Световното Първенство за жени на ката 5-6 АПРИЛ 2008 г.

СЕМПАЙ ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА:
“Целта ми е да дам най-доброто от себе си.”

Преди броени дни Европейската ни Шампионка на ката- Семпай Гергана Апостолова се завърна от Световното Първенство за жени на кумите и ката, което се проведе на 5-ти и 6-ти април, в Токио /Япония/. Завоювайки титлата Вицешампионка на ката, Семпай Апостолова за пореден път доказа на света, че има защо да се гордеем, че сме българи! Ето какво ни разказа Семпай Апостолова за силната конкуренция, която е преодоляла, за малките си ученици у които възпитава дисциплина и самостоятелност и за голямата отговорност, която носи със себе си завоюваната и титла- Вицешампионка на ката!

1. Семпай Апостолова, Вие се завърнахте от Япония, където участвахте на Световно Първенство за жени на ката. Това е най-престижното Първенство в световен мащаб. Какво е усещането за втори път да се изправиш срещу най-добрите от цял свят?
– Усещането е невероятно! Всеки състезател се стреми винаги към върха, а той е именно участието му в Световно Първенство и съответно класация там. Амбициите на всички са големи, състезателите са подбрани, конкуренцията там е най-сериозна.

2. Вие постигнахте невероятен успех, завоювайки Второ място в дисциплината, в която участвахте- Ката. Как се чувствате като една от най-добрите в цял свят?
– Чувствам се удовлетворена от успеха, който постигнах. Тренирах много, подготвях се за играта ми както физически, така и психически. Факт е, че отговорността ми бе по-голяма, защото на миналото Световно се класирах на 3-то място и сега не трябваше да допускам класация извън тройката. Не мога да не съм доволна, защото пред мен е японка, а всички европейци и представителки на другите държави са след нас. Това за мен е голям успех!

3. Разкажете ни малко повече за Първенството. Силната конкуренция притесни ли Ви или напротив, зареди Ви с още по-голямо желание за победа?
– Естествено винаги има предсъстезателна треска, независимо, че вече съм усещала атмосферата на Световно Първенство. На всеки Турнир, както и сега, виждаш лица, които не познаваш, не познаваш играта им и не трябва да ги подценяваш. Затова винаги, когато излизам на татамито съм изцяло съсредоточена върху катата си. Целта ми е да дам най-доброто от себе си! След което опита си оказва влияние.

4. През годините като състезател, Вие сте завоювали много престижни титли. Тази победа в Япония ли е най-скъпа за Вас? Какво още бихте искали да постигнете в Карате Киокушинкай?
– Всички победи са скъпи, когато човек влага много труд и желание, за да ги постигне. Тази, специално за мен, е най-престижната! А като всеки състезател мечтая да постигна най-голямото отличие – Световната титла.

5. Вашите успехи за пореден път ни накараха да се гордеем, че сме българи! Как се чувствате като Вицешампионка на ката, отговорността за предстоящите Ви Състезания по-голяма ли е от преди?
– Разбира се, че отговорността е много по-голяма от преди, поради факта, че винаги е трудно да се задържиш на върха. Сега не трябва да се отпускам нито за миг и трябва да поддържам постоянно формата си, защото много лесно се пада от върха! За щастие треньорът ни не допуска да прекаляваме със самочувствието и ни държи здраво стъпили на земята. Хубаво е, когато човек има пример за подражание, особено когато става въпрос за спорт!

6. В едно интервю Вие казвате, че за Вас най-важна е оценката на Вашия треньор, след това са любовта и оценката на публиката. Как реагира Сенсей Емил Костов на Вашата победа?
– Както винаги сдържано. Знам, че наистина се зарадва, като се има предвид, че той винаги прогнозира шансовете ни за класация. Разбира се, професионалният опит, който има той, си оказва нужното влияние върху всички нас!

7.Разкажете ни как преминава един ден на Семпай Апостолова-Вицешампионка по ката.
– Всеки ден съм на работа и всеки ден тренирам. Независимо от това, не мога да кажа, че ежедневието ми е еднообразно. Напротив! Почти всеки ден тренирам моите възпитаници от Клуба и най-много се радвам от факта, че те много се гордеят с мен. Всеки път, когато се завърна от състезание, ме посрещат невероятно! Самите те се амбицират много след всеки мой успех, което изключително много ме радва и което ме кара да съм още по-отговорна, за да не ги разочаровам следващия път.

8. Вие сте инструктор в СКК “Киокушин Спирит”- гр. Бургас.
На какви качества искате да научите Вашите възпитаници?
– Като цяло Карате Киокушин е бойно изкуство, в което се държи най-вече на дисциплината. Има йерархия, която трябва да се спазва. Всичко това води до сплотяването на един колектив, независимо, че Карате Киокушин е индивидуален спорт. Той прави децата по-отговорни, по-самостоятелни и им предава нужното самочувствие. И все пак, не трябва да се забравя, че Карате е за самоотбрана, а не за нападение! Това са основните неща, на които уча моите възпитаници!