг)- 1-во място;
05.07.2008г. Второ Отворено Първенство за мъже и жени- гр. Варна- 1-во място;
11.07.2009г. Четвърто Първенство за мъже и жени и Турнир „Варна- 2009”- 1-во място, награда “Най-висок боен дух”

Въпреки, че е само на 20 години, Жени Горанова е успяло момиче с твърд характер, което достойно защитава името на СК “Ичи-Геки”. Тя помага и в дисциплинирането на най-малките деца в залата на Сенсей Костов. Ето какво сподели с нас Жени за успеха, за желанието да бъде победител, за високия боен дух и мечтания черен пояс.

1.Жени, какви впечатления остави у теб 4-тото Първенство за мъже и жени и Турнир „Варна- 2009”?
– Както във всяко друго Първенство, най-силни и приятни бяха впечатленията ми от срещите на моите съотборници и подкрепата, която клуба им оказваше по време на боя.

2.Какво е мнението ти за организацията на Турнира?
– Цялото Състезание беше много добре организирано. Направи ми впечатление и доброто съдийство, което бе много обективно и безпристрастно.

3.Разкажи ни как протече финалната ти среща? Имаше ли момент, в който се съмняваше в победата си?
– Не. Нито за миг не се усъмних в победата си. Бях сигурна, че ще спечеля и съм убедена, че именно моята увереност беше причината да дам всичко от себе си по време на срещата.

4.Твоя съперничка бе представителка на СК „Ичи- Геки – Варна”, с която тренирате заедно. По-трудно ли е да се изправиш срещу познат опонент или напротив?
– Според мен, на татамито няма значение дали тренираме заедно или се виждаме за първи път. Там няма приятели, всеки иска да е шампион!

5.Съдийският състав определи финалната ти среща за най-атрактивна и интересна. С какви качества, според теб, успя да ги впечатлиш?
– Смятам, че срещата се получи атрактивна, защото и от двете страни желанието за победа бе по-силно от умората. Оказа влияние и фактът, че с моята опонентка тренираме заедно.

6.Как се подготвяш психически за боя? Какво си мислиш минути преди да излезеш на татамито?
– Каквото и да си мисля преди боя, в момента, в който изляза на татамито всички мисли спират под напора на адреналина и единственото, което остава е желанието за победа.

7.Имаш честта да тренираш при Световния Шампион по Карате Киокушин – Сенсей Емил Костов. Как те подготвя той за Състезания?
– Сенсей Костов е много добър треньор и всяка негова тренировка е малка стъпка към победата. Това се потвърждава от много отборни купи, които е печелил клубът ни.

8.Освен златен медал, ти завоюва и приз „Най-висок боен дух”. Как се почувства, когато обявиха твоето име?
– Бях много изненадана, защото за първи път печеля такава награда и не очаквах да обявят моето име.

9.Какви качества, освен висок боен дух, са необходими, за да бъдеш добър на татамито?
– Необходима е и силна воля, за да продължиш да се биеш, въпреки умората и ударите на противника. Както и добра подготовка, без която победата е немислима.

10.Как се представи на Тамешивари теста? Коя техника те затрудни най-много?
– Не съм доволна от представянето си там, тъй като успях да счупя едва 5 дъски. Причината беше, че на две от техниките се надцених и сложих повече дъски, отколкото можех да счупя.

11.Доволен ли е твоят треньор- Сенсей Костов от представянето ти?
– Сенсей Костов е доволен тогава, когато залата е пълна с хора трениращи Киокушин, когато тези хора показват дух и желание да участват на Турнири по Карате. Независимо от резултатите, той винаги казва, че можем да се представим още по-добре следващия път, да дадем повече от себе си. Това е смисълът да бъдеш треньор. Сенсей Костов ни учи да вярваме в себе си, но ни учи и никога да не забравяме кои сме, да бъдем смирени и търпеливи.

12.Какво беше първото, което ти каза той, след Първенството?
– Това, че фактът, че се състезавам и показвам дух на татамито е добър пример, който давам на малките деца в залата.

13.СК „Ичи- Геки” завоюва титлата „Отборен Шампион”. По традиция, Сенсей Костов връчва грамотата на някой от състезателите. Този път клубът удостои теб с тази чест. Разкажи ни как се почувства в този момент?
– За мен беше голяма чест да получа тази грамота, защото за спечелването й положиха усилия много хора, които дадоха всичко от себе си. Това прави Отборната титла безценна!

14.Освен състезател, ти си и инструктор на малките възпитаници на СК „Ичи- Геки”. Какви качества се стараеш да развиеш у тях?
– Главното, на което се опитваме да научим децата в залата е дисциплина, защото тя е в основата на бъдещите победи.

15.Ти самата, какво си научила от твоят треньор- Сенсей Костов?
– Никога да не се предавам, да се боря с живота, а не да се оставям по течението му.

16.Кажи откровено, какво ти дава и какво ти отнема това да си всяка вечер в залата и да тренираш?
– За мен, да бъда в залата и да тренирам е удоволствие! Не смятам, че може да ми „отнеме” нещо времето прекарано там. Напротив, само ме обогатява като човек, както в залата, така и извън нея.

17.Какво още искаш да ти се случи в Карате Киокушин?
– Карате е спорт, който развива духовната и физическата природа у човек. Всеки, който започва да тренира, съзнателно или не, цели точно това. Докъде ще стигне, зависи от личните качества. Моята най-близка цел е да защитя черен колан.

УС!


Митко Янев:
„Когато стъпя на татамито си повтарям единствено, че няма болка”

Митко Янев е на 21 години, състезател на СК „Карате Киокушинкай”- гр. Ямбол. Още като малък той започва да тренира Киокушин, тогава в Русия. Тренира в България от близо година. Любовта към Карате, Митко наследява от своя баща. На татамито младият състезател показва интелигентна, разумна игра и силен дух.

08.11.2008г. Държавно Първенство по Ката- гр. Варна; 3-то място
11.07.2009г. IV-то Първенство за мъже и жени на категории (до 75кг.)- гр. Варна; 1-во място и награда „Най- техничен състезател”

1.Митко, с какви впечатления остана от 4-тото Първенство за мъже и жени и Турнир „Варна- 2009”? Доволен ли си от организацията на Състезанието?
– Честно казано, бях впечатлен от начина на провеждане на Tурнира и от организацията. Убеден съм, че никъде в България не съществува толкова добър екип, в който всеки знае какво точно трябва да свърши. Това дължим, преди всичко, на Сенсей Костов! Като състезател, определено съм доволен от организацията на Първенството.

2.Как се разви Турнира за теб? Колко съперника трябваше да преодолееш?
– Първенството за мен се разви много добре. Бях спокоен, преодолях двама съперника.

3.Разкажи ни как се подготвяш за предстоящ Турнир? Какъв режим спазваш, как и колко често тренираш?
– Тренирам упорито! Когато не съм в залата, излизам да тренирам навън или тренирам вкъщи. Моят треньор- Сенпай Ананий Младенов ме подготвя наистина добре, за което съм му благодарен! Режимът ми включва правилна храна и най-вече хубав сън, от който се нуждае всеки състезател.

4.Ти завоюва приз „Най-техничен състезател”. Очакваше ли, че ще получиш такова признание?
– Истината е, че не очаквах да бъда избран за най-техничен състезател. Според мен имаше много мъже и жени, които показаха изключителна техника.

5.Защо тогава, според теб, съдийският състав избра именно теб за най-техничен състезател? Какви качества си показал, за да ги впечатлиш?
– Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Явно са открили нещо в мен. Аз просто си вършех моята работа.

6.Как се представи на Тамешивари теста?
– На Тамешивари не се представих много добре. Имам общ брой 10 счупени дъски, от минимум 8.

7.Личният ти треньор доволен ли е от твоите постижения? Какво ти каза той след Първенството?
– Треньорът ми определено е доволен! Каза ми, че съм първият състезател от Ямбол, който допринася 1-во място за нашия град. Също така ми каза, че трябва да тренирам още по-упорито и ми пожела да продължавам в същия дух.

8.Какво мислиш секунди преди да излезеш на татамито? Как се подготвяш психически за срещата си?
– За нищо не мисля, старая се да изчистя мислите от подсъзнанието си. Когато стъпя на татамито само си повтарям три пъти “Няма болка”.

9.Какво ти дава Карате Киокушин?
– Карате Киокушин ми дава много! Възпитава в мен качества като упоритост, воля, търпение. Карате Киокушин е начин на живот. Чрез Карате осъзнавам неща, които ми помагат извън залата. Има хора, които смятат, че Киокушин е единствено да излезеш и да се биеш, но според мен, това мислене е грешно.

10.А какво ти отнема?
– Винаги, когато получаваш нещо, то е в замяна на друго, което губиш. Тренировките ми отнемат свободно време за почивка, отнемат ми силите, потта, която проливам в залата. Но всяка преодоляна трудност и усилие си заслужават успехите, които постигаш! Един състезател постига успехи, само когато дава всичко от себе си.

11.С какво запълваш свободното си време, когато не си в залата?
– Обичам изкуството! Освен изкуството Карате, харесвам рисуването.Обичам да рисувам портрети, графики. Слушам музика, предимно японска, защо ме отпуска и се чувствам добре.

12.Какво си пожелаваш да постигнеш в Карате Киокушин?
– Всеки състезател има мечта, която иска да осъществи. Рано е още да говоря за бъдещи постижения. Мога да си пожелая здраве. Всичко останало идва с времето. Необходимо е търпение.

УС!