Гери защити вицешампионската си титла по ката

В изключително жестока конкуренция от 32 състезателки най-добрата българска каратистка Гергана Апостолова успя да завоюва сребърния медал на световното първенство за жени в дисциплината ката. За поредна година на финала бургазлийката отново се изправи срещу добре познатата си съперничка, японката Ито, която спечели първото място. Гергана Апостолова пък е единствената жена на планетата, която е побеждавала представителката на домакините от Япония. Гери постигна този успех на международния турнир в Лос Анджслис през тази година.

В престижната надпревара, състояла се в Токио от 21 до 23 август, участие взеха над 1700 участници. Представителите от над 20 страни се включиха в световните битки за отличия по карате киокушин при мъже на категории, в Световно първенство за жени и Международния турнир за деца, юноши, девойки и ветерани.

Отборът на Българска федерация по карате киокушин, с председател сенсей Емил Костов, се представи повече от достойно.
В Международния турнир за деца на кумите Виктор Христов /8 г./ и Вержиния Христова /11 г./ също срещнаха сериозна конкуренция. Двамата възпитаници на СКК “Киокушин Спирит”, както и Калоян Иванов от СК “ИЧИ ГЕКИ – Варна” за съжаление загубиха своите срещи от представителите на домакините.

На Световното първенство за мъже на категории, което се провежда веднъж на четири години, националният състезател на БФКК и възпитаник на СК “ИЧИ ГЕКИ – Варна” Захари Дамянов проведе три изключително тежки схватки с конкуренти от Бразилия, Япония и Русия и се класира втори в супертежка категория (+90 кг). Дамянов беше спрян едва на финала и то в продължението от руснака Михаил Козлов.

С поредните си успехи възпитаниците на световния шампион – сенсей Емил Костов, Захари Дамянов и Гергана Апостолова, показаха отново високата си класа и затвърдиха авторитета си на състезатели, които не отстъпвате нищо на световните сили в карате киокушин, съответно на кумите и ката.

След последния ден от шампионата на планетата сенсей Костов и семпай Гергана Апостолова взеха участие в технически семинар, в който инструктори бяха големите имена в карате киокушин – сенсей Нарушима /шампион на Япония/ и двамата световни шампиони – шихан Кияма и шихан Франциско Фильо.

В края на месец септември шестима състезатели на Българската федерация по карате киокушин ще вземат участие в международен турнир в Сърбия. Бургаският клуб СКК “Киокушин Спирнт” ще бъде представен от Стоян Танаров в категория тежка до 18 г.

Сенсей Емил Костов е уважавана личност в Япония, след като в последните години “изкова” няколко шампиони на България по карате киокушин. Сред тях е и бургазлийката Гергана Апостолова.

Снимка: Веселина РАКАНОВА

Снимка