Шихан Емил Костов

Представител на Международната Киокушин Организация  за България, представлявана от Канчо Матцуи, е Първият Българин Световен Шампион и Четирикратен Европейски Шампион – Шихан Емил Костов.

КРАТКА АВТОБИОГРАФИЯ

Роден е на 27 ноември 1974 г. в град Варна, България

Човекът, благодарение на който България стана известна в светът на KИОКУШИН.

Треньор е в спортен клуб „ИЧИ ГЕКИ ВАРНА” – град Варна.

Треньор на Захари Дамянов, първият европеец – Световен Шампион на без-категории и треньор на Първата Българка Двукратна Световна Шампионка по КАТА – Гергана Апостолова-Костова.

Емил Костов започва своята спортна кариера през 1985 г. Тогава тренировките са се провеждали в баскетболната зала на ЖСК “Спартак” под инструктажа на Основателя на Карате Киокушин за България – шихан Константин Божилов. Любопитен факт е, че по това време, за да те одобрят и приемат да тренираш Карате Киокушин е трябвало да минеш задължителен приемен изпит, състоящ се от физически упражнения и гъвкавост.  Условията в които протичат тренировките са тежки, но благодарение на постоянство и силен дух от страна на Емил Костов, неговата спортна кариера може да служи за пример на много други които вървят след него навлизайки в светът на KИОКУШИН  КАРАТЕ.

Емил Костов е Първият българин, вторият европеец и третият не-азиатец спечелил Световната титла по Карате Киокушинкай в Япония – гр. Осака. Той е единственият боец в Карате Киокушин, който печели финал на Световно Първенство с НОКАУТ в 51-та секунда срещу представителя на Япония Хироки Кидачи. Благодарение на постиженията, които той записва през годините на спортна кариера, България става известна в света на този спорт.

Шихан Емил Костов има 6-ти Дан в Киокушинкай Карате. Защитава 1-ви Дан през 1995 г. в България пред Шихан Хауърд Колинс, един от малкото хора в света, защитили 100 кумите. През 1998 г. защитава 2-ри Дан в Полша пред Шихан Макото Накамура – единствения боец, двукратен Световен Шампион на без-категории на 2-ят и 3-ят Световен Открит Карате Турнир. Защитава 3-ти Дан през 2001 г. в Румъния пред Директора на Международната Киокушинкай Организация – Канчо Шокей Матцуи. През 2009 г. в Ичи Геки – Плаца в Токио  – Япония, Шихан Костов се явява за 4-ти Дан, като е удостоен със специална изпитна програма, която японците прилагат на известни топ-бойци в Карате Киокушин, сред които е нашият Шампион. Изпитът, който продължил 5 часа, започнал с традиционните кихон, ката и физическа издръжливост. Специалното в изпита за Шихан Костов било това, че за него били поканени допълнителни бойци от Япония, с които той се съревновавал 40 спаринга (кумите). Боевете на Шихан Емил Костов били един след друг без почивка, всеки един по 1 мин. – общо 40 минути.

Разбира се изпитът бил проведен лично от Директора на Световната Организация – Канчо Шокей Матцуи, придружен от Шихан Года и един от най-добрите треньори в света на Карате Киокушин – треньора на бразилската школа – Шихан Изоби.
Постигайки това, той е не само Първият българин Световен Шампион по Карате Киокушин, но и Първият българин защитил 4-ти Дан в Япония!

През април месец 2014 г., на 50-годишнината от Основаването на Карате Киокушин , на Семинар в Мицумине се организира изпит, където Шихан Емил Костов защитава 5-ти дан.

На 19-ти Ноември 2023г., по време на 13-тото Световно Първенство по Карате Киокушин на без-категории, на специална церемония, Директора на Международната Карате Организация – Канчо Мацуи,  връчи 6-ти Дан на Българският Бранч Шеф, Световен Шампион на категории и треньор на Шампиони, за заслугите му като състезател, треньор и организатор. Той бе награден редом с големите имена, като Шихан Сейджи Исоби, Бразилия, (Треньор на двама Световни Шампиони на без-категории), Шихан Кенджи Ямаки, Япония (Световен Шампион – 1995г. и защитил 100 боя) и Шихан Хитоши Кияма, Япония (Световен Шампион – 2003г.).

Той е Световен Шампион от 2001 г. в гр.Осака – Япония, четирикратен Европейски Шампион, носител на Балкански титли и многократен републикански Шампион на страната. През 2001 г. и 2002 г. печели Шампионската титла на Русия.

Той е и първият европеец, имал честта да каже клетвата на Киокушин на откриването на 3-то Световно Първенство на категории в Токио – Япония, както и получава лично покана от Международната Киокушинкай Организация (I.K.O.) да участва през 2003 г. на престижния Турнир „ИЧИ ГЕКИ” в гр. Токио – Япония, по правилата на Киокушин, срещу японеца – Хироки Кидачи – (3 рунда по 3 минути), където отново побеждава. През 2004 г. и 2005 г. Емил Костов е поканен отново на този елитен Турнир, от ранга на К-1, но този път, като съдия.

Титли

 • Първото състезание на Емил Костов е през 1986 г. когато той е на 12 години, на това състезание той претърпява загуба, но това не го отчайва, а напротив дава му стимул за по-усилени тренировки и поставя една голяма цел пред него.
 • 1987 г. мястото е Варна, състезание за юноши, Емил Костов печели първо място в неговата категория;
 • 1992 г. За пръв път извоюва титлата Шампион при мъжете в категория 80 килограма;
 • 1995 г. Във Варна се провежда Балканско Първенство, на което Емил Костов завършва като Балкански Шампион;
 • 1996 г. Балканско Първенство – Констанца – Румъния, Костов става шампион за пореден път;
 • 06.06.1998 г. Европейско първенство на категории Сарагоса – Испания – 1-во място;
 • 28.11.1998 г. Европейска гала на шампионите на без-категории – Варшава – Полша – 1-во място;
 • 1999 г. 17-то място на 7-то Световно Първенство на без-категории – Токио – Япония, на което са участвали 192 състезатели, както и печели 1-во място по “тамишивари” – чупене на дъски;
 • 20.05.2000 г. На Европейския Шампионат във Вила де Конде Португалия – 1-во място в категория до 80 кг. Печели приза и за най-техничен състезател;
 • 9/10.02.2001 г. Екатеринбург – Русия – Във всички категории първите места са заети от руснаци, с изключение на категорията до 80 кг., в която Емил Костов се класира на 1-во място сред своите 60 конкуренти;
 • 2001 г. В Япония – Токио – Президента на КИОКУШИН – Канчо Шокеи Мацуи изпраща лична покана за участие в мачовете по случаи годишнина от смъртта на Основателя на Карате Киокушин Масутацу Ояма. Състезанието се провежда по правила “Светът срещу Япония”, четиримата най-добри японски състезатели срещу четирима най-добри световни състезатели , Емил Костов печели своя мач;
 • 10.06.2001 г. Осака Япония – Световен Шампион в категория до 80 килограма!
 • 10/11.02.2002 г. Москва – Русия – печели отново Шампионската титла, сред 70 човека конкуренция;
 • 23.09.2002 г. Европейско първенство на категории гр.Варна – 1-во място, печели и награда за най-голям боен дух;
 • 22.02.2003 г. – Япония Българският Шампион е поканен лично от Шокей Матцуи да участва в престижния Турнир “ИЧИ ГЕКИ”, по правилата на КИОКУШИН – 3 рунда по 3 минути – Реванш за японеца от Световното първенство – Хироки Кидачи, където Емил Костов отново печели двубоя;
 • 1/2/3.11.2003 г. Токио – Япония – 8-мо Световно първенство на без- категории – от 240 участника Емил Костов се класира на 10 място и печели приза за състезател с най-голям боен дух;
 • От 10 до 13 Октомври 2013 г., по случай 10-ят Български Семинар , Шихан Емил Костов организира 1-вият  Международен Семинар с Канчо Мацуи в гр. Приморско . В мероприятието взеха участие около 200 човека от 16 държави – Япония, Румъния, Унгария, Русия, Украйна, Гърция, Испания, Литва, Англия, Полша, Хърватска, Холандия, Сърбия, Иран, Полша и разбира се България;
 • На 17-ти и 18-ти Май 2014 г., по инициатива на  Шихан Емил Костов се проведе първото двудневно Европейско Първенство по Карате Киокушин в гр. Варна, в което взеха участие близо 400 състезатела от 19 държави;
 • На 21-ви и 22-ри Май 2016 г. организира за втори път двудневно Европейско първенство с най-голям брой участници до този момент на европейски първенства – 607 състезателя;
 • На 19-ти и 20-ти Май 2018 г. организира за трети път двудневно Европейско Първенство, отново с голям успех, в което взеха участие 613 състезателя от 23 държави.
 • На 11-ти и 12-ти Юни, 2022г., в гр. Варна,  отново е домакин на Европейско първенство по киокушин карате, на което БЪЛГАРИЯ става ОТБОРЕН ШАМПИОН ПРИ МЪЖЕТЕ!
 • На 18-ти и 19-ти Май, 2024 г., в гр. Варна се проведе 37-то Европейско първенство по киокушин карате с рекорден брой участници, 695 състеателя от 21 държави !