Захари Дамянов – европейски шампион

Варненецът пречупи именит испанец на финала.

Варненецът Захари Дамянов стана европейски шампион по карате киокушин. 27-годишният боец продължава да върви по стъпките на своя именит треньор Емил Костов, като спечели първото място в супертежка категория (90+ килограма) на 27-ия шампионат на Стария континент в украинската столица Киев. В надпреварата взеха участие 190 състезатели от 16 държави. Захари игра три срещи, като по пътя си към финала победи представители на Беларус и Русия. В директния сблъсък за титлата Дамянов победи тазгодишния световния шампион – небезизвестния представител на Испания Алехандро Наваро, който е и многократен европейски първенец и номер 1 на Япония за 2012 г. От отбора на сенсей Емил Костов се състезаваха още двама състезатели.

При мъжете до 80 килограма Кирил Боев отпадна на четвъртфинала, губейки от втория в крайното класиране на неговата категория руснак. Гергана Апостолова-Костова пък стана вицеевропейска шампионка на ката, като изпревари 16 състезателки и остана единствено зад рускиня.

Ден след първенството Емил Костов, който бе и главен рефер на повечето срещи в турнира, взе участие заедно с Гергана Апостолова-Костова в семинар с директора на Международната карате организация киокушинкайкан – Канчо Шокей Мацуи.


* Българската делегация бе поздравена от Канчо Шокей Мацуи.

Снимка