ALL AMERICAN OPEN – 2011

Гергана Апостолова:

/Световна и двукратна европейска шампионка по Карате Киокушинкай, дисциплина Ката, четирикратна шампионка на Америка/

„Въпреки умората, успях да се мобилизирам.“

1.Сенпай Апостолова, поздравяваме Ви за завоювания златен медал! За 4-ти път триумфирате на престижното отворено първенство „All American Open”. Какво е усещането да си на върха?
– За мен това усещане по-скоро е удовлетворение от постигане на поставената цел и облекчение от очакванията на другите към мен. Изключително се радвам, че аз, а и всички от отбора, оправдахме очакванията на Сенсей Костов.

2.Разкажете повече за състезанието, участниците, организацията… Как се разви първенството за Вас?
– Първенството в Ню Йорк винаги е било много силен Турнир. Там срещаме основната конкуренция от Световните Първенства. Аз имах възможността да се съревновавам отново с японката Ито (Световна Шампионка от 2009г.), както и класиралите се на 2-ро и 3-то място на Европейското преди месец в Италия, представителки на Полша и Русия.
Характерното в нашата дисциплина на това Първенство е, че се съревноваваме мъже и жени заедно. Аз постигнах успех и в двете квалификации.

3.И какво е усещането да побеждаваш мъже в Карате Киокушин?
– Специално аз, не подценявам никой съперник, независимо от пола. Но като цяло е хубаво усещането, когато жените показваме, че не отстъпваме в дадени моменти пред мъжете.

4.Преди месец Вие постигнахте 2-ра Европейска титла във Вашата спортна кариера. Имахте ли време да се възстановите за “All American Open”? Как преодолявате натрупаната умора?
– В интерес на истината мислех, че това ще ми се отрази добре, Първенствата да са едно след друго, защото един вид ще съм във форма. Но за разлика от очакванията ми, аз се чувствах доста изтощена не толкова физически, колкото психически. Все пак успях да се мобилизирам и дадох най-доброто от себе си.

5.Както споменахте, отново победихте световната шампионка от 2009г- японката Ито. Тя ли е най-силният Ви конкурент в момента?
– Тя е наистина добра, но не трябва да се подценяват и представителките от Полша и Русия.

6.Как Ви посрещнаха Вашите близки и приятели в България?
– Изненадаха ни на летището! Аз се радвам много, че семейството ми бе дошло, за да сподели радостта ни, че се завърнахме живи и здрави и разбира се с трофеи.

7.А синът Ви как Ви посрещна?
– Синът ми бе “изненадата” от моите близки, които го бяха пакетирали, като подарък, който ми поднесоха накрая. Той бе щастлив, че ме е изненадал и че майка му е Шампионка.

8. Доволни ли сте от семинара с Канчо Шокей Мацуи, на който участвахте след първенството?
– За мен и Сенсей Костов винаги е чест да присъстваме на Семинар с Канчо Мацуи, защото винаги научаваме нещо ново, което преподаваме след това на възпитаниците си в клубовете.

9.Какво Ви предстои оттук нататък в Карате?
– Тренировки, разбира се, с цел усъвършенстване, преподаване и подготовка за изпит в края на годината в Япония.

УС!


Сенпай Захари Дамянов:

„Дано се представя достойно на Световното по Киокушин.“

1.Сенпай Дамянов, поздравяваме Ви с шампионската титла! Как се чувствате като победител?
– Благодаря, чувството е страхотно. Всеки състезател е много щастлив, когато трудът, който е положил, има резултат.

2.Изиграли сте шест срещи, разкажете ни за тях. Кои бяха Вашите съперници?
– Да, изиграх 6 срещи, всичките в един ден. Радвам се, че успях да се подготвя добре, за да мога да изиграя и 6-те, за което искам да благодаря на моя треньор- Сенсей Емил Костов. Първата среща играх с Shaune О’Farerll от Австралия. Победих го с Ипон с гедан-маваши-гери. Втората бе с Michi Nagase от Канада, когото победих със съдийско решение в редовното време. Третата среща бе с руснака Andrey Chirkov. Него победих с Вазари с гедан-маваши-гери. Следващият ми съперник бе представителят на Япония, когото победих в редовното време със съдийско решение. След това играх срещу японеца Shouki Arata. Победих с технически нокаут след две Вазати-та с гедан-маваши-гери. На финала играх с представителя на Русия Gederzi Kapanadze. След приключване на редовното време съдийското решение беше 5-0 в моя полза.

3.Притесняваше ли Ви нещо по време на турнира?
– Разбира се, имаше притеснение, но то беше в рамките на нормалното.

4.Сега всички очакват от Вас отлично представяне на Световното първенство в Япония. Натоварва ли Ви това психически?
– Аз самият очаквам от себе си добро представяне на Световното първенство ноември месец. Когато хората очакват от теб да станеш шампион, някак ставаш по-отговорен. Не искам да разочаровам нито тях, нито моя треньор, нито себе си.

5.Успяхте ли да си починете след състезанието?
– Да, успях да си почина. След като се прибрахме, няколко дни не посещавах залата. Първите дни релаксирах, но след това нямах търпение отново да започна да тренирам.

6.Предстои Ви Световно първенство, каква ще бъде подготовката Ви за него и кога започва тя?
– Подготовката ще бъде същата, каквато е за всяко предстоящо състезание. Доверявам се напълно на моя треньор Сенсей Костов, защото аз съм шампион благодарение на него.

УС!