Захари Дамянов триумфира в Париж

Възпитаникът на Емил Костов доказа, че е най-добрият роден състезател в карате киокушина.

Варненският каратист Захари Дамянов постигна поредния си впечатляващ успех. Този път боецът на спортен клуб „Ичи Геки” покори Париж, триумфирайки на традиционния фестивал на бойните изкуства. Проявата се провежда всяка година в световноизвестната зала „Берси”. По традиция уникалното съоръжение бе препълнено, като близо 12 000 зрители аплодираха представянето на Захари.

Фестивалът във Франция е единственият по рода си в цял свят и за това всяка година събира рекорден брой публика. На проявата се канят най-изявените представители на най-атрактивните бойни спортове, които демонстрират умения пред феновете. През тази година организаторите решиха карате киокушин да бъде представен със зрелищен мини-турнир, в който да участват четирима квалитетни бойци. Именно един от тях бе Захари Дамянов, като поканата до неговия треньор Емил Костов бе изпратена от директора на международните взаимоотношения в киокушин организацията Шихан Катсухито Горай.

В първата си среща от четиристранния турнир, варненецът победи категорично в редовното време представителя на Украйна Владимир Исмаилов. По този начин европейският ни шампион в супертежка категория се класира на финала, където негов съперник бе испанецът Пабло Естенсоре.

Захари не срещна трудности и срещу ибериеца и вдигна трофея на фестивала в Берси. Той му бе връчен лично от президента на международната киокушин организация Канчо Шокей Матцуи. „Като цяло съм доволен, че Захари спечели. Честно казано обаче, самата му игра не ми хареса. Знам, че той може много повече от това, което показа. В следващите седмици ще имаме редица тактически занимания, в които се надявам да изчистим пропуските”, коментира за „Позвънете” световният шампион Емил Костов, който е личен треньор на Захари Дамянов.


ЗАХАРИ ДАМЯНОВ (ВЛЯВО) И ЕМИЛ КОСТОВ (ВДЯСНО) ПОЛУЧИХА ПОЗДРАВЛЕНИЯ от президента на международната федерация Канчо Матцуи.

Снимка