Захари Дамянов разплака колос от Русия в Букурещ

Втора евротитла в кариерата си спечели каратистът от варненския клуб “Ичи Геки” Захари Дамянов на шампионата на Стария континент на категории в Букурещ, Румъния. Боецът, чийто личен треньор е световния и четирикратен европървенец Емил Костов, бе безпощаден и не остави никакви шансове на съперниците си. Захари, който демонстрира умения в категория +90 кг, показа супер класа и логично прегърна шампионска купа.

В турнира мериха сили 105 състезатели от 21 държави. Отборът на сенсей Емил Костов бе от девет каратисти: седем мъже и две дами. След изключителна конкуренция шестима от българите в по-леките категории отпаднаха още след първата среща. Нашите момчета обраха овациите при супертежките – там освен Дамянов, в шестицата попадна и Александър Атанасов.

Захари изигра три срещи, като в първата отказа румънеца Даниел Милицевич. След това би Шарли Кинол от франция след продължение. В битката за трофея ученикът на Емо Костов не остави никакви надежди на един от най-силните каратисти в турнира, руснакът Сергей Увитский. Захари бе отличен с приз и на тамишивари. “Това е втори голям успех за мен като треньор в рамките на месец. По-рано Гергана Апостолова спечели шампионска титла на ката на световното в Япония”, сподели развълнуваният треньор на бойците. Емил Костов бе избран след гласуване за член на Европейската карате киокушин Организация. Той е единственият представител в структурата от България.

ДЕСИ НИКОЛАЕВА

Снимка