9-то СВЕТОВНО ОТВОРЕНО ПЪРВЕНСТВО – ТОКИО – ЯПОНИЯ

Семпай Захари Дамянов:
“ВСИЧКО, КОЕТО КАЗВА СЕНСЕЙ КОСТОВ, ВИНАГИ СЕ ОКАЗВА ВЯРНО!”

Семпай Захари Дамянов, възпитаник на Световния Шампион по Киокушин- Сенсей Емил Костов, разказва за щастието от победата, разочарованието от загубата и за най-ценния урок, който ще помни винаги!

1. Семпай Дамянов, това Световно Първенство бе първото голямо Състезание на което участвате. С какви емоции ще запомните “Турнира на турнирите”?
– Да, това Световно Първенство наистина бе най-големият Турнир, на който съм участвал до сега. Ще го запомня както с положителни, така и с отрицателни емоции. Положителното бе победата, която постигнах срещу един от най-добрите японски Състезатели- Юшияки Учида. Много лош спомен за мен ще остане петата ми среща, с представителя на Русия, в която загубих с Ипон!

2. Вие лично доволен ли сте от представянето си?
– За мен, преди всичко, най-важна е оценката на моя Треньор- Сенсей Костов! Той е човекът, който ме подготвяше за Състезанието и единственият, който може да даде точна оценка за представянето ми. Аз лично, бях щастлив, че постигнах победи първия и втория ден. Бих казал, че това донякъде беше успех. След края на петата среща, обаче, нещата се обърнаха на 360 градуса. Най-щастливият момент изведнъж се превърна в най-лош. Аз лично, в никакъв случай не мога да бъда доволен, след като съм загубил с Ипон! Знам, че можех поне да изиграя цялата среща. Дори да бях загубил, поне щях да съм дал всичко от себе си, и да съм паднал достойно.

3. Какво е усещането секунди преди да се изправите срещу Юшияки Учида, който е Двукратен Шампион на Япония за 2005-2006г.? Това оказа ли психологическо натоварване върху Вас?
– Напрежението беше много голямо! Знаех, че японеца е голям боец, но това ме мобилизира още повече. Повтарях си думите на Сенсей Костов, че мога да победя Учида! Исках да дам всичко от себе си и да се представя добре на тази среща. Сенсей Костов и Семпай Апостолова ми помогнаха много в този момент. Благодарение на тях, аз успях да повярвам в силите си и да преодолея психическата бариера.

4. Какви напътствия Ви даде Вашият Треньор- Сенсей Емил Костов преди срещата? Каква беше тактиката, която Ви посъветва да следвате, за да победите?
– Моят Треньор, Сенсей Костов, не спираше да ме зарежда с боен дух през цялото време! Повтаряше ми, че мога да победя Учида. Сенсей Костов бе неотлъчно до мен, обясняваше ми каква тактика да използвам, за да спечеля. След теста тамишивари, се оказа, че имам една счупена дъска повече от Учида. Тогава, Сенсей Костов ми каза да играя спокойно, да не се хвърлям в боя, за да мога да направя равна среща. Така ще мога да го победя на дъски. Както винаги напътствията на Сенсей Костов се оказаха верни!

5. Смятате ли, че тамишивари теста е важен при едно Състезание?
– Сенсей Костов ме научи, че тамишивари теста е много важен! Той най-добре знае как да ме подготви за него. На едно Състезание не трябва да подценяваш нищо и никой. Още повече на Световно Първенство, където всичко е от значение, за да победиш. Третият ден от Турнира започна именно с тамишивари. Сенсей Костов ми каза да дам най-доброто от себе си, за да счупя колкото мога повече дъски. И както споменах вече, той се оказа прав за всичко! Важно е колко дъски ще счупиш.Това, в много случаи, решава изхода от срещата.

6. Срещата Ви с Учида беше тежка. Получихте два забранени удара с ръка в главата. За какво мислихте в секундите, в които Главния рефер отсъждаше равенство? Какво Ви даваше сили да продължите да се биете и да показвате истински киокушин дух?
– На едно толкова голямо Първенство аз знам, че представям не само себе си, но страната си, и най-вече моя Треньор- Сенсей Костов, който сам е извоювал уважението на японците ставайки Световен Шампион. В секундите, в които обявяваха равна среща си мислех точно за това. Усещах се по-силен, виждах че имам шанс да победя и това ме караше да се концентрирам още повече в боя, да се раздам до последно на татамито!

7. Как се чувствахте след като победихте Юшияки Учида?
– След тази среща, разбира се, бях много щастлив! Даже бих казал прекалено щастлив и развълнуван…

8. Според Вас защо не успяхте да победите руския състезател Андрей Степин, а загубихте от него с две вазарита?
– След срещата с представителя на Япония имах малко време да си почина за двубоя ми с руския състезател. От друга страна, бях толкова доволен,че съм победил Учида, че не можах да се съсредоточа върху предстоящата ми среща. Мисълта ми беше изцяло насочена към предишната ми победата. Излязох на татамито прекалено спокоен и отпуснат. А преди всяка друга среща не можех да си намеря място в залата! Не трябва да се радвам толкова рано на победите си, трябва първо да изиграя всичките си срещи съсредоточен и мобилизиран- този урок ще помня винаги!

10. Как прие Сенсей Костов загубата Ви?
– Много тежко! Знам, че с тази загуба много го разочаровах! По време на цялата ми подготовка, Сенсей Костов направи толкова много за мен! Аз се почувствах така, сякаш го предавам, сякаш не съм оправдал очакванията му. Яд ме е, че не успях да се бия както трябва, а паднах по такъв нелеп начин- без бой!

11. Това, което Ви е казвал Сенсей Костов за Световното Първенство и за Япония оказа ли се вярно?
– Разбира се! Всичко, което казва Сенсей Костов винаги се оказва вярно! Аз никога не съм се съмнявал в неговите думи и решения. Винаги съм се вслушвал в напътствията му и ще продължавам да го правя. Неслучайно Сенсей Костов е станал Световен Шампион! Той винаги ме е учил, че трябва да се уча не от победите си, а от загубите. Учил ме е, че не трябва да се възгордявам, а след победа да тренирам още по-сериозно и по-упорито!


Сенсей Емил Костов:
В ЯПОНИЯ НАПРАВИХМЕ КРАЧКА НАПРЕД!

Световният Шампион по Киокушин- Сенсей Емил Костов, броени дни след като кацна на родна земя, разказва за Деветото Световно Първенство по Карате Киокушинкай, за победите и загубите на своя възпитаник и за това, че спомените от успехите са пагубни за волята на човек.

1. Сенсей Костов, преди броени дни се завърнахте от Япония, където се проведе 9-то Отворено Световно Първенство по Kарате Kиокушинкай. Разкажете ни повече за самото състезание?
– В Първенството участваха 192-ма бойци по Kиокушин от цял свят. Организацията беше на изключително добро ниво! Както винаги, първият и вторият ден от такива Световни Първенства не са толкова зрелищни. Третия ден, обаче, наблюдавах много добри срещи, много технични състезатели и истински киокушин дух. За третия, последен ден, останаха 32-ма състезатели и за мен тогава започна истинското Световно Първенство! По време на Турнира имаше изключително големи изненади. Първо с нокаута на представителя на Русия -Лечи Курбанов, с победата на Захари Дамянов над Двукратния Шампион на Япония- Юшияки Учида. Изненадващо бе и второто място на представителя на Чехия- Ян Соукуп, който неслучайно тренира в Япония. Не мога да не отбележа и доброто представяне на състезателя от Армения, който стана трети- Артур Ованисян и представителя на Испания Алехандро Наваро, който спечели купата за Най-техничен Състезател. Най-голямата изненада е, че за първи път на Световно Първенство в Топ-осмицата има само един японец, класирал се на 8-мо място.

2. Доволен ли сте от представянето на Вашия възпитаник Захари Дамянов? Оправда ли той Вашите очаквания?
– И да, и не. Доволен съм от Захари, защото с победата си над японския състезател Учида, той направи една от най-големите изненади на Турнира. Една такава победа носи след себе си голяма отговорност. Сега Захари не трябва да се възгордява, трябва да е още по-упорит и да тренира още по-усърдно, с още по-голям хъс. Трябва да слуша моите напътствия, да вярва в това, което му казвам, както го е правил до сега. Не съм доволен от срещата му с представителя на Русия -Андрей Степин. Загуби много лесно и за мен унизително. Независимо от факта, че Захари е още млад състезател и това му беше първото голямо Първенство, за мен няма оправдание. Надявам се, той да е осъзнал грешките си и да си е взел поука от тази среща. Според мен, човек трябва да върви само напред и да се усъвършенства, но не като живее с добрите спомени за своите успехи. Те само успокояват човек и отпускат неговата воля. Все пак, в Япония постигнахме голяма победа и направихме голяма крачка напред!

3. Срещата на Захари с представителя на Япония- Юшияки Учида, който е Двукратен Шампион на Отворения Турнир в Япония за 2005-2006г. бе много тежка. Какво казахте Вие на Захари преди да излезе на татамито? Как протече според Вас срещата?
– Третият ден от Състезанието започна с тамишивари. Първо казах на Захари да се опита да счупи колкото може повече дъски. И все пак, ако чувства, че не може, да пази ръцете си здрави. Второто нещо, което му казах бе, че му предстои една много трудна среща. Казах му, че сме дошли на Световно Първенство именно, за да се изправи срещу Учида и че колкото и да е трудна победата, не е невъзможна. Първата битка я спечелихме с дъските. След това му казах да играе за равна среща и той го направи. Последното продължение двама от съдиите дадоха равенство, а другите двама дадоха срещата за японеца, при сто процента равна среща. Главният рефер беше от Канада и отсъди наистина справедливо равенство, за което съм му много благодарен.

4. Преди време Основателят на Карате Киокушинкай в България и Ваш личен треньор- Сенсей Константин Божилов каза, че за него най-ценното в Киокушин са били Вашите победи. Вие сега, като треньор, как мислите, личните Ви победи ли са по-скъпи или тези на Вашите възпитаници?
– Личните ми победи са по-ценни. Благодарение на тях аз съм усетил и съм разбрал какво е Карате Киокушин. Само благодарение на това, какъв състезател съм бил аз и какво съм научил, сега мога да преподавам духа на Киокушин на моите възпитаници.

5. Сенсей Костов, разкажете ни за лагера, на който участвахте заедно с Европейската ни Шампионка на ката семпай Гергана Апостолова?
– Непосредствено след Световното Първенство, Международната Организация по Карате Киокушин организира лагер в планината Мицумини, на който участвахме заедно със Семпай Апостолова. Планината Мицумини се свързва с Основателя на Карате Киокушин- Сосай Масутацу Ояма, който е тренирал там, отдавайки се на физически и духовни упражнения. Сосай Ояма е избрал да се усамоти именно в планината Мицумини, защото там през 15-ти век е тренирал Великият Японски Самурай на Меча- Миямото Мусаши.
Характерното за Семинара бе, че се намирахме изцяло в японски условия – като започнем от спането на земята, храненето в „ханза” и тренировките навън. Имахме възможността да посетим гроба на Основателя на Карате Киокушин- Сосай Масутацу Ояма, което за нас бе голяма чест.