СПОРТЕН УСПЕХ: Наши състезатели донесоха световни титли от първенство в Япония

Източник: nova.bg

Това са 16-годишният Богомил Костов и Евгени Прудников

Изключителен успех за България на световното първенство по карате киокушин в Япония. Богомил Костов и Евгени Прудников донесоха новата спортна слава на страната.Тe станаха шампиони на първенството за мъже на без-категории и световно елитно първенство за юноши и ветерани, което се проведе в японската столица.

Световно първенство за мъже на “без категории” и Световното елитно първенство за юноши и ветерани се провежда веднъж на 4 години.В тазгодишното състезание, което е 12 по ред и Елитно световно първенство за юноши и ветерани в Токио сили премерили състезатели на 60 държави. 16-годишният Богомил Костов печели първа световна титла за страната ни, печелейки 4 срещи. „Тъй като карате е разделено на много стилове и организации, в нашата организация по карате виокушин нямаме все още световен шампион. Богомил първият европеец, който става световен шампион, тъй като Русия се води отделен регион в карате киокушин,не влиза в Европа”, обясни Емил Костов, треньор на младия спортист.

16-годишният бургазлия е в залата вече 12 години. Разказва, че е печелил много битки и състезания, но световната титла в Япония е най-големият му успех. „Най-тежък за мен двубой беше финала, тъй като противникът срещу когото се изправих беше много силен и го познавах, тъй като сме засичали на други състезания,но за пръв път се съревноваваме един срещу друг’, коментира той.

Руснакът Евгени Прудников, кой вече 5-та година живее в България и се състезава за страната ни изигра 4-ри срещи, печелейки Световна титла при ветераните на възраст 40-44г. в супертежка категория. „Много ми харесва тук. Много съм доволен, че съм дошъл в България с моето семейство и не съжалявам за това, че мога да се състезавам за България-Това че се състезавам за България много ми харесва и радвам се,че мога да представлявам тази държава сред цял свят”, коментира Прудников.