Варненката Симона е само на 16, но вече постигна нещо историческо в каратето

Източник: petel.bg

Симона Стоименова е сред тези, които са тръгнали по пътя на първия световен шампион от Варна в каратето Емил Костов. Симона тренира от 6 години, но вече може да се похвали със забележителни успехи. Най-големия от които бе постигнат преди дни в Катовице, където 16-годишната варненка стана двукратна еврвопейска шампионка – на кумите и ката, за девойки до 14 и 15 години. Любопитно е, че година по-рано, отново в Полша, но в Сосневец талантливата състезателка взе първата си евротитла. Тогава тя за първи път изкачи върха на Стария континент в кумите, при девойките до 15 и 16 години. Симона е била и втора в Европа в тази дисциплина – във Варна през май 2014 година. На отвореното първенство в Ню Йорк пък остава втора на кумите и ката. У нас е шампионка на България седем пъти, има също и други призови места.

Симона започва да се занимава с карате, когато е на 10 години.

„Като по-малка ходех на модерни танци. Веднъж обаче отидох да гледам брат си , който тренираше карате от 6-годишен. Влязох в залата, хареса ми и останах там”, връща се назад във времето за „Народно дело Седмицата” Симона. Нейн първи треньор е сенсей Орлин Славов. Под негово ръководство тя участва за първи път в състезание, една година, след като започва да тренира.

„Беше на държавното в Бургас. Бях много напрегната, тъй като едно е да си в залата, и съвсем друго нещо да видиш в официални мачове какво си научила и какво ниво си достигнала. Стигнах до финал, но го загубих и останах втора”, спомня си Симона.

От 4 години тя развива таланта си при Емил Костов и резултатите от съвместната им работа убедително показват, че е на прав път. Само за две години Симона взе три евротитли. За тази на кумите преди дни в Полша варненската девойка първо се справя с полякиня и унгарка, а в битката за златото надделя срещу друга полякиня.

„Спечелих в продължението, но аз през цялото време бях уверена в себе си, тъй като бях добре подготвена от моя треньор шихан Емил Костов, който ми бе предал и вярната психилогическа настройка”, признава Симона.

След като покори върха в Европа, Симона да е амбицирана да направи същото и на планетата. „Дали ще участвам на световно обаче, това ще прецени единствено шихан Костов. Ако той сметне, че съм подготвена, ще се получи”, казва Симона. Последната разкрива и своята професионална цел.

„Искам, когато започна да се състезавам при жените, да се опитам да постигна успехите на Гергана Апостолова или поне да се доближа до тях”, разкри перспективната каратистка. Както е известна, Гергана е двукратна световна и трикратна европейска шампионка на ката.

„Гергана е пример за мен. Щастлива съм, че е в нашата зала и от научавам много от нея. Същото се отнася и за Захари Дамянов, който неотдавна постигна нещо велико със световната титла на без категории в киокушина. Захари за мен е стимул и мотиватор. Той ми показа, че когато си упорит, дисциплиниран и отдаден на една кауза, можеш да сбъдваш мечтите си”, допълва Симона.

Извън залата, 16-годишната варненка е отличничка в СОУ „Пушкин”, където учи немски и руски език. Въпреки че й остават близо две години до дипломирането, Симона още отсега е наясно какво иска да следва.

„Ще уча за зъболекар в МУ. Не зная дали е семейна традиция, тъй като дядо ми беше лекар, но това ми харесва. Пък и учебните зали са близо до тази на „Простор”. Така че след лекции и упражнения или между тях, пак ще съм каратистка”, допълва Симона. Нейните думи са ясен знак, че след като започне висшето си образование, тя ще остане в залата. Което вероятно ще й позволи да спечели титли и при жените.

Симона е най-перспективната ни състезателка в „Ичи Геки”. Тя има всички качества да успее като мен, Гергана Апостолова и Захари Дамянов, заяви за „Народно дело Седмицата” Емил Костов.

„Симона постигна нещо историческо – превърна се в първата българска каратистка с два златни медала от едно европейско първенство. Тя е сериозна, отговорна и дисциплинирана. Каратето сякаш се превръща в нейно призвание. Ще ви дам един пример. От последното европейско първенство в Катовице се завърнахме в 4 часа сутринта. Дадох почивен ден на всички, но в късния следобед Симона вече бе в залата за тренировка”, каза Костов.

Световният шампион разкри и какво е необходимо да подобри Симона, за да продължи израстването си.

„В кумите трябва да е по-силна и по-разнообразна тактически, а на ката – да е по-рязка. Надявам се времето да работи за нея, а аз с каквото мога, ще помагам”, допълни Костов.

Последният смята съвсем скоро да пусне Симона и на отборна ката: „Там също може да успее и се надявам да го направи на европейското във Варна през май.”

Снимка