Емо Костов защити 4-ти дан

Емо Костов защити реномето си за пореден път! Събитието се проведе в Япония.

Световният Шампион по карате киокушин Емил Костов взе участие в организирания от централната квартира на Световната карате киокушинкай организация изпит за защитаване на висша степен. Събитието се проведе в Ичи Геки – Плаца – Токио – Япония на 28 март. На изпита, в който взели участие само представители на Япония, нашият боец е единственият чужденец, защитил 4-ти дан. Емил Костов бе удостоен със специална изпитна програма, която японците прилагат на известни топ-бойци в карате киокушин, сред които е нашият шампион.

Изпитът, който продължил 5 часа, започнал с традиционните кихон, ката и физическа издръжливост. Специалното в изпита за сенсей Костов било това, че за него били поканени допълнителни бойци от Япония, с които той се съревновавал 40 спа-ринга (кумите).

Боевете на Емо Костов били един след друг без почивка, всеки един по 1 минута – общо 40 минути.

Изпитът бил проведен лично от директора на световната организация – кан-чо Шокей Матцуи, придружен от шихан Года и един от най-добрите треньори в света на карате киокушин – треньора на бразилската школа – шихан Изоби.

Емил Костов защитава I дан през 1995 г. пред шихан Колинс, който е един от малкото бойци в света, защитил 100 боя. За II дан нашият боец се явява през 1998 г. в Полша пред шихан Макото Накамура, който е двукратен световен шампион на без-категории през 1979 и 1984 г. Следва 3-ти дан през 2001 г. – в Румъния пред самия директор на световната организация – канчо Шокей Матцуи, който е двукратен шампион на Япония през 1985 и 1986 г. световен шампион на без-категории през 1987 г. и който е защитил 100 боя. След изключителното представяне от страна на българския шампион, той официално е и първият българин защитил 40 боя и IV дан по карате киокушин в Япония.

Снимка