Половината богаташки къщи в Лос Анджелис са ограбени

В един от мегаполисите на САЩ – Лос Анджелис, има 10000 полицаи. Единственият българин сред тях е със спортна жилка и се казва Ирина Данков. Тя е в Страната на неограничените възможности от 17 години. Любопитно е, че със заслуга за професионалната кариера на Ирина е варненецът Емил Костов. Именно световният шампион по карате я научава на основните удари в бойното изкуство. Днес 36-годишната Ирина е майка на две деца и живее В Шърман Оукс, милионен квартал на Ел Ей. „Народно дело” я откри по време на нейната ваканция в родното Царево и г-жа Данков се съгласи да разкрие как се е стигнало до предизвикателството да лови престъпници в 14-милионния Лос Анджелис.

– Ирина, как се озовахте в САЩ?
– Стана прели 17 години, кога то бях на 19. Получих покана от мой приятел и отидох в Лос Анджелис със съдействието на Соня Васи. По-късно се установих за постоянно и взех американски паспорт. Завърших университет в Нортрич със специалност счетоводство и работих като ревизор 7 години.

– Кога решихте да станете полицай?
– Докато бях одитор, много ме впечатляваха жените полицаи. Исках да опитам дали и аз мога да се справя. Не чаках дълго, тъй като компанията ми имаше затруднения и затвори офиса. Тогава реших да кандидатствам в Полицейската академия. Тя заедно с тази в Ню Йорк са двете най-добри в САЩ.

– Емил Костов ли Ви подготви?
– До голяма степен. С Емил ме свърза Гергана Апостолова, с която се познаваме добре. За да вляза в академията, трябваше да имам подготовка за бойни изкуства и той ми помогна. По време на моите завръщания в България през 2006 а и 2007-а тренирах под ръководството на Емил и научих основните удари, на които знаех, че ще държат.

– Лесно ли влязохте в академията?
– Явих се на изпит през 2007-а и мина година, докато ме приемат заради дългата процедура. Явих се на тест за физическа подготовка, писмен и психологически изпит, проверяваха ми миналото, дали съм криминално проявена и т.н. В крайна сметка учих в академията 6 месеца – от март до август 2009-а. След като излязох, продължих да поддържам форма. Всяка сутрин бягам по 3 мили (5 км) в парка, вдигам тежести за форма и наблягам на фитнес в участъка.

– В кое полицейско управление работите?
– Валей управление, което охранява четири квартала на Ел Ей – Шърман Оукс, Енсино, където се най-заможните хора, Тарзана и Удлън. В него работят 200 полицаи, а аз съм вече втора година тук. Първата бе като пробация, трябваше да видят дали ставам за тази работа. Радвам се, че успях и вече имам степен 2. За това съм благодарна на нашия капитан Игън. Изключително коректен и разбран началник. Иначе в Ел Ей са 10 000 полицаи в 25 управления.

– Кои известни мероприятия охранявате?
– Най-вече “Оскар”-ите в Холивуд, където идват всички баскетболисти на “Лос Анджелис Лейкърс”. Преди малко повече от 2 месеца охранявахме и панихидата по повод година от смъртта на Майкъл Джейксън. Къщата му е в нашия район.

– На какви смени работите?
– Дневните са от 6 до 18 и от 10 до 18, а нощните от 22 до 6 часа. Последните няколко месеца най-често съм дневна. Работя като патрул с мъж или още една жена, най-често приемаме обаждания на 911.

– Как сте облечена и въоръжена?
– Под униформата задължително нося бронирана жилетка. Разполагам с пистолет “Глог 40” и резервен револвер, който държа над глезена. В колата е заредена пушка “Шотган”.

– Кои са най-често срещаните престъпления във вашия район?
– Грабежи на къщи на богаташи или магазини. При нас всяка втора къща е ограбена. За съжаление се разкриват малък процент от обирите. Те се правят предимно от деца, които нямат отпечатъци в системата и е трудно. Редовно арестуваме и за наркотици. Разпространени са от ученическа възраст до 25-30 години.

– Сблъсквали ли сте се с убийства?
– Ние нямаме много убийства, най-много да се случи веднъж в годината. Причината е, че при нас гангстерите не са активни в тази насока и насочват усилията си другаде.

– Кое е най-вълнуващо в работата?
– Преследването на крадени коли. Правим го поне един път в седмицата. Кога то получим сигнал, тръгваме три коли зад крадената, но постепенно всички колеги се втурват и ставаме над 10 коли. Впечатляващо и вълнуващо е, тъй като крадците пред нас са въоръжени и с наркотици.

– Като бивша спортистка доколко спортът Ви помага в професията?
– Тренирала съм волейбол и ветроходство и благодарение на това укрепнах физически. Ежедневните кросове пък ми позволиха да запиша силно представяне при първото си участие в 26-ото традиционно щафетно състезание – 100 мили през пустинята от Бейкър Невада до Лас Вегас. На старт застанаха 200 отбора с 5000 полицаи, а аз открих щафетата за нашия тим. Бягах 5 мили (8 км), класирахме се на престижното 12-о място и ни наградиха с купа.

– Разкажете нещо за семейството си и как прекарвате свободното си време?
– Омъжена съм, с две дъщери. Дона е на 3 години, а Микаела на 5. Със съпруга ми Иван сме заедно от деца. Той е от София, но майка му живееше в Царево и там се запознахме. Преди 10 годиш го взех при мен в САЩ. В момента той се занимава със строителство. Живеем в къща на два етажа. Свободното време го посвещавам изцяло на семейството. Обичаме да ходим на ски и на плаж в Маями, където водата в океана е по-топла. Всяка година се връщаме в Царево за месец.

– За финал. След една година в полицейската система каква е Вашата равносметка?
– Много ми харесва, тъй като всеки ден не знаеш какво те очаква. Като сложа веднъж униформата, и забравям всичко. Мисля, че това е професионалната ми реализация в живота и ако е рекъл Господ, в оставащите 19 години до пенсия ще съм полицай.

Интервю на Недко Петров

Снимка