Захари Дамянов сребърен на световното в Япония

Емо Костов иска евротитла от ученика си.

Грандиозен успех за българското карате застигна Варненския боец Захари Дамянов на световното първенство по карате киокушин на категории В Япония В Страната на изгряващото слънце състезателят от клуб “Ичи геки” ликува с вицешампионски трофей.

След световната титла на личния му треньор сенсей Емил Костов от 2001 г. (б. а. Костов е първият и единствен българин със злато от шампионат на планетата по карате киокушин на категории), постижението на Захари Дамянов е второ по значимост в историята на българското карате. Паралелно с форума на високо ниво в Токио, се проведе и световно за жени, както и международен турнир за изгряващи таланти. При дамите бургазлийката Гергана Апостолова прегърна сребърна титла на ката, а при децата авторитета на Варненската шнола защити каратистът от “Ичи геки” Калоян Иванов.

Бях на една крачка от златото. Не съм подценил съперника си от Русия на финала, той наложи по-бързо темпо и надви. За първи път играя срещу него. Безкрайно съм щастлив, че спечелих сребро на световно, въпреки че я има и нотката на разочарование зара ди изпуснатата титла“, коментира героят на България. В супертежката категория торнадото от “Ичи геки” имало осем конкурента на татамито.

В първата среща нашето момче свило перките на бразилеца Андерсен да Силва, детронирайки го в редовното време, във втората отказало японеца Макото Акашими след продължение. В третата битка Захари и руснакът Михаил Кузлов завършили наравно, но в продължението победил опонентът му.

Другата гордост на родното карате Гергана Апостолова от Бургас извървяла пътя до вицешампионската титла в дисциплината “ката”, след като заформила най-висока оценка на първата цедка. Там префинената бургазлийка, която засенчва една камара супермодели с ослепителната си визия, водила по точки на силни японки и рускини. Във второто сито ѝ се опряла единствено шампионката Ито (Япония).

“Не съм си сложила психологическа бариера, въпреки че на два пъти съм била японката на открит турнир в Ел Ей, напротив, бях много подготвена и спокойна. Горда съм от сребърния медал”, рече Апостолова  При децата Калоян Иванов, който е и отличник в училище, се представил достойно срещу японче.


Да завоюва евротитла на шампионата на Стария континент в Париж, който е на 28 ноември, ще се бори Захари Дамянов. Това е мечта и на наставника му, който ще хвърли всички усилия с възпитаника си блянът да се превърне в реалност.

“Вицешампионската титла на Захари е страхотен успех! След 2 г. на световното без категории, т. нар олимпиада в каратето, той може да влезе в Топ 8 в света. Дай Боже, Гергана да стане световна шампионка, заслужава го. Благодаря на основателя на карате у нас – сенсей Константин Божилов и на Валентин Георгиев”, коментира президентът на българската федерация по карате сенсей Емил Костов. На 14 ноември главният треньор в “Ичи геки” Емо Костов организира състезание на ката за всички възрастови групи. През октомври ще има семинар, на който ще присъстват светила.


* Захари Дамянов (с Високата купа) Върви по пътя на славния си учител – световния шампион по карата Емил Костов. В Япония Захари бе като мелачка и ликува със сребро. Вице-шампионка на ката стана Гергана Апостолова, а при мъниците достойно се представи Калоян Иванов.

Автор: Десимира Тончева
Снимка: Наталия Божидарова

Снимка