Преди 15 години: Емил Костов става първият българин световен шампион по карате киокушин

Източник: arenavarna.com

Варненецът го прави с нокаут в 51-ата секунда на финала!

Александър Дечев, „Народно дело Седмицата“ –  Когато говорим за големи варненски спортисти едно от първите имена, които ще споменем задължително, е това на Емил Костов. Той е едни от най-титулованите каратисти в историята на планетата, като доказателство за това са световната му титла през 2001 г. и четирите първи места на европейски първенства. Безспорен професионалист както по време на състезателната си кариера, така и след това като треньор. За последното говори наскоро спечелената от неговия състезател Захари Дамянов титла на световното първенство по карате киокушин без категории в Япония.

Костов се ражда във Варна на 27 ноември 1974 г. Той започва своята спортна кариера през 1985 г. Тогава тренировките са се провеждали в баскетболната зала на ЖСК „Спартак“ под инструктажа на основателя на карате киокушин за България – сенсей Константин Божилов. Любопитен факт е, че по това време, за да те одобрят и приемат да тренираш този спорт, е трябвало да минеш задължителен приемен изпит, състоящ се от физически упражнения и гъвкавост. Условията, в които протичат тренировките, са тежки, но благодарение на постоянство и силен дух от страна на Емил Костов, той успява да влезе в света на карате киокушин, а последвалата негова спортна кариера може да служи за пример на много други, които вървят след него.

Той е първият българин, вторият европеец и третият неазиатец спечелил световната титла по карате киокушинкай. Емо е единственият боец в карате киокушин, който печели финал на Мондиал с нокаут в 51-ата секунда. Благодарение на постиженията, които той записва през годините на кариерата си, България става известна в света на този спорт.

На световното първенство в Япония през 2001 г. той печели безапелационно четирите си срещи. Започва с успех над монголски каратист, следва бой над австралиец и убедителна победа над ирански състезател, с което стига до финала. Той се играе на 6 юни, а негов съперник е представител на домакините. Костов излиза и прави нещо невиждано все още в историята – нокаут в 51-ата секунда, който го изстрелва на световния връх в категория до 80 килограма.

През същата година президентът на световния киокушин Канчо Шокей Мацуи му изпраща лична покана за участие в мачовете послучай годишнина от смъртта на основателя на карате киокушин Масутацу Ояма. Състезанието се провежда в Токио по правила „Светът срещу Япония“. Четиримата най-добри японски състезатели излизат срещу четиримата най-добри световни състезатели, като абсолютно очаквано Костов печели своя мач.

Освен това Емо има и четири европейски титли. Той става два пъти №1 през 1998 г. – в Сарагоса, Испания и в полската столица Варшава, където е шампион на без категории. Следва нов успех във Вила де Конде, Португалия през 2000 г. и последната – във Варна през 2002 г. У дома той печели и приза за най-техничен състезател.

Шихан Емил Костов има пети дан в карате киокушинкай. Защитава първия през 1995 г. в България пред шихан Хауърд Колинс – един от малкото хора в света, защитили 100 кумите. През 1998 г. взима и втори дан в Полша пред шихан Макото Накамура – единственият боец, двукратен световен шампион на без категории. Защитава трети дан през 2001 г. в Румъния пред директора на международната киокушинкай организация – Канчо Шокей Матцуи. През 2009 г. в „Ичи Геки Плаца” в японската столица Токио, шихан Костов се явява за 4-ти дан, като е удостоен със специална изпитна програма, която японците прилагат на известни топ-бойци в карате киокушин, сред които е нашият шампион. Изпитът, който продължил 5 часа, започнал с традиционните кихон, ката и физическа издръжливост. Специалното в изпита за шихан Костов било това, че за него били поканени допълнителни бойци от Япония, с които той се съревновава 40 спаринга (кумите). Боевете на варненеца са един след друг без почивка, всеки един по 1 минута – общо 40 минути. Разбира се изпитът бил проведен лично от Канчо Шокей Матцуи, придружен от шихан Года и един от най-добрите треньори в света на каратето – треньорът на бразилската школа шихан Изоби. Така Костов става първият българин защитил 4-ти дан в Япония. През април 2014 г., на 50-годишнината от основаването на карате киокушин, на семинар в Мицумине се организира изпит, където шихан Емил Костов защитава 5-ти дан.

През 2003 г. той получава лично покана от I.K.O. да участва на престижния турнир „Ичи Геки” в Токио, който е от ранга на К-1, и побеждава японеца Хироки Кидачи в 3 рунда по 3 минути. Любопитното е, че това същност е реванш за финала от Мондиала през 2001 г., в който Емо отново бие същия съперник. В следващата година той отново получава покана за там, но като съдия.

Варненецът е и първият европеец, имал честта да каже клетвата на киокушин на откриването на третото световно първенство на категории в Токио, което е през 2005 г.

Но да се върнем в детските му години. Първото състезание на Емил Костов е през 1986 г. когато той е на 12 години. Там претърпява загуба, но това не го отчайва, а напротив – дава му стимул за по-усилени тренировки и поставя една голяма цел пред него. Година по-късно във Варна той става №1 в своята категория при юношите. През 1992 г. за първи път става републикански шампион на България, а три години по-късно в морската столица на България става и балкански първенец. Титла, която дублира година след това в Констанца. През 1999 г. става 17-и на седмото световно първенство на без категории в Токио, на което участват 192-ма състезатели. Там Емо печели първото място по „тамишивари“ (бел. а. чупене на дъски – 25 броя).

В славната шампионска визитка на варненския каратист влизат и две изключително престижни титли. През 2001 г. той участва в шампионата на Русия, който се провежда в Екатериненбург. Тогава във всички категории първите места са заети от руснаци, с изключение на до 80 кг., в която Емил Костов се класира на първо място сред своите 60 конкуренти. Точно година след това в Москва 27-годишният тогава състезател отново става №1, този път в конкуренцията на 70 бойци.

На осмото световно без категории през 2003 г. Емо е десети от 240 участници, като печели приза за състезател с най-голям боен дух.

Над 100 деца тренират в клуба му!

През 1996 г. Емил Костов реши да създаде и клуб във Варна и го кръсти Ичи Геки, като лично се захвана с треньорската дейност, още докато беше състезател. Заниманията се провеждат в отличните условия на спортни зали „Простор” до стадион „Спартак”.

През 20-те години досега през Ичи Геки са минали над 1000 състезатели, а в момента те са малко над 100. Редовно варненските каратеки печелят републиканските първенства, а във витрината на клуба има и много международни отличия.

Безспорно, най-големият успех на варненци е световната титла на Захари Дамянов от Мондиала на без категории в Япония през 2015 г. 30-годишният боец има и още куп други титли и призове. Друга именита негова състезателка е Гергана Апостолова-Костова, която е световен шампион на ката, многократен европейски и американски шампион. Има и много млади надежди, като Мария Маринова, европейски шампион на ката и кумите, Симона Стоименова, двукратен шампион по кумите и европейски първенец по ката, и Тони Трифонов, европейски шампион по кумите.

Емо Костов е представител на ИКО Киокушинкайкан за България и председател на Българска киокушин асоциация. Редовно организира и участва в различни семинари.

Снимка
Снимка
Снимка