Десет японки треперят от златната Гергана

Емил Костов забранява на каратистката да пази диети.

Японците са свикнали европейци да им отмъкват световни титли. Имат сериозен тренинг – първо с мен, а сега и с Гергана категоричен е треньорът на златната каратистка от шампионата на планетата в Токио – сенсей Емил Костов. Бургазлийката, която се готви под ръководството на световния шампион, ликува с трофей на ката. Връщаме я към миговете от състезанието на чаша кафе и торта в бяло зелено, червено, върху която е изписано името ѝ с йероглифи.

Очаквах световната титла. И японците са я предвиждали, убеден съм“, казва треньорът на златната Гергана от бургаския клуб “Киокушин спирит”. Нашето момиче разплака десет каратистки от Страната на изгряващото слънце, сред които двукратната световна шампионка Мируйо Ито, и още девет дами-колоси в киокушина.

“Японците имат друго мислене, съвсем различно от нашето. Карате е заложено в културата на японския народ, то е философия. Киокушин първо е будо изкуство, а след това спорт. Интересното е, че като победиш японец, идва и ти благодари, че си го бил, както и за това, че по този начин е разбрал върху какво трябва да работи, за да се усъвършенства. Ако пък азиатецът те надвие, отново ти благодари и идва да покаже уважение към теб, че е станала битка”, разказва Гергана. И добавя, че хората мислят, че катата е нещо много лесно, а всъщност е нелека битка с въображаеми противници.

Светва ни, че катата е съвкупност от техники, позиции и ритници. И състезателят трябва да покаже бой – едновременно да се защитава и контраатакува. Оценява се по три критерия – ритъм, фокус и дишане. В Токио под лупа я гледали четирима японци и новозенландка. Някой казват: “Гледай, те играят една и съща ката“. Но далеч не е така. На всички семинари, на които ходим в Япония и Щатите, научаваме по нещо ново. Същото е като да откраднеш в един занаят от майстора, който те учи”, твърди каратистката с южняшка кръв, която има в колекцията си два вицешампионски трофея, бронзов приз от световни и титла от европейско. Не е суеверна, но вярва, че Бог е с нея в най-трудните моменти. “Черпя дух от майка ми, която е невероятно силна жена”, признава Апостолова.

Диетите са табу

Като я питам дали пази диети преди голям форум, по лицето ѝ плъзва чаровна усмивка: “Моят треньор не ми дава да пазя диета!”.  Заради живота на колела, който води, Гергана не се свърта чесmo в кухнята. Не крие, че не си пада много-много по готвенето и не е майсторка на суши, но пък когато има време, глези мъжа, когото обожава (синът й Богомил), с гозби-мечта. Шестгодишният каратист има шампионска титла от турнира “Купа Бургас”. Майката на Богомил сияе от щастие, че синът ѝ е тръгнал по нейните стъпки. “Занимавам деца вече 17 г. Познавам психиката им. Ако кажеш на едно хлапе: “Не пипай това”, то ще го направи. Бях помолила Богомил да не идва с мен в залата, но той сам пожела. Уча го да приема и загубата, и победата. Към него съм по-критична, отколкото към другите деца, които тренирам. Като му направи друг треньор забележка, той казва: “Майка ми е сенсей”. А аз отвръщам: “Така ли, я сега направи двайсет подскока”. Изкарам го пред строя и му се карам, а той ми вика: “Не ме излагай пред Всички “. Това не е унижение, порицавам го и му показвам, че не е по-различен от другите в залата”, коментира възпитаничката на сенсей Емил Костов.

Гордее ce, че и тя, и Захари Дамянов (“Ичи Геки” – Варна) дават великолепен пример на младите с успехите си. Преди време спряла да се бие – има седем операции. Златното момиче има изключително силен дух – като дете след всяка операция едва дочаквала да ѝ свалят шините и отново се връщала в залата. “Преди състезание треньорът винаги ми казва: “Въобще да не се притесняваш”. Емил Костов винаги излъчва невероятно спокойствие и успява да ме надъха”, признава Гергана Апостолова.  Двамата със сенсей Костов благодарят на основателя на киокушин у нас сенсей Константин Божилов и на човека, който е неотлъчно до тях – Валентин Георгиев.

Снимка 1:
Торта с цветовете на българския трикольор и японски йероглифи е специалният дар от майстор сладкар за световната шампионка Гергана Апостолова, чийто личен треньор е първият на планетата през  2001 г. сенсей Емил Костов.

Снимка 2:
Златната българка и треньорът ѝ показват наградата, която бургазлийката получила от президента на световната федерация Канчо Матцуи.

Снимка