ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ КИОКУШИН НА КАТЕГОРИИ – “СИЛИСТРА-2008”

Сенсей Емил Костов за провелото се Държавно Първенство по Карате Киокушин на категории – за мъже и жени “Купа Силистра-2008”и
Турнир за юноши и двойки от 14 до 18 годишна възраст, провел се на 1-ви март в гр. Силистра:

“ Първо искам да отбележа, че Първенството беше много добре организирано. Приятно съм изненадан и от добрата подготовка на състезателите. За първи път организираме Държавно Първенство в театър. Да не забравяме обаче, че Американското Първенство на категории, което се провежда в Лос Анжелис, също се ораганизира в театър. Разбира се, има какво още да се желае, но като първо Състезание в град Силистра, аз съм много доволен от Семпай Зихни Хасанов за неговата организация.
Благодаря на спонсорите, че подкрепиха него и БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ КАРАТЕ КИОКУШИН .УС!“


Семпай Зихни Хасанов:
“Това е първото състезание по Киокушин Карате в Силистра.”

1. Семпай Хасанов, за първи път Силистра има честта да бъде домакин на Държавно Първенство по Карате Киокушинкай. Вие, като организатор, доволен ли сте от Турнира?
– Да, доволен съм от Турнира. Честно казано, мина по-добре от очакваното. Отзивите в нашия град са положителни. След състезанието много хора ни поздравиха. Все пак градът ни е малък. Рядко хората тук са свидетели на проява от такъв ранг.Това е първото състезание по Киокушин Карате в Силистра.

2. Трудно ли се организира голям Турнир като този?
– Организирането на Турнира ни отне почти два месеца. Най-вече ни затрудни факта, че нямаме достатъчно опит в това.

3. Успявате ли да намирате спонсори, които да Ви подкрепят в начинанията?
– Като за първо състезание, мисля че успяхме да намерим надеждни спонсори на които можеше да се разчита. Те са доволни от нас. Ние също сме доволни от тях. Според мен, това е най-важното при спонсорството. Искам да изкажа специални благодарности на господин Христо Христов, собственик на фирма “ИЕСТ” – Генералния спонсор на това Състезание , както и Председател на Карате Клуб „Киокушин” Силистра, затова че беше лично ангажиран и ни помогна финансово. Благодаря и на всички останали спонсори, както и на всички които ни помогнаха. Без тяхната помощ Турнирът не би се осъществил на толкова високо ниво.

4. Вашите амбиции свързани ли са с още Турнири по Карате Киокушинкай, тук в Силистра?
– Бихме желали догодина Състезанието без категории да се проведе в Силистра. Естествено ако ни удостоят с тази чест.

5. Вие сте инструктор в КК “Киокушин Силистра”, трудно ли се поддържа Kарате клуб? Колко трениращи има при Вас?
– Не бих казал, че един клуб се поддържа трудно. По принцип сме малък клуб от хора с един общ интерес – Киокушин Карате. В момента членовете на клуба са около 20. Заедно тренират деца, жени, мъже. Имаме много симпатизанти и поддръжници, които поради една или друга причина не могат да тренират, но се опитват да ни помагат и ни подкрепят.

6. Йордан Йорданов бе единственият представител от Силистра. Защо нямахте повече участници?
– Една от причините е че сме малък клуб. Друга причина е манталитета на хората от нашия малък град. Спокойни, уравновесени, не търсещи поле за доказване и изява. В големите градове начинът на живот е като на състезание.

7. Доволен ли сте от представянето на вашия състезател?
– Общо взето съм доволен предвид проведения тренировъчен процес. Йордан си счупи ръката преди три месеца. След това беше на очни, тъй като е студент-задочник в Русенския университет. В действителност имаше 5 седмици, през които да се подготви за Състезанието.

8. След Първенството, лично Сенсей Емил Костов Ви поздрави за добрата организация, това накара ли Ви да се почувствате горди от добре свършената работа?
– В действителност ние се постарахме да си свършим наистина добре работата, а щом Сенсей Емил Костов, който е доста критичен и взискателен, ни поздрави- няма как да не сме горди! Ус!


Кирил Боев /СКК “Ичи-Геки”- гр. Варна/:
“Стремя се да вървя по стъпките на Сенсей Емил Костов.”

Състезателят на “Ичи-Геки”- Варна, Кирил Боев, стана Шампион на Държавното Първенство в категория над 70кг, кoето се проведе в град Силистра на 1-ви март, тази година.

Кирил Боев е на 18 години. Животът му се променя, когато преди седем години, на посещение в неговото училище, идва Световния Шампион по Карате Киокушинкай- Сенсей Емил Костов, за да набира трениращи. Тогава Кирил харесва идеята да тренира Киокушин и става член на СК “Ичи Геки”- Варна.На Републиканско Първенство през 2005год. във Варна, той печели бронзов медал. През 2006 година на Турнир в гр. Разград, Кирил става Шампион в категория до 75кг. Година по-късно, на Състезание по ката в гр. Габрово, той отново стъпва на най-високото стъпало от почетната стълбичка. Ето какво ни разказа Кирил за Държавното Първенство, провело се в Силистра, на което състезателят от Варна, печели не само златен медал, но и специалната награда “Най-техничен състезател”.

1. Г-н Боев, Вие спечелихте първо място на Държавен Турнир при мъже кат. над 70 кг. Разкажете ни как протече Първенството за Вас?
– Лично за мен, Първенството беше трудно, поради факта, че останалите състезатели бяха по-тежки от мен. Това обаче не ме обезкуражи. Напротив, даде ми допълнителен стимул за победа. Изиграх четири срещи, което бе голямо изпитание за мен, тъй като след всяка среща получавах нови контузии. Важното е, че си направих ценни изводи и заключения, както за моята игра, така и за играта на противниците ми.

2. Ваш треньор е Световния Шампион по Карате Киокушин- Сенсей Емил Костов. По-голяма ли е отговорността за Вас да се представяте достойно на Турнири?
– Мисля, че да. Сенсей Костов е Световен Шампион. Печелил е много първи места от различни Турнири в цял свят. Аз, като негов възпитаник се стремя да вървя по неговите стъпки. Когато загубя среща на Първенство, имам чувството, че съм го разочаровал.

3. Колко време се готвихте за това Първенство?Доволен ли сте от постигнатото?
– Подготовката ми за това Първенство бе около месец. Не съм 100% доволен от себе си. Бих бил максимално доволен ако бях спечелил всички срещи с Ипон. В Карате Киокушин това е много трудно. Трябва да си тренирал упорито, да имаш късмет при жребия и да покажеш висок боен дух на татамито.

4. На Тамешивари теста срещнахте затруднения. Това обезвери ли Ви или напротив, накара Ви да се биете с още по-голям дух?
– За първи път чупих дъски на Първенство. Мислех, че имам по-големи възможности, но след неуспешните ми опити, духът ми се пречупи, а и ръката ме болеше. Тогава почувствах, че трябва да игнорирам травмите си и да дам всичко от себе си в предстоящите ми двубои.

5. Вие спечелихте специалната награда- Най-техничен състезател. Това даде ли Ви допълнително самочувствие?
– Доволен съм от факта, че съдиите са оценили моята техника, но не мисля, че тази награда трябва да повишава самочувствието. По-важно е да се спечели срещата, независимо дали технично или не.

6. Какви са Вашите амбиции за развитието Ви в Карате Киокушинкай?
– Надявам се някой ден и аз като моя треньор да стана Световен Шампион.


Валентин Шалев /СКК “Будо-Карате Киокушинкай”- гр.Разград/:
“Живея с дисциплината на Киокушин!“

На 12-ти април Валентин Шалев ще навърши 21 години. Той тренира в СКК “Будо-Карате Киокушинкай”- гр. Разград от 2002 година. Това, което го подтиква да влезе в залата е бездействието и желанието му да спортува. Баща му предлага да започне да тренира Карате Киокушин, защото е твърд стил, който възпитава дух и дисциплина. От този момент Валентин Шалев тръгва по Пътя на Киокушин и печели много медали за своя клуб. Някои от завоюваните му титли са:

1. 2002г.- гр. Шумен, Зонално Първенство, Второ място в категория до 46кг.
2. 2004г.- гр. Разград, Републиканско Първенство, Първо място в категория до 70кг.
3. 2005г.- гр. Варна, Републиканско Първенство, Първо място в категория до 70кг., награда за Най-висок боен дух.
4. 2008г.- гр. Силистра, Държавно Първенство, Първо място в категория до 70кг.

1. Г-н Шалев, Вие завоювахте първо място на Държавно Първенство при мъже кат. до 70 кг. Разкажете ни как протече Турнира за Вас?
– Първо искам да отбележа, че организацията на Първенството беше на много високо ниво. Имах късмет, защото ми се падна добър жребий. Първият ми противник беше изиграл предходната си среща с много продължения. Той беше изморен и не успя да даде 100% от себе си в боя. Финалната ми среща, жребият отреди да е с много висок състезател от Монтана. Бях доста притеснен, но тъй като познавах играта му, се опитах да се концентрирам, да си държа гарда високо и да играя близо в него. Важното е да имаш дух и да не се предаваш.

2. Доволен ли сте от представянето си?
– За мен е важно от представянето ми да бъдат доволни моите треньори.

3. Колко време се подготвяхте за това Първенство? В какво се изразяваше подготовката Ви?
– На 01.01.2008г. започнахме подготовката в редовни тренировки.

4. Коя среща спечелихте най-трудно?
– Финалната.

5. Дълго време отсъствахте от живота на Киокушин и от активна състезателна дейност. Какво Ви накара да се завърнете отново на татамито?
– Да, вярно е, че отсъствах от активна състезателна дейност, но никога не съм отсъствал от живота на Киокушин. Избрал веднъж пътя на Карате, аз живея с дисциплината на Киокушин и с всичко, което съм научил от Киокушин. Отсъствах от активна състезателна дейност, защото в този период не съумявах да си подредя ежедневието. Налагаше ми се да работя и да тренирам. Струваше ми се трудно. Това, което ме върна на татамито, бе стремежът ми към усъвършенстване на тялото и духа.

6. Какви са Вашите амбиции? Свързани ли са с развитието Ви в Карате Киокушин?
– Гледам напред, търся начин да се развивам както в живота така и в Карате Киокушин, защото Карате Киокушин не е просто спорт, а и начин на живот! Ус!


Йордан Йорданов / КК “Киокушин Силистра” /
“Искам да съм добър пример за тези след мен.“

Йордан Йорданов е на 22 години, състезател на КК “Киокушин Силистра”. Тренира Карате Киокушин от 2002 година. Казва, че е започнал благодарение на негов приятел. Ето някои от завоюваните му титли:

1. 2004 год., гр. Шумен, Републиканско Първенство, Трето място в категория до 84 кг.
2. 2004 год., гр. Разград, Републиканско Първенство, Трето място в категория до 80 кг.
3. 2006 год., гр. Разград, Турнир за “Купата на Разград”, Второ място в категория над 80 кг.
4. 2007 год., гр. Габрово, Турнир за “Купата на Габрово”, Трето място в категория над 80 кг.
5. 2008 год., гр. Силистра, Държавно Първенство, Второ място в категория над 70 кг.

1. Г-н Йорданов, Вие завоювахте сребърен медал на Държавно Първенство при мъже кат. над 70кг. Доволен ли сте от представянето си?
– Няма как да не си доволен, когато трудът ти се възнагради. Разбира се, има още какво да се желае.

2. Разкажете ни как протече за Вас състезанието? Коя среща Ви бе най- тежка?
– Имах 4 срещи, едната от които не се игра, поради лекарска забрана на другото момче. Преди последната си среща имах тамешивари. Всички срещи бяха тежки, момчетата от другите клубове бяха добре подготвени.

3. Вие бяхте единствения представител от Вашия клуб “Киокушин Силистра”. Това натовари ли Ви с повече отговорност да се представите достойно на турнира?
– Натоварването е голямо, особено психически, но не за първи път представям града сам. По-голямата част от публиката бяха мои приятели, така че трябваше клубът да се представи на ниво.

4.Вие спечелихте награда за тамешивари. Очаквахте ли толкова добро представяне?
– Очаквах да счупя повече дъски. На една от техниките, обаче, подцених дъските и една от тях остана здрава, следователно счупването не се зачете. Трябваше да счупя минимума от 2 дъски.

5. Колко време се готвихте за Tурнира? В какво се изразяваше подготовката Ви?
– Подготовката беше 5 седмици, предимно спаринг, чувал и щит.

6. Какви са Вашите амбиции за развитието Ви в Карате Киокушин?
– Искам да съм добър пример за тези след мен, колкото и малко да са те.