ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОТБОРА НА БКА В ЯПОНИЯ

На 29-ти и 30-ти Април 2023 г., в Токио, Япония, се проведоха Международно Първенство за деца, юноши, девойки, младежи и ветерани по кумите и ката, и Световно Първенство по ката за мъже и жени.

От отбора на БКА – ИКО България взеха участие 6-ма състезатели. При децата, на дисциплините кумите и ката, се съревновава възпитаниците на СКК ”Ичи Геки Варна” – Атанас Вълев, Димитър Карбов и Антон Христов. На съревнованието по “ката” и тримата не стигнаха, за съжаление до финал. Атанас и Антон загубиха на квалификациите по кумите при 12 годишните, а Карбов спечели две срещи и на третата загуби от представител на домакините. Митко Митков от СКК”Киокушин Спирит” Бургас изигра при 14 годишните юноши две срещи, отпадайки от състезател на Япония след едно продължение. Благовест Петков, който живее и тренира в Америка, се класира на 3-то място при Ветераните в тежка категория. Зорница Костова (СКК”ИЧИ ГЕКИ Варна”) и Валентин Желев (СКК”КИОКУШИН СПИРИТ”Бургас) участваха на Световното по ката. Зорница отпадна на квалификациите при жените, а Валентин стигна до финал, където след 2-ма Японци и един Белгиец остана 4-ти на ката при мъжете, което е много голям успех за младия ни състезател.

Шихан Емил Костов и Сенсей Гергана Апостолова-Костова бяха част от съдийския състав на мероприятието и в двете дисциплини.

Световният ни Шампион бе удостоен с честта, заедно със двамата Световни Шампиони на без-категории – Шихан Хитоши Кияма и Шихан Кенджи Ямаки, да направят двата дни, по време на официалната церемония на състезанието, загрявката на над 1200 участници.

Това бе един дебют за тези млади наши каратеки и опит за целия отбор, на който му предстои, заедно с други състезатели от БКА, след няколко седмици, участие на Европейското Първенство на категории в Полша.