28-мо европейско първенство по карате Киокушин

На 17-ти и 18-ти Май (събота и неделя) в „Двореца на Културата и Спорта“ гр. Варна – зала „Младост“, се проведе 28-ото Европейско първенство по карате Киокушин за мъже и жени на категории (кумите и ката), както и 8-о Европейско първенство за юноши и девойки и 2-ро Европейско първенство за ветерани.

Мероприятието, в което взеха участие над 400 състезатели от 20 държави, се проведе по инициатива на Международната Карате Организация Киокушинкайкан (IKO), която го реализира чрез нейния официален Представител за България – световният шампион Емил Костов.

Очаквано с най-много участници се представиха отборите на Русия и Полша.
Събитието и двата дни бе открито по Японска традиция с удари върху Тайко (традиционен барабан използван за официални случаи) пред строените официалните гости и отбори на държавите участници.

Официални гости на Първенствата бяха:

1. Иван Портних – кмет на гр.Варна.
2. Константин Божилов– основател на карате Киокушин в България.
3. Валентин Георгиев и Янчо Несторов – съоснователи на Киокушин в България.
4. Сенсей Джоджи Хибино – главен инструктор и представител на Хомбо – главната квартира на Международната Карате Организация Киокушинкайкан (IKO) в Токио, Япония.
5. Шихан Кацухито Горай – Директор на Международния отдел на IKO.

Първото по рода си двудневно Първенство по карате Киокушин в Европа стартира на 17- ти Май от 10:00 часа със съревнования при юношите и девойките в двете дисциплини –ката и кумите, и кумите при Ветераните. България спечели първото си отличие в този ден с Европейска титла на Мария Маринова при девойките 14-15г. до 50 кг.

Призови места от съотборниците на Мария в този ден при различните възрасти и категории заеха:

При девойките:

• Симона Кьосева – второ място
• Симона Стоименова – второ място
• Зорница Костова – трето място
• Мария Стоянова – трето място При младежите :
• Илхан Юсуф – второ място
• Лъчезар Николов – второ място
• Марин Енчевски – трето място
• Радослав Пехливанов – трето място
• Тодор Янков – трето място

При ветераните:

Деян Станев спечели трето място в категория над 90 килограма, а Теодора Чемширова – трета при жени-ветерани над 65кг.

Вторият ден Първенството продължи при дивизиите – мъже и жени – ката и кумите.

Основна част от церемонията на официалното откриването беше връчването на 5ти дан и титлата “Шихан” на Световния ни Шампион – Емил Костов, която той успешно защити през месец април 2014г. на специален изпит в планината Мицумине, Япония по време на честването на 50 годишнината от създаването на Международната карате киокушин организация от нейния основател Сосай Масутацу Ояма.

Най-голямото отличие на европейското първенство остана в България – златен медал в абсолютната категория при мъжете – над 90 кг Европейски шампион стана възпитаника на Емил Костов – сенпай Захари Дамянов. Захари Дамянов получи и титлата за “най-техничен състезател”. Другата специална награда – “най-голям боен дух” отиде в опонента за титлата на Захари Дамянов – Джема Делходжа (Франция), който на полуфинал победи с нокаут смятания за един от основните фаворити настоящ Световен Шампион от Испания – Алехандро Наваро. Алехандро Наваро спечели своя последен двубой и стана 3-ти в класирането в същата категория.

Интересен двубой се получи и в категорията до 90кг мъже. След оспорвана среща с 2 продължения по 2 минути състезателя от Украйна Олександър Йероменко успя да надделее над Дармен Садвокасов от Русия – име всяващо респект с многото си титли сред бойците в киокушин карате.

Отборът на България, ръководен от Шихан Емил Костов спечели общо 13 медала от това първо по рода си двудневно Европейско първенство по карате Киокушин и второ по мащаб международно след традиционния в Япония – Международен Шампионат за деца, юноши, девойки, младежи, жени и ветерани.

С най-много брой медали от Европейското по киокушин очаквано си тръгнаха състезателите от Русия спечелили общо 39 медала.

Събитието беше закрито с тренировъчен семинар в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж“ воден от Шихан Катцухито Горай.