Каратист с диплома на инженер обучава спецчастите ни

Източник: www.marica.bg

Зала нямаме, екипировката ни бедна, ала пак сме добри колкото чужденците, казва сержант Ганчо Ганев.

Сержант Ганчо Ганев е един от инструкторите по бойни техники в пловдивската Бригада Специални сили. По време на демонстрациите на Площада за празника на военните парашутисти – 18 октомври, той смая всички с уменията си. Троши с голи ръце бутилки, горящи керемиди и какво ли още не. Има висше инженерно образование, като веднага след завършването на МЕИ постъпва като инструктор в пловдивската бригада.

Преди него инструктор там е бил Иван Шишиньов. Там обучава стотици кадрови военни на киокушин карате. Срещал се е с американски инструктори по бойна подготовка. Затова е и наясно къде точно са нашите специални сили в сравнение с останалите армии.

Веднага ще познаеш, че Ганчо Ганев се занимава с бойни изкуства, само като му погледнеш ръцете. Кокалчетата му са неестествено подути. „За да си добър в това бойно изкуство, не става за година-две. По кокалчетата на ръката си от ежедневни удари и закаляване съм натрупал специална тъкан. Тя пази костта. Почти всеки, който е по-здрав, може да счупи с един удар тухла или керемида.

Но пораженията върху ръката му, понеже не е закалена, ще са изкълчване или счупване. А моите ръце са тренирани и закалявани за удари ежедневно в продължение на 5-6 години. Като ти погледна ръцете, мога да преценя веднага колко си тренирал”, казва сержантът.

През 1985 година бил в казармата и попаднал на инструктора Иван Шишиньов. Той бил първият преподавател по киокушин карате в пловдивското поделение. Той е и един от хората, които разпространяват киокушин каратето у нас още в 1975-а. Сега сержант Ганев и Шишиньов продължават да обучават деца, мъже и войници.

След казармата Ганев първо решава да работи като инженер. Завършва пловдивското МЕИ и започва да се чуди какво да прави с дипломата си. Това било през първите години на хаос след началото на прехода.

Никога не се изкушил да стане мутра като мнозина други специалисти по бойни изкуства. „Тука е въпрос за вътрешна нагласа, за морални ценности. Всеки си носи кръста, макар че тогава времената бяха много мътни и който можеше това нещо, ставаше обикновено такъв”, казва Ганчо Ганев.

По същото време му предложили да стане инструктор в казармата и той приел. „Дотогава имах 7-8 години активни занимания с бойни спортове и така започнах в силите за специални операции”, обяснява той.

През всичките тези години при него има постоянно надграждане в бойното изкуство, като постоянно тренира и ходи на семинари.

„Всяка година отделям лични 1500 – 2000 лева за семинари с инструктори от Япония, Бразилия и Русия. Тези хора, за да дойдат у нас, само самолетните им билети струват по 8000 лева. А после тук остават поне две седмици. Хубавото е, че имам възможност да правя тези неща – иначе не можеш да се развиваш”, заявява специалистът по бойни изкуства.

Тренира всеки ден. Казва, че за да си добър, трябва да поддържаш много техниката на самото бойно изкуство – да влизаш в залата и да наблягаш на това. А да вдигаш тежести и да бягаш дълги разстояния е просто част от физическата подготовка. На тази база и преподава.

„Един ден от седмицата тичам, в друг вдигам тежести. Но всеки ден се занимавам със самото бойно изкуство. Не спазвам специален режим, ала трябва да имам достатъчно калорична храна. Начинът, по който тренират нашите войници, е несравним с този в богатите западни страни. Нямаме обособена зала за тренировка на бойни изкуства. Тренираме на двора на открито. При посещението си през лятото премиерът Бойко Борисов обеща да построи зала. Надявам се това да се случи”, казва сержантът.

Всички войници от бригадата трябва да тренират при него. Той обаче има и специална група от 10-20 души, със специален интерес към киокушинкай каратето.

Виждал е чужди инструктори и знае къде сме ние. За бойните изкуства в армията американците използват смесица от различни техники.

„В Щатите имат инструктори на много високо ниво. Те подготвят тези, които след това обучават войниците. Според мен инструктор не може да се подготви за година и половина – две. Тези, които дойдоха тук и показаха какво могат, не ме впечатлиха нито с техника, нито с ниво. В същото време американците имат наистина много елитни майстори, при тях подготовката е много висока. Но не са многобройни. А инструктори и войници от онези техни свръхелитни части тук не идват”, обяснява Ганев.

Парашутните скокове са със сериозен дял в изграждането на психиката на безстрашие на военните парашутисти. „Това ни различава от другите въоръжени сили. Иначе ние бягаме по 2, 5, 10 километра с пълно бойно снаряжение”, казва сержантът.

В чужбина се вижда, че с нищо не отстъпваме на другите армии като подготовка.

„Били сме с германци, румънци, гърци и можем да се сравняваме с тях. Новият командир на специални сили бригаден генерал Явор Матеев има визията и желанието хората да бъдат добре подготвени. Радваме се, че самите бойни изкуства са застъпени и им се отделя по-голямо внимание”, твърди Ганев.

Разликата е, че чуждестранните спецчасти са на светлинни години от нашите като екипировка. Според сержанта с тоя недостиг, който имаме тук, е истинско чудо, че поддържаме едно много добро ниво на подготовка. Напоследък правим и демонстрации, за да видят хората какво можем.

„За да има едно наистина високо ниво, трябва да е налично и съответното оборудване и заплащане. С 600 лева стартова заплата не можем да привлечем достатъчно хора”, заявява каратистът.

 

За раслите в сакси: Наборната служба учи на ред

„Наборната служба е един добър начин за възпитание на подрастващото поколение -тренировки, ред, взимане на бързи решения. Аз съм от поколението, което служи навремето наборно, и сегашните млади за мен са изнежени и расли в саксия.

Дали ще е 6 месеца или година – това зависи от политиците. Това ще допринесе за по-високото ниво за всеобща подготовка. Така се възпитава в патриотизъм, смелост, самостоятелност”, казва сержант Ганчо Ганев.

 

По света: 120 милиона тренират киокушин

Киокушин каратето е едно от първите бойни изкуства, навлезли у нас. В света го тренират около 120 милиона души. Имаме световен шампион, който е председател на нашата федерация – шихан Емил Костов – пети дан. Той е единственият, който е направил нокаут на финална среща.

Разликата с другото карате е, че тук ударите са истински и няма протектори и ръкавици. В Япония много уважават шихан Емил Костов – той направи двама световни шампиони и много европейски шампиони.

Автор: Росен САРЪМОВ, Марица.бг

 

Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка